Máme 269 nakazených. V ČR zrejme predĺžia núdzový stav

TA3 TASR SITA
27.3.2020 11:13

Počty testovaných na koronavírus sa na Slovensku zvyšujú. Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákony o zmenách v justícii i prístupe k dátam z mobilov a domov sa vrátili ďalší Slováci. Udalosti okolo šírenia koronavírusu sme s vami sledovali online i v piatok.

Máme 269 nakazených. V ČR zrejme predĺžia núdzový stav
TASR/Jaroslav Novák

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:52 Minister zdravotníctva Marek Krajči a člen permanentného krízového štábu, biochemik Róbert Mistrík boli v piatok pred 23.00 h na bratislavskom letisku M.R. Štefánika pri prílete dvoch čínskych lietadiel, ktoré priviezli zdravotnícke pomôcky, objednané štátom na zvládnutie boja s novým koronavírusom. Podľa ministra boli súčasťou dodávky 2,2 milióna chirurgických rúšok a jeden milión krvných rýchlotestov na diagnostikovanie infekcie koronavírusu SARS-CoV-2.

23:26 V týchto dňoch vám prinášame pozdravy z domova od našich umelcov. Jedným z nich je aj speváčka Mária Čírová.

23:22 Írsko zavádza od polnoci obmedzenie pohybu osôb v snahe zastaviť šírenie koronavírusu, oznámil v piatok večer írsky premiér Leo Varadkar. "Všetci musia zostať doma, a to za každých okolností," vyhlásil Varadkar o nových opatreniach, ktoré vstúpia do platnosti o polnoci z piatka na sobotu a potrvajú do 12. apríla.

Zakazujú sa aj akékoľvek verejné alebo súkromné zhromaždenia "ľubovoľného počtu ľudí" mimo jednej domácnosti. "Sú to radikálne kroky zamerané na záchranu čo najviac životov ľudí," uviedol Varadkar na tlačovej konferencii. Výnimkami budú napríklad návšteva lekára, nákup potravín či cestovanie zo "životne dôležitých rodinných dôvodov". V Írsku potvrdili dosiaľ 2121 prípadov infekcie koronavírusom, z toho 22 smrteľných.

23:07 Tisícky Ukrajincov vracajúcich sa do svojej vlasti uviazli v piatok na celé hodiny v dlhých radoch, ktoré sa vytvorili pred priechodmi na ukrajinsko-poľských hraniciach.

Ukrajinci sa domov zo zahraničia húfne vracajú po tom, ako ich prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok večer oznámil, že po polnoci 27. marca zatvorí Ukrajina svoje hranice, a to aj pre svojich občanov, ktorí sa do tohto termínu do vlasti nevrátia. K takémuto opatreniu Kyjev pristúpil v rámci boja proti šíreniu koronavírusu.

22:26 Belgicko predĺži do 19. apríla platnosť opatrení na obmedzenie sociálnych kontaktov s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2. Prísnejšie tiež budú trestané osoby, ktoré tieto nariadenia porušia. S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie belgickej premiérky Sophie Wilmésovej o tom informovala agentúra Reuters.

22:10 O 22.35 h. pristane na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave lietadlo s dodávkou ochranných pomôcok pre Slovensko.

22:02 Nemecká hardrocková skupina Rammstein poprela informáciu, že jej lídra a speváka Tilla Lindemanna testovali pozitívne na prítomnosť nového koronavírusu a v súčasnosti leží na jednotke intenzívnej starostlivosti. Informovali o tom v piatok nemecké médiá.

22:00 Osemnásťtisíc nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 345 úmrtí zaznamenali Spojené štáty za posledných 24 hodín. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa. Spojené štáty celkovo zaznamenali 97.028 prípadov nákazy a 1475 ľudí na následky ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, zomrelo. Stanica CNN na svojej stránke pripomína, že USA sa v počte nakazených dostali na prvé miesto na svete pred Taliansko a Čínu.

21:45 Osoby, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohy v boji proti novému koronavírusu SARS-CoV-2, budú mať pri testovaní prioritu spolu s pacientmi, u ktorých sa prejavili vážne komplikácie. V reakcii na pozitívny test na nový koronavírus u britského premiéra Borisa Johnsona to v piatok vyhlásila zástupkyňa hlavného poradcu britskej vlády pre zdravotníctvo Jenny Harriesová.

21:33 V Českej republike pribudlo v piatok 217 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, celkovo je evidovaných už 2279 nakazených. Český premiér Andrej Babiš v piatok v tejto súvislosti povedal, že je treba predĺžiť núdzový stav. Ten v ČR vyhlásili 12. marca na nasledujúcich 30 dní. Koronavírus si už v Česku, kde doteraz otestovali 31.127 ľudí, vyžiadal deväť životov. Z ochorenia COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje, sa tam vyliečilo 11 osôb.

21:29 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom v nemocniciach za posledných 24 hodín ďalších 299 ľudí. Celkový počet obetí epidémie sa tak zvýšil na 1995 osôb, informoval v piatok večer generálny riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon.

