Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Windows 10 spolu s modernými zariadeniami prináša zaujímavé funkcie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nepochybne väčšina nových moderných počítačov, ak nie všetky, prichádzajú k používateľom s operačným systémom Windows 10. Jeho prednosti sa snažia využiť aj stroje práve z dielne Microsoftu. Modelová rada Surface tak prináša zaujímavé nástroje nielen pre kancelárie. Samozrejme, v spojení s Windows 10.

Už takmer 5 rokov majú používatelia k dispozícii operačný systém Windows 10, ktorý je pre jeho tvorcu, spoločnosť Microsoft, prioritou. Aj preto sa ešte v januári 2020 rozhodol ukončiť podporu Windows 7, ktorý má už viac ako 10 rokov. Čo to teda pre ľudí znamená v praxi?

„Nebudú dostávať už žiadne nové aktualizácie, nebudú dostávať bezpečnostné aktualizácie, ktorých cieľom je v podstate chrániť užívateľov počítač a dáta v ňom. Rovnako nebudú môcť užívatelia mať k dispozícii technickú podporu od Microsoftu. Čo znamená, že v prípade, ak vzniknú nejaké technické problémy súvisiace s Windowsom 7, tak Microsoft už nebude schopný pomôcť,“ vysvetľuje pani Andrea Krchnavá Rybárová, produktový manažér, Microsoft.

V neposlednom rade ani výrobcovia hardvéru a vývojári softvéru už nebudú viac optimalizovať svoje produkty pre Windows 7. Predsa len Windows 10 má podľa svojich tvorcov v sebe oveľa modernejšie technológie. No a tie sa doslova snúbia s modernými zariadeniami.

„Naozaj tie počítače v dnešnej dobe, tie zariadenia sú rýchlejšie, sú ľahšie. Rýchlejšie sa spúšťajú, majú omnoho dlhšiu výdrž batérie, sú výkonnejšie.“

Používateľ má tak k dispozícii predinštalovaný Windows 10 práve v nových, moderných zariadeniach. Ak sa však neplánuje vzdať svojho pôvodného, môže si aktuálnu verziu Windows 10 do neho nainštalovať. Pravdou však je, že niekoľko rokov staré technológie už nemusia byť vždy kompatibilné, čo prináša najmä bezpečnostné riziká.

„A to teda predstavuje či už veľké riziko malvérov, veľké riziko rôznych vírusov, prípadne obmedzenosť niektorých funkcionalít.“

Windows 10 je základom aj modelového radu Microsoft Surface. Používatelia v ňom majú k dispozícii rôzne stroje, od desktopových riešení, cez notebooky, až po výkonné tablety či mobilné zariadenia 2 v 1.

„Napríklad Microsoft Surface Pro, ktorý teda kombinuje naozaj zaujímavé funkcionality. Ide o dotykovú obrazovku, o kombináciu digitálneho pera a klávesnice. A teda je to kombinácia zariadenia 2 v 1, čiže je tu k dispozícii stojan a pre užívateľa je to naozaj veľmi jednoduché na používanie.“

Pre profesionálov, ktorí často cestujú a hľadajú výkonné zariadenia aj pre náročné úlohy prináša Microsoft model s názvom Surface Book.

„Je to zariadenie, kde je odpojiteľná klávesnica, čo znamená, že naozaj je to veľmi jednoduché na používanie. Dokonca v tej klávesnici sa nachádza dedikovaná grafická karta, prípadne batéria.“

Všetky zariadenia teda spája najnovší operačný systém, Windows 10, ktorý používateľom, v porovnaní so staršími verziami, priniesol viacero zlepšení. Jedným z nich je zaujímavá funkcionalita Windows Hello.

„Čiže pre kompatibilné zariadenia sa užívatelia môžu veľmi jednoducho prihlasovať do svojich zariadení odtlačkom prsta alebo rozpoznaním tváre. Potom funkcionalita napríklad digitálneho pera. Užívatelia môžu takto veľmi jednoducho zachytávať svoje myšlienky. Prípadne funkcionalita asistent, ktorá v pozadí pre užívateľa vykonáva určité jednoduché úkony a tak mu umožňuje sústrediť sa na svoju prácu.“

Aktuálny operačný systém z dielne Microsoftu plne podporuje aj výkonný hardvér v nových zariadeniach. Používatelia tak dostanú do rúk efektívny nástroj nielen pre prácu. Okrem klasickej klávesnice a myši môžu pritom využiť aj moderné nástroje, akými sú dotyková obrazovka a digitálne pero.

„Užívatelia vedia používať aplikáciu Mapy a používaním digitálneho pera si vedia priamo merať vzdialenosť dvoch bodov, prípadne aj viacerých. Takým zaujímavým je tiež práca s 3D skicárom, čiže práca s 3D modelmi priamo vo svojom zariadení alebo tiež práca so screenshotom. Viete si naozaj robiť screenshoty rôznych objektov, rôznych tvarov a viete s nimi priamo potom pracovať.“

Samotný operačný systém si rozumie aj s mnohými aplikáciami. K tým najčastejšie používaným, ktoré sú z dielne Microsoftu, patrí aj kancelársky balík Office 2019 v klasickej podobe, alebo jeho cloudová podoba Office 365. V rámci neho sa z pozornosti používateľov teší aj známy PowerPoint, využívaný najmä na tvorbu prezentácií. Práve ten sa pritom môže popýšiť aj prvkami umelej inteligencie.

„Čo teda znamená, že užívatelia môžu pracovať s obrázkami. PowerPoint im automaticky pomáha vybrať správny dizajn takýchto prezentácií a veľa iných funkcionalít,“ uzatvára pani Andrea Krchnavá Rybárová, produktový manažér, Microsoft.

Hoci v januári 2020 skončila podpora operačného systému Windows 7, používatelia majú už takmer 5 rokov k dispozícii aj alternatívu v podobe verzie 10. Tá teda dokáže naplno využiť komponenty moderných zariadení a používateľom prináša do rúk veľmi zaujímavé riešenie pre prácu, ale aj modernú zábavu.