Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Project Zeus: Prvý plne elektrický rýpadlo-nakladač v stavebnom priemysle

Project Zeus: Prvý plne elektrický rýpadlo-nakladač v stavebnom priemysle
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci v dnešnej dobe najviac pozornosti strhávajú elektrické automobily a autobusy, výrobcovia vytvárajú aj množstvo špecializovaných vozidiel s elektrickým pohonom. Jedným z príkladov je spoločnosť Case ktorá sa venuje stavebným strojom. Tá teraz predstavila prvý plne elektrický rýpadlo-nakladač v tomto priemyselnom odvetví.

Elektrický rýpadlo-nakladač nesie názov „Project Zeus“ alebo sa označuje aj ako 580 EV. Je poháňaný 480 V lítiovou batériou s výkonom 90 kWh. Je to síce akoby nič v porovnaní s monštruóznym výkonom 600 kWh v najväčšom elektrickom nákladnom vozidle na svete, ale spoločnosť Case tvrdí, že plne nabitá batéria poskytne dostatok energie pre typický osemhodinový pracovný deň. Vďaka distribúcii energie do hydraulických motorov by pritom Project Zeus mal mať podobný pracovný výkon ako dieselový rýpadlo-nakladač.

Okrem environmentálnych výhod by mal plne elektrický rýpadlo-nakladač od spoločnosti Case navyše ušetriť až 90 percent nákladov spojených so servisom a údržbou. Je to z dôvodu eliminácie zložitých komponentov v rýpadlách, ktoré sú poháňané dieselovým motorom. Zatiaľ nebola oznámená cena, no spoločnosť Case tvrdí, že ak by to aj bolo drahšie, prevádzka by mala kupujúcemu vrátiť náklady do piatich rokov.

Plne elektrický rýpadlo-nakladač Project Zeus 580 EV.

Podľa výrobcu spája model 580 EV silu a výkon s výhodami elektrifikovaného stroja: „Prevádzkovatelia zažijú rovnaký výkon pri kopaní, zdvíhaní a nakladaní, aký mohli dosiahnuť na stroji so vznetovým motorom, no v tichšej a bezemisnej podobe. Ide o konečný cieľ nášho úsilia o trvalú udržateľnosť. Chceme zlepšovať svet okolo nás a hľadať nové spôsoby, ako zvýšiť produktivitu ľudí, ktorí stroje každodenne používajú“.

Spoločnosť Case už predala dva svoje plne elektrické rýpadlo-nakladače 580 EV verejnoprospešným spoločnostiam v USA a dúfa, že zvýši ďalšiu výrobu, keďže v nasledujúcich rokoch bude rásť dopyt po elektrických priemyselných strojoch.

Plne elektrický rýpadlo-nakladač Project Zeus 580 EV.