Salomon konštatoval, že vo Francúzsku doteraz potvrdili koronavírus u 32.964 osôb. Dodal, že skutočný počet prípadov je pravdepodobne oveľa vyšší, pretože testovanie je vyhradené pre vysoko rizikových pacientov. Najnovší denný prírastok je nižší ako 365 nových úmrtí hlásených vo štvrtok. Údaje o obetiach vo Francúzsku nezahŕňajú tých, ktorí zomreli doma alebo v domovoch dôchodcov.

21:27 Neprehliadnite ani Hlavné správy TA3, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

21:00 Ústavní činitelia by si mohli na obdobie krízy v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu znížiť platy. Návrh plánuje predložiť predseda národnej rady Boris Kollár na sobotňajšej koaličnej rade. Povedal to na piatkovej tlačovej konferencii na Bratislavskom hrade spolu s ďalšími predstaviteľmi parlamentu.

20:06 Koronavírus si v Rusku vyžiadal už tretiu obeť. Nákaze podľahla 56-ročná žena. "V Moskve zomrela pacientka, u ktorej bola potvrdená infekcia novým koronavírusom. Päťdesiatšesťročná žena nemala v dôsledku prekonaného onkologického ochorenia polovicu pľúc. Po prevoze do nemocnice bol u nej potvrdený zápal pľúc," uviedla vo svojom vyhlásení nemocnica, kde bola zosnulá hospitalizovaná. Ako napísala agentúra Interfax, v Rusku bolo v piatok potvrdených 196 nových prípadov nákazy SARS-CoV-2, čím sa celkový počet infikovaných osôb v krajine zvýšil na 1036.

20:01 Vojaci nasadili vrtuľníky UH-60M Blackhawk na prepravu zdravotníckych zásob. Jedným z prvých takýchto letov bola doprava materiálu z centrálnych skladov Správy štátnych hmotných rezerv v Slovenskej Ľupči pre zdravotnícke zariadenia v Bratislave. Informoval o tom hovorca Ozbrojených síl Slovenskej republiky Štefan Zemanovič.

19:42 Pozrite si mimoriadne požehnanie Urbi et Orbi, ktoré udelil výnimočne pápež s prosbou o za odvrátenie pandémie koronavírusu. V Štúdiu TA3 nás liturgickým úkonom sprevádzal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kamara.

19:33 V Škótsku zomrelo ďalších osem ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2. Celkový počet obetí sa tak zvýšil na 33, informovala v piatok škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Počet nakazených v Škótsku dosiahol 1059, čo je oproti štvrtku nárast o 165 prípadov. Sturgeonová dodala, že 72 nakazených pacientov je na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

19:22 Katolícki biskupi v amerických štátoch New Jersey a Massachusetts povolili veriacim v čase pôstu jesť v piatok mäso. Dôvodom je kríza spôsobená novým koronavírusom. "Pre problémy so zadovážením niektorých potravín a mnohé ďalšie úskalia, ktoré v súčasnosti prežívame pre koronavírus, povoľujem po zvyšok pôstu v piatky jesť mäso. Výnimkou je Veľký piatok," uviedol na Twitteri biskup James F. Checchio z New Jersey.

19:00 Pandémia nového koronavírusu SARS-CoV-2 si už celosvetovo vyžiadala viac ako 25.000 životov, najviac v Európe. Vyplýva to z údajov, ktoré na základe oficiálnych štatistík jednotlivých krajín zhromaždila do piatka 15.30 h SEČ agentúra AFP. Svetadielom s najvyšším počtom obetí je podľa týchto údajov práve Európa.

Čo sa týka jednotlivých krajín, najviac úmrtí evidujú v Taliansku (9134), nasleduje Španielsko (4858) a Čína (3292), z ktorej sa pandémia rozšírila do celého sveta. Na celom svete sa od vlaňajšieho decembra, keď sa koronavírus začal šíriť zo stredočínskeho mesta Wu-chan, koronavírusom nakazilo vyše 547.000 ľudí.

18:57 Zavreté športoviská, školské ihriská či posilňovne. Aj to je momentálny stav, ktorý spôsobil nový koronavírus. Odborník na životosprávu Michal Páleník prezradil niekoľko tipov, ako sa dá športovať aj doma.

18:55 Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová odporúča v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 zvážiť dočasné nahradenie osobného styku dieťaťa s rodičom, ktorý nežije v spoločnej domácnosti, inou formou komunikácie. Pri striedavej starostlivosti navrhuje v aktuálnej situácii predĺžiť časové intervaly.

18:23 Mesto Prešov v uplynulých dňoch rozdalo s cieľom spomaleniť šírenie nového koronavírusu ďalších 300 ochranných rúšok pre seniorov, ktorí si ich nedokázali zaobstarať sami. Vďaka nasadeniu opatrovateliek, mestských policajtov a dobrovoľníkov dostali podľa tlačovej referentky mestského úradu Lenky Šitárovej rúška už všetci seniori a zdravotne znevýhodnení Prešovčania, ktorí o ne požiadali. Celkovo ich bolo rozdaných 3000.

