Sú rýchlotesty na koronavírus neúčinné? Podľa ÚVZ môžu poslúžiť

TA3 TASR
26.3.2020 09:42

V aktuálnej situácii šírenia ochorenia COVID-19, spôsobeného novým koronavírusom, môžu byť rýchlotesty užitočné v určitých fázach ochorenia, napríklad u chorých osôb s výraznými klinickými príznakmi trvajúcimi niekoľko dní, na odlíšenie ochorenia COVID-19 od iných respiračných nákaz.

Sú rýchlotesty na koronavírus neúčinné? Podľa ÚVZ môžu poslúžiť
SITA/AP (ilustračné foto)

Tieto testy však väčšinou nedosahujú citlivosť molekulárno-biologických metód. Uviedol to Úrad verejného zdravotníctva v stanovisku na sociálnej sieti. "Ide o orientačné vyšetrenie a treba ho ešte konfirmovať citlivejšou metódou," konštatuje úrad. Národné referenčné centrum pre chrípku na ÚVZ SR vykonáva laboratórnu diagnostiku ochorenia COVID-19 metódou RT-PCR.

Predstavitelia vlády vyčítali Správe štátnych hmotných rezerv nákup 200.000 balení rýchlotestov na COVID-19. Čínska firma, ktorá ich vyrába, podľa odvolaného predsedu SŠHR Kajetána Kičuru deklarovala, že testy sú odporúčané Svetovou zdravotníckou organizáciou, ich cena sa pohybuje od 20 do 40 eur a pomohli zvládnuť hlavnú vlnu ochorenia v meste Wuchan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok