Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Pandemický dron“ môže odhaliť infekciu koronavírusom v davoch

„Pandemický dron“ môže odhaliť infekciu koronavírusom v davoch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z univerzity v Južnej Austrálii (UniSA) a špecialisti na drony z kanadskej spoločnosti Draganfly spojili svoje sily s cieľom vyvinúť platformu takzvaných „pandemických dronov“, ktorá využíva špeciálne senzory a technológiu počítačového videnia pre hľadanie ľudí s podozrením na infekčné ochorenie dýchacích ciest.

Jedným z hlavných problémov kontroly pandémie, ako je aj nové ochorenie COVID-19, je zistiť, kto je infikovaný a aké veľmi je toto ochorenie rozšírené medzi obyvateľstvom. Jedným zo spôsobov, ako by sa mohlo dať dosiahnuť, je aktívne hľadanie ľudí, ktorí vykazujú príznaky ochorenia. No požiadať obyvateľov celého mesta, aby si dali zmerať teplotu nie je príliš praktické.

Aj preto sa tím vedcov z UniSA rozhodol zapojiť do boja proti koronavírusu SARS-CoV-2 diaľkové senzory a počítačové algoritmy. Podľa tímu je dron s týmito technológiami schopný z výšky monitorovať teplotu, srdcový rytmus a dychovú frekvenciu ľudí. Môže dokonca detegovať aj kýchanie či kašeľ. Technológia funguje aj v davoch, vrátane veľkých priestorov, ako sú kancelárie, letiská, výletné lode alebo domovy dôchodcov.

Túto technológiu pôvodne vedci predstavili už v roku 2017, keď preukázali schopnosť merať srdcový rytmus a frekvenciu dýchania, a tiež analyzovať ľudské pohyby pre zistenie kašľa a kýchania do vzdialenosti 10 m pomocou kamery z dronu alebo do vzdialenosti 50 m prostredníctvom fixných kamier. Tím hovorí, že miera detekcie síce nie je dokonalá, ale mohol by to byť praktický nástroj pre zisťovanie toho, či je ochorenie prítomné v dave ľudí.

UniSA uvádza, že cieľom je „okamžite začať poskytovať technológiu pre komerčných, zdravotníckych a vládnych zákazníkov“, no v tejto fáze neboli poskytnuté žiadne ďalšie podrobnosti o akomkoľvek zavedení technológie. Okrem skríningu na vírusové infekcie má táto technológia aj ďalšie možné aplikácie, ako je sledovanie detských inkubátorov alebo pri riešení problémov vo vojnových zónach a v prípadoch prírodných katastrof.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).