17:47 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 919 ľudí. Je to najvyšší denný nárast od začiatku vypuknutia pandémie. Počet mŕtvych tak stúpol na 9134, informovala v piatok večer spravodajská televízia Sky Tg24.

17:43 Európska vesmírna agentúra v piatok oznámila, že karanténne opatrenia, prispeli v najväčších európskych mestách k zníženiu úrovne znečistenia ovzdušia. Dokazujú to snímky, ktoré urobil jeden zo satelitov ESA. "Na nových záberoch je jasne vidieť, že nad veľkými európskymi mestami, najmä Milánom, Parížom a Madridom, došlo k výraznému poklesu koncentrácií oxidu dusičitého," uviedla agentúra vo svojom vyhlásení.

17:30 Zamestnanci Mestského úradu v Banskej Bystrici, mestská polícia, dobrovoľníci Slovenského Červeného kríža, centra dobrovoľníctva, skauti a saleziáni rozdali doteraz tým, ktorí sú odkázaní na pomoc druhých takmer 6500 ochranných rúšok. Zásoby postačujú, a preto po piatkovom zasadnutí krízového štábu mesto rozširuje ich distribúciu pre všetkých banskobystrických seniorov, ktorí o ne prejavia záujem.

17:20 Mladí slovenskí vedci Samuel a Daniel Furkovci vyvinuli alternatívu umelej pľúcnej ventilácie. Použiteľnosť prístroja v piatok potvrdilo i testovanie na Ústave simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Zariadenie by mohlo byť vďaka jednoduchosti a nízkej cene užitočné v čase kritických situácií v nemocniciach.

17:00 Slovenská vláda mala odmietnuť 150.000 genetických testov na ochorenie COVID-19, o ktoré následne prejavila záujem Česká republika. Poslanec Smeru-SD Erik Tomáš tvrdí, že šlo o babráctvo permanentného krízového štábu, pričom sa to následne snažil zvrátiť minister hospodárstva Richard Sulík.

16:58 Univerzitná veterinárna nemocnica v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach v čase hrozby nákazy novým koronavírusom funguje a pracuje v špeciálnom obmedzenom režime. O zvieratá, ktoré sú v akútnom ohrození zdravia a života, sa tím lekárov a ošetrovateľov stará v nepretržitej službe. Plne funkčné sú všetky kliniky, zrušili však plánované operácie a pracujú v obmedzenom režime.

16:55 Srbský súd poslal na tri roky do väzenia muža, ktorý nedodržal povinnú domácu karanténu súvisiacu s koronavírusom. Štátna televízia informovala, že je to prvý takýto prípad v krajine. Súd sa konal prostredníctvom videokonferencie.

16:50 V nedeľu 29. marca ostanú potraviny, drogérie a ďalšie predajne, ktoré dostali výnimku zo zákazu prevádzky počas pandémie nového koronavírusu, zatvorené. V ich priestoroch vykonajú dezinfekciu a zamestnanci si budú môcť oddýchnuť. O opatrení, ktoré prijal v utorok ústredný krízový štáb, rozhodla oficiálne v piatok vláda.

16:46 Štát pripravuje mimoriadne opatrenia na záchranu firiem. Preplácať má viac ako polovicu miezd zamestnancov, ktorí z dôvodu zatvorenia obchodov nemôžu pracovať. Vyplýva to z informácii, ktoré má televízia TA3 k dispozícii. Podľa odborníkov je takýto krok nevyhnutný a mal by prísť čo najskôr. Inak hrozí hromadné prepúšťanie.

16:41 V Spojenom kráľovstve zaznamenali za 24 hodín 181 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19. Ide o najväčší nárast za jeden deň, keď sa celkový počet obetí zvýšil z 578 na 759. Informoval o tom v piatok denník The Guardian. Podľa britského ministerstva zdravotníctva bolo na koronavírus už testovaných celkovo 113.777 ľudí, z nich 99.198 malo negatívne výsledky a 14.579 pozitívne.

16:37 Rakúsky advokát a aktivista Peter Kolba podal žalobu na lyžiarske strediská v spolkovej krajine Tirolsko. Viní ich z toho, že napomohli šíreniu nového koronavírusu po Európe, keď aj napriek informáciám o riziku nákazy ostali otvorené. Kolba sa za účelom zhromaždenia dôkazov pre prokuratúru už obrátil s výzvou na všetkých Európanov, ktorí v nedávnej dobe navštívili tirolské lyžiarske strediská.

16:31 V súčasnosti sú v pozornosti verejnosti najmä lekári, zdravotníci, či predavači, ktorí stoja akoby v prvej línii. Do tohto šíku ohrozených sa ale stavajú aj pracovníci pohrebných služieb, ktorí denne narábajú s ľudskými pozostatkami. Ako pandémia koronavirusu ovplyvňuje ich prácu, na čo by sa mali pripraviť v súvislosti so šírením nákazy a ako vlastne v prebiehajú pohreby, o tom sme sa rozprávali s predsedom Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb, Ladislavom Strížom.

16:20 Mladí slovenskí vedci Samuel a Daniel Furkovci vyvinuli alternatívu umelej pľúcnej ventilácie. Použiteľnosť prístroja v piatok potvrdilo i testovanie na Ústave simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Zariadenie by mohlo byť vďaka jednoduchosti a nízkej cene užitočné v čase kritických situácií v nemocniciach.

16:15 Pozreli sme sa aj na situáciu s koronavírusom v Poľsku. Na túto tému nám zatelefonoval náš spolupracovník Martin Dorazín.

16:06 Až 9444 zdravotníckych pracovníkov je v Španielsku nakazených koronavírusom. Je to najvyšší počet zo všetkých krajín postihnutých pandémiou, oznámila v piatok organizácia Amnesty International. Zdravotnícki pracovníci predstavujú takmer 15 percent všetkých prípadov nákazy v Španielsku. Oznámil to koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón, podľa ktorého je to "vysoký počet" v porovnaní s ostanými postihnutými krajinami.

15:58 Núdzový stav sa má na Slovensku rozšíriť aj na zariadenia sociálnych služieb, ako sú zariadenia pre seniorov, ale aj na zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorými sú centrá pre deti a rodiny. Zároveň sa rozširuje zákaz uplatňovania práva na štrajk niektorým pracovníkom. Vyplýva to z materiálu, ktorý v piatok na rokovaní schválila vláda.

15:40 V živom spojení sme boli s Dušanom Zupkom, humanitárnym expertom Organizácie spojených národov a Svetovej Banky. Ten nám povedal o možnom boji proti následkom pandémie koronavírusu.

15:31 Na osem dní pozastavila výrobu spoločnosť Yura Eltec Corporation v Hnúšti v Rimavskosobotskom okrese, ktorá je dodávateľom káblových zväzkov pre automobilový priemysel. Informoval o tom konateľ Mestskej investičnej spoločnosti Hnúšťa Miroslav Porubiak.

15:27 Slovenskí väzni vyrobili za viac ako tri týždne 72.200 ochranných rúšok, ktoré pomáhajú v boji proti nákaze novým koronavírusom. S prípravou produkcie začal Zbor väzenskej a justičnej stráže 27. februára.

15:22 Ministertsvo obrany sa v súvislosti so šírením koronavírusu na Slovensku zapojí do pomocných prác. Podľa slov ministra Jaroslava Naďa pomáhajú s prepravou zdravotníckeho materiálu do skladov štátnych hmotných rezerv a takisto budú vojaci nápomocní aj pri zvýšenom počte testovania, ktoré nariadil predseda vlády Igor Matovič.

15:12 Nemocnica Levice rozšírila miesto prvého kontaktu zriadením stanu pred nemocnicou. Ten slúži pre výkon triáže a má chrániť nielen pacientov, ale aj zdravotnícky personál. "V pracovnej dobe od 6.30 do 16.00 h je otvorený kontrolovaný vstup do budovy polikliniky. V nepretržitom režime je zriadený aj kontrolovaný vstup pri bočnom vchode do areálu nemocnice. Pred bočným vstupom do areálu, od budovy dopravnej zdravotnej služby, ktorý je využívaný na príjazd vozidiel záchranky, sme umiestnili triediaci stan," informoval riaditeľ nemocnice Ján Belanský.

15:14 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom dosiahol vo Švajčiarsku v piatok 12.161. V krajine zaznamenali doteraz 206 úmrtí, informoval portál 20min.ch s odvolaním sa na úrad pre zdravotníctvo. Od štvrtka sa počet infikovaných zvýšil o 1390 a pribudlo aj 36 úmrtí.

15:06 Počet ľudí, ktorí sa v Holandsku nakazili novým koronavírusom, stúpol v piatok o 1172 (16 percent) na 8603. Pribudlo aj 112 nových úmrtí na chorobu COVID-19 alebo komplikácie s ňou spojené, mŕtvych je tak celkovo 546.

15:02 V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo takmer 6.000 nakazených. Celkovo je v krajine infikovaných viac ako 42 tisíc ľudí. Viac ako 250 nákaze podľahlo. Vláda podľa médií zvažuje, že začne ešte viac testovať.

15:00 Karanténu ustojíme mesiac, maximálne dva. Ak potrvá dlhšie, budeme prepúšťať. Takýto odkaz vyslali zamestnávatelia vláde. Aktuálny prieskum Podnikateľskej aliancie Slovenska ďalej ukázal, že viac ako polovica firiem čerpá rezervy, ktoré si vytvorili v minulosti.

14:54 Polícia do odvolania uzatvára hraničné priechody s Poľskom, Českom, Maďarskom i Rakúskom pre nákladnú dopravu nad 7,5 tony. Opatrením polícia reaguje na situáciu, že sa na území Slovenska tvoria kolóny, ktorých dôvodom je zdĺhavé vybavovanie nákladnej a osobnej dopravy zo strany maďarských orgánov. "S cieľom predísť dopravným kolíziám v okolí hraničných priechodov a na našom území sme preto s okamžitou platnosťou prijali spomínané opatrenie," uviedla polícia.

14:50 Koniec marca býva pre mnohých posledným termínom na priznanie ale aj zaplatenie dane z príjmu. Platí to pre tých daňovníkov, ktorí si svoju povinnosť neodložili na neskôr. Tento rok je to však inak. Pre následky koronavírusu bývalá vláda rozhodla, že dane stačí zaplatiť do konca júna. Kto si dane neodloží a nezaplatí ich do konca marca, nedostane od Finančnej správy pokutu.

14:44 Po britskom premiérovi oznámil aj britský minister zdravotníctva Matt Hancock, že ho testovali pozitívne na ochorenie COVID-19. Hancock má podľa vlastných slov tiež mierne príznaky, je v samoizolácii a pracuje z domu. "Je dôležité, aby sme dodržiavali odporúčania na ochranu nášho Národného zdravotníckeho systému (NHS) a chránili životy," dodal na Twitteri.

14:40 Zuzana Čaputová považuje sprístupňovanie dát od operátorov Úradu verejného zdravotníctva SR v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu za primerané aktuálnej situácii. Povedal hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Na Ústavný súd SR sa pre zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením pandémie a v justícii neobráti.

14:39 Developer YIT Slovakia pokračuje za sprísnených opatrení vo výstavbe svojich projektov v Bratislave. Potvrdil investor s tým, že na stavbách prijal bezpečnostné i hygienické opatrenia a zamestnanci z centrály pracujú z domu.

14:37 Volkswagen Slovakia predlžuje prerušenie výroby vo všetkých troch tuzemských závodoch o ďalšie štyri pracovné dni, teda do Veľkej noci, predovšetkým na základe pretrvávajúceho klesajúceho dopytu po vozidlách a obmedzení v dodávateľskom reťazci. Súčasne sa podnik intenzívne pripravuje na čo možno najrýchlejší postupný opätovný nábeh výroby, pri ktorom má byť znova výrazne posilnená ochrana zdravia zamestnancov. Spoločnosť o tom informovala v oficiálnom vyhlásení.

14:32 Lídra a speváka nemeckej hardrockovej skupiny Rammstein Tilla Lindemanna testovali pozitívne na prítomnosť nového koronavírusu a v súčasnosti leží na jednotke intenzívnej starostlivosti. Informovali o tom nemecké médiá.

14:24 O odklade termínu na zaplatenie daní ale aj o odpustení pokút sme sa rozprávali s Alicou Orda-Oravcovou, odborníčkou na dane a odvody.

14:17 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov strany Smer-SD o aktuálnych politických otázkach a o zákone, ktorý dáva Úradu pre verejné zdravotníctvo SR možnosť získať a spracovať dáta od mobilných operátorov.

14:05 Polícia doteraz riešila vyše 1000 priestupkov voči zákonu o ochrane verejného zdravia v mimoriadnej situácii, ktorá súvisí s pandémiou. Policajti spresňujú, že došlo k 803 porušeniam nariadenia o povinnej karanténe a tiež 218 prípadom nerešpektovania nariadenia zákazu otvorenia reštauračného zariadenia. "Všetky boli po preverení a zadokumentovaní poslané na prerokovanie na Úrad verejného zdravotníctva SR, respektíve na okresný úrad," dodala polícia.

14:03 Mimoriadny zdravotnícky výbor sa bude v utorok zaoberať riešením zvládnutia situácie so šírením ochorenia COVID-19. Zvolala ho predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Jana Cigániková (SaS). Prítomní budú aj šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) či hlavný hygienik SR Ján Mikas.

13:57 "Pre vojakov sa nám podarilo zabezpečiť 30.000 kusov respirátorov FFP3, ktoré sú opakovane použiteľné," vyhlásil nový minister obrany Jaroslav Naď.

13:50 Zdravotný stav odsúdeného väzňa, u ktorého v pondelok potvrdili ochorenie COVID-19, je stabilizovaný.
"Zdravotný stav odsúdeného je stabilizovaný, s ľahkým priebehom ochorenia. Vzhľadom na vyskytujúce sa príznaky vírusového ochorenia boli testované ďalšie dve väznené osoby s negatívnym výsledkom," informovala v piatok hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská.

13:47 Pre celoštátnu karanténu vo Francúzsku výrazne pribudli prípady domáceho násilia. Oznámil to tamojší minister vnútra. Za uplynulý týždeň podľa neho vzrástol počet hlásených prípadov o vyše tretinu. Pred týmto negatívnym fenoménom varovali odborníci vo viacerých európskych krajinách. Podľa európskeho policajného úradu výrazne stúpol aj počet trestných činov.

13:40 Ministerstvo školstva nemá zatiaľ úplnú predstavu ako bude vyzerať záver školského roka, vrátane systému prijímacích pohovorov na stredné a vysoké školy. Rezort však po upokojení sa situácie s koronasvírusom ráta s veľkým presunom študentov zo školy na školu.

13:34 Pre hrozbu šírenia koronavírusu dali v Gelnici do izolácie celú osadu. Jej obyvateľ sa vrátil z Veľkej Británie a namiesto rešpektovania karantény sa voľne pohyboval po okolí. Asi 80 ľudí teraz stráži mestská polícia a občianske hliadky. Mesto zabezpečuje ich zásobovanie pitnou vodou a potravinami.

