Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Huawei P40 Pro+ ohromil svet svojimi fotografickými schopnosťami

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky výrobca Huawei dnes oficiálne predstavil najnovšiu sériu smartfónov P40, ktorá obsahuje modely P40, P40 Pro a P40 Pro+. Tie sa vyznačujú pôsobivým dizajnom s displejom, ktorý je zaoblený do všetkých štyroch strán a fotoaparátmi, ktoré najmä v prípade modelu P40 Pro+ posúvajú hranice mobilného fotografovania vpred.

Nové smartfóny Huawei P40, P40 Pro a P40 Pro+ zaujmú na prvý pohľad svojou nadčasovou eleganciou. Povrch tela je vyrobený pomocou nanotechnológie tak, aby bol odolný voči poškriabaniu a nezanechával na sebe odtlačky prstov. Navyše v rôznych uhloch dopadu svetla jemne mení svoje farby. Smartfóny P40 a P40 Pro budú k dispozícii v piatich farbách: Black, Deep Sea Blue, Silver Frost a Blush Gold. Najvyšší model P40 Pro+ prichádza s keramickým telom v čiernom alebo v bielom farebnom prevedením. Všetky modely sú pritom odolné voči prachu a vode s certifikáciou IP68.

Model P40 získal menší 6,1 palcový displej, zatiaľ čo prednej strane smartfónov P40 Pro a P40 Pro+ dominuje 6,58 palcový Flex OLED displej s rozlíšením 2 640 x 1 200 pixelov (až 441 pixelov na palec). Má pomer strán 19,8 : 9 a môže sa pochváliť aj obnovovacou frekvenciou 90 Hz, či vysokou sýtosťou farieb a kontrastom DCI-P3 HDR. V prípade modelov P40 Pro a P40 Pro+ pritom displej prechádza do zaoblenia na všetkých štyroch stranách (okrem rohov), vďaka čomu sa výrobcovi podarilo ešte viac zúžiť viditeľné okraje.

Nová generácia technológie snímania odtlačkov prstov, ktorá je integrovaná priamo v displeji smartfónu, bola vylepšená tak, aby dokázala telefón odomknúť až o 30 percent rýchlejšie. Výrobca nešetril ani na kapacite batérie. V prípade P40-tky má batéria 3 800 mAh, zatiaľ čo P40 Pro a P40 Pro+ získali batériu s kapacitou až 4 200 mAh. Napriek tomu sú smartfóny relatívne ľahké. Model P40 váži len 175 gramov, model P40 Pro len 209 gramov a model P40 Pro+ má hmotnosť 226 gramov.

Batéria sa dá rýchlo nabíjať pomocou 40 W technológie SuperCharge prostredníctvom USB-C kábla alebo bezdrôtovo. Model P40 Pro+ sa navyše pýši v súčasnosti najrýchlejším 40 W bezdrôtovým nabíjaním. Používatelia môžu svojim smartfónom dokonca bezdrôtovo nabíjať aj iné zariadenia, ktoré sú kompatibilné s technológiou Qi. Stačí, aby zariadenie priložili k zadnej strane smartfónu.

Počas prezentácie však najviac zaujali fotografické schopnosti novej série P40. Rovnako ako v minulosti, aj teraz sa spoločnosť Huawei spojila pri vývoji s odborníkmi zo spoločnosti Leica. Smartfón P40 tak získal zadný fotoaparát s tromi objektívmi, ktoré dopĺňa špeciálny senzor pre meranie teploty farieb v až 8-mich farebných kanáloch. Hlavný 23 mm objektív má rozlíšenie 50 megapixelov a svetelnosť F 1,9. Sekunduje mu ultraširoký 16 megapixelový objektív so svetelnosťou F 2,2 a trio uzatvára 8 megapixelový telefoto objektív s 3-násobným optickým priblížením a so svetelnosťou F 2,4.

Smartfón P40 Pro má rovnaký hlavný objektív, ku ktorému sa pridáva ultraširoký 40 megapixelový objektív so svetelnosťou F 1,8, spolu s 12 megapixelovým telefoto objektívom s až 5-násobným optickým priblížením. Okrem toho navyše pribudla aj ToF kamera pre meranie hĺbky v priestore.

No a model P40 Pro+ by sa dal nazvať aj akýmsi mobilným fotografickým monštrom. Od súrodenca P40 Pro prevzal hlavný 50 megapixelový a 40 megapixelový ultraširoký objektív a ToF hĺbkovú kameru. No tie doplnil o 8 megapixelový telefoto objektív s 3-násobným optickým priblížením a 8 megapixelový periskopový telefoto objektív (240 mm) s až 10-násobným optickým priblížením. P40 Pro+ tak dokáže používateľom poskytnúť až 10-násobné optické priblíženie alebo až 20-násobné hybridné priblíženie záberu. Maximálne priblíženie sa pritom dostáva na ohromujúci stonásobok.

Všetky tri smartfóny majú 1 / 1,28 palcový RYYB obrazový senzor, ktorý dokáže zachytiť až o 40 percent viac svetla ako v senzor v predchádzajúcej generácii smartfónov. Vďaka tomu si fotoaparáty poradia aj pri snímaní v horších svetelných podmienkach alebo počas nočných záberov. To platí najmä pre modely P40 Pro a P40 Pro+, ktorých fotografický systém dokáže vytlačiť citlivosť ISO až na hodnotu 409 600 (P40 zvláda ISO do 204 800). Profesionálov by mohla potešiť technológia XD Fusion Image Engine, ktorá pri snímaní RAW ukladá viacero záberov naraz z dvoch objektívov a kombinuje ich do výslednej fotografie.

No nezabudlo sa ani na mobilných filmárov a tvorcov obsahu, ktorým smartfóny P40 Pro a P40 Pro+ poskytnú možnosti nakrúcania v rozlíšení 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu. A to aj v horších svetelných podmienkach vďaka citlivosti ISO až do hodnoty 51 200. Pre časozberné videá je k dispozícii podpora obrazovej technológie 4K HDR+ a ultra spomalené zábery sa dajú nakrúcať rýchlosťou až 7 680 snímok za sekundu. Smartfóny tiež disponujú tromi všesmerovými mikrofónmi a algoritmom pre zachytávanie priameho zvuku, takže videá by mali mať kvalitné ozvučenie.

Predný selfie fotoaparát sa nachádza priamo v ľavej hornej časti displeja nových smartfónov a obsahuje 32 megapixelový fotoaparát so svetelnosťou F 2,2 so schopnosťou nakrúcania 4K selfie videí, spolu s infračervenou kamerou pre meranie hĺbky v priestore a sledovanie gest rúk používateľa, cez ktoré môže svoj smartfón ovládať bezdotykovo.

Používateľom môže pri snímaní fotografií či videí pomáhať i umelá inteligencia AI Golden Snap, ktorá môže vybrať a odporučiť najlepšie zábery, odstrániť okolitých ľudí zo záberu, odstrániť neželané odrazy a ďalšie šikovné funkcie. Je to možné aj vďaka výkonnému procesoru Kirin 990. Táto platforma s podporou 5G mobilnej dátovej siete obsahuje v sebe výpočtový procesor, grafický procesor a neurónový procesor pre výpočty umelej inteligencie. Všetky tri položky sa dočkali výrazného zvýšenia výkonu v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. O bezproblémovú a rýchlu bezdrôtovú komunikáciu sa postará najnovšia technológia Wi-Fi 6.

Smartfóny majú nainštalovaný operačný systém EMUI 10.1 s prístupom k Huawei Mobile Services. Novinkou je pritom integrácia vlastnej digitálnej hlasovej asistentky s názvom Celia.

Nový smartfón Huawei P40 s 8 GB pamäte RAM a 128 GB úložiskom sa začne predávať od 7. apríla za cenu 799 euro. Model Huawei P40 Pro s 8 GB pamäte RAM a s 256 GB úložiskom bude k dispozícii od rovnakého dátumu za cenu 999 euro. Najvyšší model Huawei P40 Pro+ bude mať rovnakú veľkosť operačnej pamäte ako jeho súrodenci, no kapacita vnútorného úložiska narastie až na 512 GB. Predávať sa začne v júni za cenu 1 399 euro.