13:30 V súvislosti so šírením nového koronavírusu zriadil Košický samosprávny kraj od piatka call centrum pre obyvateľov kraja. Dovolať sa môžu na tri samostatné telefónne infolinky, a to každý pracovný deň v čase od 8.00 do 15.00 h. Informoval o tom Úrad KSK. "Uvedomujeme si, že správy o novom koronavíruse pribúdajú deň čo deň. Nie všetky sú relevantné, preto chceme predísť dezinformáciám," priblížil predseda KSK Rastislav Trnka.

Linka so všeobecnými informáciami o koronavíruse: 0557268196. Linka pre lekárov a zdravotnícky personál: 0557268197. Informácie pre seniorov: 0557268199.

13:22 Pozrite si vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej po stretnutí s ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Diskutovali o aktuálnom stave rezortu obrany, ako aj o možnostiach ďalšej podpory ministerstva obrany v boji proti šíreniu ochorenia COVID-19.

13:16 Ozbrojené sily sú pripravené byť nápomocné pri zložitej situácii počas pandémie. Prezidentka Zuzana Čaputová o tom informovala po stretnutí s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO). Minister priblížil, že armáda už v súčasnosti zabezpečuje prepravu a vykládku materiálu, poskytuje svoj zdravotný personál, sanitky či vojenské stany. Od budúcej stredy by mali podľa neho v rezorte obrany začať aj s testovaním.

13:12 Počet testovaných na nový koronavírus na Slovensku sa má výrazne zvýšiť. Dopomôcť štátnym laboratóriám majú aj súkromné. V horizonte desiatich dní by mohlo prísť k testovaniu 4000 ľudí.

13:05 "Za posledných 24 hodín sa u mňa prejavili mierne príznaky a testovali ma pozitívne na koronavírus," uviedol Johnson na Twitteri. Napísal, že je v samoizolácii, ale bude aj naďalej viesť boj vlády s koronavírusom, a to prostredníctvom videokonferencií. "Spolu ho porazíme," dodal.

12:54 Na hraničnom priechode Šahy – Parassapuszta je pozastavená kontrola vzhľadom na výpadok elektriny, ktorý hlási maďarská strana. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Policajti upozorňujú, že sa môžu tvoriť kolóny.

12:50 Rómska osada Háj v Gelnici sa nachádza celá v karanténe, podľa Denníka N to potvrdil primátor mesta Dušan Tomaško. V osadách je pritom zvýšené riziko šírenia nákazy novým koronavírusom. Minister zdravotníctva podľa denníka o uzatvorení osady nevie a obáva sa, že ide o iniciatívu miestnych, čo by nebolo v poriadku.

12:38 Boris Johnson má mierne príznaky ochorenia, informovala televízna stanica Sky News.

12:37 Poslanci Európskeho parlamentu na mimoriadnom plenárnom zasadnutí hlasovaním na diaľku schválili tri legislatívne návrhy, ktoré by mali ako súčasť koordinovanej reakcie EÚ pomôcť v boji proti pandémii a jej následkom. Trojica opatrení má pomôcť jednotlivcom a podnikom vyrovnať sa s aktuálnou krízou a s jej následkami.

12:30 Minister zdravotíctva Krajčí uviedol, že na ministerstve zaviedli online systém, do ktorého budú môcť zdravotnícke zariadenia zapisovať, koľko rúšok potrebujú, a taktiež, koľko ich minuli. Dôvodom je, aby ministerstvo videlo, kde bude treba ďalšie ochranné pomôcky. Premiér deklaroval, že všetkým zdravotníckym zariadeniam, ktoré sa prihlásia do tohto online systému ministerstva, budú ochranné pomôcky dodané do nedele 29. marca. "Budem od kompetentných vyžadovať, aby každé zariadenie malo pomôcky," povedal Matovič.

12:24 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Hovorili o výraznom zvýšení počtu testovaných ľudí.

12:21 Britský premiér Boris Johnson má koronavírus. Informoval o tom denník Guardian s tým, že mal pozitívne výsledky testov.

12:05 Predseda Smeru-SD Robert Fico očakáva od prezidentky, že sa obráti na Ústavný súd pre zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením choroby COVID-19 v justícii, ktorý dáva Úradu pre verejné zdravotníctvo SR možnosť získať a spracovať dáta od mobilných operátorov. Ak tak neurobí ona, obráti sa podľa Ficových slov na ÚS Smer-SD.

12:03 Jediným Čechom, ktorý dostal experimentálny liek remdesivir, je taxikár, ktorý bojoval o život. V súčasnosti už nepotrebuje mimotelový obeh. Muža najprv 10. marca prijali do Thomayerovej nemocnice v Prahe-Krči s podozrením na zápal pľúc, po piatich dňoch ho prevzala Všeobecná fakultná, kde ho napojili na ECMO.

11:57 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom stúpol v Španielsku za 24 hodín o 769. Nákaze doposiaľ v tejto krajine podľahlo 4858 ľudí. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

11:52 Pápež František udelí o 18:00 mimoriadne požehnanie Urbi et Orbi, teda Mestu a svetu. Na obrazovkách televízie TA3 ho budete môcť sledovať naživo.

11:50 Od budúceho pondelka sa v maďarských nemocniciach objavia v uniformách "nemocniční velitelia", oznámil v piatok predseda vlády Viktor Orbán. Premiér povedal, že vojaci, samozrejme, nebudú rozhodovať v odborných lekárskych otázkach. Úlohou príslušníkov armády bude dohliadať nad dodržiavaním epidemiologických opatrení, zabezpečovať priebežné hospodárenie so zdravotníckym materiálom i personálne obsadenie nemocníc.

11:43 Koronavírusom sa mohla už od januára nakaziť až polovica všetkých obyvateľov Británie. V najnovšej štúdii to uviedli výskumníci z Oxfordskej univerzity. Podrobnosti nám zatelefonoval náš spolupracovník Peter Mikitič.

11:35 Máme jedného pacienta v kritickom stave, ktorý bojuje o svoj život. Je v "rizikovom veku" a je na pľúcnej ventilácii, uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

11:34 Premiér spresnil, že spomedzi 43 nových nakazených išlo v jednom prípade o pozitívne testovaného muža, šoféra, ktorý rozvážal potraviny. Práve tohto muža zachytilo súkromné laboratórium. V súkromnom laboratóriu sa podarilo otestovať spolu 60 ľudí.

11:09 "Od začiatku som hovoril, že zvýšenie testovania je naša absolútna priorita," začal Matovič. Opäť kritizoval fakt, že pri jeho nástupe do úradu bol akútny nedostatok genetických testov na prítomnosť nákazy. Nasledovali rokovania a dohoda o zapojení súkromných laboratórií a “výsledok sa dostavil”.

Doteraz testovali denne v priemere 350 ľudí. Tentoraz to však bolo až 912 ľudí len v štátnych laboratóriách a 42 zachytených pozitívnych ľudí, informoval Matovič. Súkromníci sa pridali 60 testovaniami, pričom zachytili jedného nakazeného vodiča.

11:06 Na Slovensku máme 43 nových pozitívnych prípadov nákazy koronavírusom, informoval o tom premiér Igor Matovič s tým, že sa včera podarilo otestovať až 912 ľudí. Spolu máme 269 nakazených.

10:57 Polícia zhrnula dôležité informácie a kontakty v súhrne na sociálnej sieti.

10:44 Počet ľudí nakazených v Rusku v piatok prekročil hranicu 1000 prípadov. Informovala o tom agentúra Interfax, podľa ktorej úrady za posledných 24 hodín nahlásili 196 nových prípadov, z toho 156 v Moskve. Počet nakazených sa tým v Rusku zvýšil na 1036.

Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško informoval, že klinické skúšky ruskej vakcíny proti koronavírusu sa začnú asi o šesť mesiacov. Doplnil, že na nej pracujú štátne, ale aj súkromné laboratóriá a farmaceutické spoločnosti a ústavy.

10:23 Nepresné rýchlotesty na nový koronavírus, ktoré dostalo Španielsko, sa jeho čínsky výrobca Shenzhen Bioeasy Biotechnology rozhodol nahradiť. Súčasné testy na základe výterov z nosa majú totiž podľa Španielskej spoločnosti pre infekčné choroby a klinickú mikrobiológiu mieru presnosti menšiu ako 30 percent.

10:12 Počas pandémie sa prudko zvýšila kriminalita, vyplýva zo správy európskeho policajného úradu Europol, zverejnenej v piatok v Haagu. Túto skutočnosť úrad EÚ pripisuje tomu, že zločinci a organizované skupiny rýchlo prispôsobujú svoje metódy.

10:03 Server iDNES.cz informoval, že liek remdesivir zabral v Česku u vážne chorého pacienta s koronavírusom vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe a odpojili ho od umelej pľúcnej ventilácie.

10:01 V Českej republike bolo v piatok ráno potvrdených 2062 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Deväť ľudí nákaze COVID-19 podľahlo. Z nákazy sa doteraz vyliečilo desať ľudí. Vykonaných bolo 31.127 testov, za predchádzajúci deň 4429. Za 24 hodín v ČR pribudlo 287 nových prípadov nákazy koronavírusom.

9:56 U šestice všeobecných lekárov poskytujúcich ambulantnú zdravotnú starostlivosť v zdravotníckom zariadení Zdravie v Púchove nepotvrdili výsledky testov nový koronavírus. Stanovisko Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici uverejnilo mesto Púchov na svojej stránke na sociálnej sieti.

9:52 Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa obracia na krízový štáb vo veci vyplácania sociálnych dávok počas povinnej karantény. Patakyová sa na predsedu ústredného krízového štábu a ministra vnútra Romana Mikulca obrátila s podnetom od poberateľa príspevku na opatrovanie. Poberateľ nemal pre povinnú karanténu možnosť získať peňažný príspevok v termíne splatnosti. K situácii došlo pre opatrenie pošty, ktorá osobám počas povinnej domácej karantény nevypláca sociálne dávky do vlastných rúk, vysvetľuje ombudsmanka.

9:46 Igor Matovič ohlásil na 11:00 míting o aktualitách pri boji proti nákaze. Téma znie: "Sľuby plníme: výrazné zvýšenie počtu testovaných ľudí".

9:34 Štátny ústav pre kontrolu liečiv urýchli registráciu liekov, ktoré sa používajú pri novom koronavíruse, a takisto urýchli aj schvaľovanie klinického skúšania pre pacientov s ochorením COVID-19.

9:30 Nebezpečné falošné správy o tom, že alkohol chráni pred novým koronavírusom, stáli v Iráne život už takmer tristo ľudí. Vyše tisíc ďalších podľa tamojších médií ochorelo po požití metanolu. "Vírus sa šíri a ľudia umierajú a myslím, že si neuvedomujú, že existujú aj iné nebezpečenstvá. Ak to budú ďalej piť, otrávi sa viac ľudí," skonštatoval klinický toxikológ Knut Erik Hovda, ktorý sa v Osle venuje otravám metanolom.

9:25 Podnikatelia vyzývajú vládu k čo najrýchlejšiemu prijatiu potrebných opatrení a krokov, na konci ktorej bude opäť obnovený ekonomický život pri rešpektovaní primeraných obmedzení. Za obnovenie ekonomického života v horizonte niekoľkých týždňov považujú, ak dôjde k spomaleniu šírenia nákazy na únosnú mieru, otvorenie škôl, obchodov, služieb a výroby. Informoval o tom na základe výsledkov prieskumu o ekonomických opatreniach v hospodárstve v súvislosti s pandémiou vírusu výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Peter Serina.

9:16 Nový koronavírus nemôže podľa premiéra Igora Matoviča ovplyvniť fungovanie vnútorného trhu a Schengenu. "Nikto nemôže obmedziť dodávku tovarov ani spôsobiť, že repatriovaný občan má problém dostať sa do svojej domovskej krajiny. Potrebujeme jasné usmernenia, ktoré budú všetci bez výnimky dodržiavať," povedal po štvrtkovom rokovaní s európskymi lídrami.

9:01 Ruský premiér Michail Mišustin nariadil regionálnym úradom v celej krajine, aby od 28. marca do 5. apríla pozastavili činnosť firiem v oblasti verejného stravovania. Výnimku dostali tie zariadenia, ktoré sú schopné zabezpečiť rozvoz jedál a nápojov. Až do 1. júna zostanú uzavreté všetky rekreačné zariadenia, kúpeľné domy, sanatóriá a motely, ako aj detské tábory.

8:55 Maďarská vláda v rámci opatrení proti ďalšiemu šíreniu nákazy nariadila s platnosťou od soboty 28. marca do 11. apríla čiastočný zákaz vychádzania, oznámil premiér Viktor Orbán v piatok vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió. "V nadchádzajúcich dvoch týždňoch budú môcť obyvatelia opustiť svoj domov iba na cestu do práce, prípadne na zabezpečenie svojich základných potrieb," povedal Orbán.

8:50 Čoraz viac amerických nemocníc hlási preťaženosť.

8:30 Čína a Spojené štáty by sa mali "spojiť v boji" s pandémiou smrtiaceho koronavírusu, ktorá vyčíňa na celom svete. Vyhlásil to čínsky prezident Si Ťin-pching v telefonickom rozhovore so šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom. Obe krajiny mali v minulých týždňoch spory v súvislosti s týmto vírusom, ale Si Ťin-pching Trumpovi povedal, že Čína sa chce "aj naďalej deliť o informácie a skúsenosti s USA", uviedla čínska štátna televízna stanica CCTV.

8:05 Ruský prezident Vladimir Putin ale tvrdi, že šírenie koronavírusu zastavia rýchlejšie ako očakávajú experti.

7:45 Priviezlo takmer 300 pasažierov.

7:15 Poľský Sejm, dolná komora parlamentu, schválil zmenu svojho štatútu, ktorá mu umožňuje zasadnutia a hlasovania elektronickou formou. Zmena súvisiaca s epidémiou nového koronavírusu prešla pomerom hlasov 250 k 104, pričom 14 poslancov sa hlasovania zdržalo.

6:45 Ministerstvo hospodárstva predstaví podnikateľom prvý balík približne 50 opatrení "v čo najkratšom čase".

6:20 Úrad verejného zdravotníctva získa pre mimoriadnu situáciu prístup k údajom od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s výnimkou obsahu správ.

6:10 V piatok očakáva ministerstvo zahraničných vecí 50 občanov, ktorí pricestujú z Kodane a 160 Slovákov z USA. Informoval o tom štátny tajomník ministerstva zahraničných Martin Klus a dodal, že okrem slovenských občanov budú pasažiermi tohto repatriačného letu aj občania Maďarska, Slovinska a Česka.

6:00 Vláda ohlásila razantné zmeny ohľadom testovania, pribudli ďalší nakazení. Pozrite si súhrn zo štvrtkového diania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok