Na Slovensku sa vyliečili prví pacienti, máme 226 nakazených

TA3 TASR SITA ČTK
26.3.2020 13:28

Vyše 200 nakazených na Slovensku, pandemické ošetrovné, sledovanie mobilov i vyučovanie na diaľku. Pandémii sa prispôsobujú nielen návyky ľudí, ale aj zákony. Budú účinné? Udalosti okolo šírenia koronavírusu s vami sledujeme online i vo štvrtok.

23:38 Lídri 27 členských krajín Európskej únie sa na videosummite dohodli na dvojtýždňovom časovom harmonograme, počas ktorého musia ministri financií eurozóny navrhnúť ďalšie fiškálne opatrenia na riešenie krízy spôsobenej šírením koronavírusu. Požadované razantné opatrenia majú zmierniť negatívne hospodárske dôsledky pandémie a napomôcť pri ekonomickom oživení EÚ.

22:30 V dôsledku šírenia koronavírusu sa ukrajinská štátna hranica uzavrie, a to aj pre Ukrajincov, ktorí sa do 27. marca nevrátia do vlasti. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Súčasne so zatvorením hranice sa zastaví aj všetka preprava cestujúcich, uvádza sa vo vyhlásení Zelenského na internetovej stránke prezidenta Ukrajiny.

21:19 Pozrite si aj Tému dňa, v ktorej sme sa rozprávali o zmenách v testovaní nákazy i o opatreniach, ktoré prijali regióny.

20:38 Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ neplánuje vytvoriť takzvané červené nemocnice, ktoré by slúžili výhradne pre pacientov s koronavírusom. Zdravotnícke zariadenia ale vyčleňujú na boj s pandémiou celé pavilóny. Odstaviť tak museli viaceré oddelenia, ktoré sú pripravené pre infikovaných ľudí.

20:08 Do štúdia sme si dnes pozvali štátneho tajomníka ministerstva práce a sociálnych vecí Jozefa Mihála, ktorý odpovedal na vaše otázky a napríklad aj na to, kedy sa bude vyplácať OČR.

19:46 Nosenie rúška na verejnosti je od stredy povinnosťou. Napriek tomu sa nájdu ľudia, ktorí to nedodržiavajú. Podľa hlavného hygienika ide o opatrenie vlády, ktoré sa zatiaľ nepokutuje. Polícia aj advokát ale upozorňujú, že občanov je možné za ich neprispôsobivé správanie sankcionovať. Podľa zákona totiž nespolupracujú s Úradom verejného zdravotníctva.

19:37 Počet ľudí nakazených novým koronavírusom sa v Česku vo štvrtok večer zvýšil o 162 na 1925. V krajine evidujú aj deväť úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19.

18:39 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 662 ľudí. Informoval o tom spravodajský kanál Rai News 24 s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu. Počet mŕtvych tak stúpol na 8165. Pozitívne testovaných je 62.013 ľudí, čo predstavuje nárast o 4492 v porovnaní so stredou.

18:26 Úrad verejného zdravotníctva získa pre mimoriadnu situáciu prístup k údajom od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s výnimkou obsahu správ. Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby Covid-19 a v justícii.

17:51 Slovenské liečebné kúpele Piešťany zatvárajú ku koncu marca všetky svoje prevádzky. V súčasnosti ešte fungujú v obmedzenom režime, od 1. apríla budú úplne bez klientov. O prerušení prevádzky rozhodol manažment spoločnosti.

17:38 Ministerstvo hospodárstva predstaví podnikateľom prvý balík približne 50 opatrení "v čo najkratšom čase". Následne o nich rozhodne vláda a časť bude musieť schvaľovať parlament. Informoval o tom odbor komunikácie rezortu hospodárstva po štvrtkovom rokovaní šéfa MH SR Richarda Sulíka so zástupcami zamestnávateľov a priemyselných komôr. Na rokovaní sa zúčastnil aj minister financií Eduard Heger.

17:28 Opatrenia proti šíreniu koronavírusu majú ďalekosiahle dôsledky. Dotkli sa aj striedavej starostlivosti o deti. Úrad verejného zdravotníctva ani krízový štáb zatiaľ nedali jasné stanovisko, ani pokyn, ako majú rodičia túto situáciu riešiť.

17:00 Stredná odborná škola Policajného zboru v Pezinku sa stala jedným z dočasných karanténnych centier pre repatriovaných Slovákov zo zahraničia. V stredu ráno tam bolo umiestnených vyše 80 občanov, tí boli repatriovaní z krajín Európskej únie, ako Slovinsko a Česko, ale aj z krajín ako Filipíny či Kambodža. Všetci budú 14 dní v karanténe sledovaní z dôvodu šírenia nového koronavírusu.

16:57 Ekonomika eurozóny môže v tomto roku klesnúť o dve percentá. Pokiaľ ale budú prijaté obmedzenia trvať štyri mesiace, prepad bude výrazne väčší, až o desať percent. Vyplýva to z aktuálnej prognózy medzinárodnej ratingovej agentúry S&P.

16:55 Ministerstvo školstva spustilo poradenské call centrum, na ktoré sa môžu obrátiť učitelia a rodičia s otázkami k aktuálnej mimoriadnej situácii. Ako informoval tlačový odbor ministerstva školstva, počet liniek je obmedzený a môže sa tak stať, že pri veľkom nápore sa občania nebudú môcť dovolať. Odborníkom však môžu napísať aj mail. Call centrum bude môcť vybaviť okolo 50 až 70 hovorov za hodinu. Momentálne disponuje piatimi pracovníkmi, ktorí dnes ukončili školenie, aby vedeli adekvátne reagovať na otázky učiteľov aj verejnosti.

Odborníkom môžu záujemcovia telefonovať od 8:00 do 16:00 na bezplatné číslo 0800 138 033 alebo im napísať na helpdesk@iedu.sk.

16:52 Všetko dôležité o koronavíruse sa Prešovčania dozvedia aj počas cestovania v MHD. Na 36 LCD obrazovkách v 18 autobusoch a trolejbusoch mestskej hromadnej dopravy v týchto dňoch pribudli prvé videá a infografiky s informáciami o ochorení COVID-19 vrátane rád, ako sa dá pred ním chrániť.

16:49 Za uplynulý týždeň sa znížil počet letov v Európe o 60 percent. Oproti minulému roku to znamená pokles o 92 000 letov, informovala o tom britská spoločnosť OAG. Ukazuje sa, že letecký sektor bude jeden z najviac zasiahnutých aktuálnou pandémiou koronavírusu.

16:45 Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn si nemyslí, že pandémia koronavírusu v Nemecku už dosiahla svoj vrchol a počíta s narastajúcim zaťažením nemocníc a ambulancií. "Je to ešte len ticho pred búrkou," povedal Spahn vo štvrtok na spoločnej tlačovej konferencii s lekármi.

16:40 V aktuálnej neočakávanej situácii musia manažéri a majitelia spoločností konať rýchlo a inovatívne. Pomôcť môžu napríklad zásady kritického myslenia a práve o tom sme sa rozprávali s Martinom Poliačikom z Akadémie kritického myslenia.

16:33 Nemocnica Poprad získala od viacerých darcov rúška a ďalšie ochranné pomôcky, ktorých mala nedostatok. Uviedla to hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda s tým, že pomoc neustále pribúda a budú ju aj naďalej prijímať, lebo nikto nevie, na čo sa ďalej pripraviť a čo môžu očakávať.

16:20 Podpredseda Smeru-SD a bývalý vicepremiér Richard Raši zdôraznil potrebu plošného testovania pomocou rýchlotestov. Premiér Igor Matovič oznámil, že do testovania nového koronavírusu sa zapoja aj súkromné laboratóriá.

16:30 S bezplatným rozvozom nákupov pre seniorov začali vo štvrtok dobrovoľníci z občianskeho združenia Detská železnica Košice. Skúšobná prevádzka potrvá do 8. apríla. Objednávky budú prijímať aj od zdravotne postihnutých a osamelých ľudí alebo matiek s veľmi malými deťmi. Služba je určená najmä ľuďom nad 65 rokov a tým, ktorí si nedokážu nákup základných vecí zabezpečiť sami. Dobrovoľníci budú denne pre záujemcov na území Košíc rozvážať najmä potraviny, drogériu, potravu pre zvieratá, prípadne lieky či listy na poštu.

Objednávky prijímajú od pondelka do piatka medzi 8.00 a 11.00 h na čísle 0917 618 841. Doručenie nákupu bude v ten istý deň popoludní od 15.00 do 18.00 h.

16:09 Aj ľudia, ktorí pracujú s odpadom, sú súčasťou prvej línie. Kvôli spomaleniu šírenia vírusu sa bežný život v Bratislave výrazne obmedzil. Odvoz odpadu z domácností je však súčasťou základnej infraštruktúry mesta. V tejto situácii je obzvlášť dôležité, aby sme taktiež pomohli a odpad nevyhadzovali vedľa zberných nádob.

16:00 Situácia okolo nového koronavírusu negatívne zasiahla aj železničnú dopravu. Tržby Železničnej spoločnosti Slovensko spolu s poklesom cestujúcich spadli o viac ako 80 %. Železničná spoločnosť Cargo Slovakia zasa eviduje z dôvodu šírenia vírusu pokles tržieb oproti plánu o približne 10 %.

15:46 Na Ukrajine potvrdili dosiaľ 156 prípadov infekcie koronavírusom, z toho päť smrteľných. Jeden pacient sa uzdravil. Podľa agentúry UNIAN o tom vo štvrtok informovalo ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Počet nových potvrdených prípadov koronavírusu stúpol podľa rezortu za posledných 24 hodín o 43.

15:42 Vo Francúzsku bolo podaných 6 žalôb proti vláde za to, že nekonala dostatočne rýchlo pri zastavení šírenia pandémie. Predstaviteľ súdnictva informoval, že žaloby podali jednotlivci aj skupiny, požadujúc stíhanie ministrov vlády za zabitie, ohrozenie ľudí a neposkytnutie pomoci ľuďom v ohrození. Vo Francúzsku podľahlo ochoreniu COVID-19 vyše 1300 ľudí.

15:36 Časť zdravotníkov vo Francúzsku je terčom šikanovania zo strany svojich susedov, ktorí sa obávajú, že sa od nich nakazia novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2.

15:31 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom dosiahol vo Švajčiarsku vo štvrtok 10.714. V krajine zaznamenali doteraz 161 úmrtí na COVID-19. Od stredy sa počet infikovaných zvýšil o 949 a pribudlo aj 58 úmrtí.

15:21 Ak obchodné reťazce nemajú bezkontaktné teplomery, mohli by sa obrátiť aj na zamestnancov. Obchodníkom to ako jedno z riešení odporučil Matovič v reakcii na to, že obchody sa sťažujú na problémy so získaním teplomerov. Obchodníci by od budúceho týždňa mali povinne merať zákazníkom teplotu. "Myslím si, že ak by sa naozaj chcelo, aj teplomery sa zabezpečia. Každá druhá domácnosť má doma digitálny teplomer, ktorým by sa teplota dala merať. Možno sa stačí niekedy opýtať zamestnancov, či nie sú ochotní doniesť ich z domu," uviedol Matovič.

matovic_ac1100ae-c0b9-26e8.jpg

15:14 Spotreba pohonných hmôt a tým pádom aj ropy pre šíriaci sa koronavírus výrazne klesla. Ťažba čierneho zlata však pokračuje nezmeneným tempom a sklady sú čoraz plnšie. Hrozí, že čoskoro už ropu nebude kam ukladať. Jej cena môže podľa analytikov padnúť až k hranici desať dolárov za barel.

15:12 Pápež František absolvoval test na prítomnosť nového koronavírusu, ktorého výsledok bol negatívny. Informovala o tom vo štvrtok agentúra APA s odvolaním sa na milánsky denník Corriere della Sera. Stav pápeža preverili lekári po zistení, že novým koronavírusom sa nakazil vysoko postavený hodnostár katolíckej cirkvi, ktorý vo Vatikáne dlhodobo žije v tej istej budove.

15:02 O nový portál ucimenadialku.sk, ktorý pripravilo ministerstvo školstva spolu s viacerými neziskovými organizáciami, bol počas prvého dňa od jeho spustenia 25. marca enormný záujem zo strany pedagógov aj rodičov. Počas dňa ho navštívilo 119.602 návštevníkov, počet pozretí jednotlivých stránok sa pohyboval na úrovni 588.678 vzhliadnutí.

14:55 Počet ľudí, ktorí sa v Holandsku nakazili, stúpol za uplynulých 24 hodín o 1019 (16 percent) na 7431. Za toto obdobie pribudlo aj 78 nových úmrtí na chorobu COVID-19 alebo komplikácie s ňou spojené, mŕtvych je tak celkovo 434.

14:51 Keď v čínskej provincii Hubei minulý rok vypukla pandémia nového koronavírusu, spoločenský život sa zastavil. V týchto dňoch ožívajú letiská, aj turistické atrakcie. Krajina eviduje 67 nových prípadov nákazy, všetky sa ale týkajú ľudí, ktorí pricestovali zo zahraničia.

14:48 Celkovo 30 študenti z Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity v Prešove vypomáhajú ako dobrovoľníci v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach v súvislosti s výskytom nového koronavírusu. Fakulta taktiež disponuje 3D tlačiarňou a pre zdravotníkov bezplatne vyrába PET-G štíty.

14:34 Šalianska radnica od štvrtka začala distribuovať ochranné pomôcky všetkým občanom nad 65 rokov. Ide o niekoľko tisíc rúšok.

14:25 Mnohé mestá plánovali tento rok realizovať viaceré projekty financované z eurofondov. Pandémia koronavírusu avšak celý proces spomaľuje. Samosprávy sa obávajú, že práce nestihnú dokončiť do stanoveného termínu a o peniaze prídu.

14:20 Letka NATO priviezla na Slovensko v stredu v súvislosti s bojom proti novému koronavírusu 48 ton medicínskeho materiálu ako masky, ochranné obleky a rukavice. Informovalo o tom Veľvyslanectvo Spojených štátov na Slovensku.

14:05 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča po stretnutí so zástupcami laboratórií na Slovensku. Premiér vyhlásil, že chce zásadne zvýšiť počet testovaní. So zástupcami spoločne dospeli k dohode o zmene systému, kde zapoja aj súkromné laboratóriá.

14:04 Severná Kórea tajne požiadala o medzinárodnú pomoc s cieľom zvýšiť svoje kapacity pri testovaní na nový druh koronavírusu, pretože hrozí, že pandémia choroby COVID-19 ochromí jej krehký systém zdravotnej starostlivosti. Informoval o tom vo štvrtok denník Financial Times, ktorý sa odvolal na zdroje oboznámené s touto situáciou.

13:50 Nitrianska radnica nebude v najbližších týždňoch vyberať od rodičov školské poplatky. „Kým sú jasle, materské školy a školské kluby zatvorené, jediné opatrenie, ktoré dáva v tejto situácii zmysel, je, aby boli ľudia od poplatkov za tieto služby oslobodení, a to až do ich opätovného spustenia,“ informoval o tom magistrát.

13:45 Približne 20 kilometrov dlhú kolónu vytvorili vo štvrtok dopoludnia na východe Rakúska nákladné vozidlá, ktoré zostali stáť na diaľnici A4 vedúcej ku hranici s Maďarskom.

Takto to vyzeralo napoludnie v Bratislave.

13:30 Európsky úrad Svetovej zdravotníckej organizácie uviedol, že zaznamenal "povzbudivé náznaky", keďže Taliansko hlásilo nižšiu mieru nárastu počtu prípadov nákazy. "Hoci situácia zostáva veľmi vážna, začíname pozorovať niektoré povzbudivé náznaky. V Taliansku, ktoré má najvyšší počet prípadov v tomto regióne, práve zaznamenali o niečo nižšiu rýchlosť šírenia nákazy, aj keď je stále príliš skoro povedať, že pandémia v tejto krajine vrcholí," konštatoval regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge.

13:22 "Máme dvoch oficiálne vyliečených pacientov," vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí.

13:13 Výskumníci z Oxfordu sa vyjadrili, že koronavírusom sa mohla nakaziť už vyše polovica obyvateľov Británie.

13:10 Neustály príval pacientov s novým koronavírusom môže už o niekoľko dní ochromiť londýnske nemocnice. Generálny riaditeľ Národnej zdravotnej služby Chris Hopson uviedol, že londýnske nemocnice sa rýchlo zapĺňajú napriek tomu, že v predchádzajúcich týždňoch rozšírili svoje kapacity urgentnej starostlivosti päť až sedemnásobne. Situáciu komplikuje aj fakt, že v niektorých zariadeniach vypadla pre chorobu až polovica zdravotníckeho personálu.

13:05 Maďarská vláda teraz neplánuje sprísnenie opatrení v boji proti šíreniu pandémie. Posilňovne, obchody a ďalšie obchodné jednotky môžu byť otvorené do 15.00 h, vyhlásila šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová. Podľa jej slov je počet infikovaných ľudí zrejme viacnásobný oproti 261 potvrdeným nakazeným, a tí sú na celom území krajiny.

12:57 Rumunský minister zdravotníctva Victor Costache odstúpil vo štvrtok z funkcie, zatiaľ čo jeho krajina zápasí s pandémiou. Odvolal sa pritom na "osobné a pracovné dôvody". Rumunské médiá s odkazom na vládne zdroje uviedli, že Costache bol donútený odstúpiť po tom, ako ohlásil zámer uskutočniť v Rumunsku masové testovanie obyvateľstva na nový koronavírus. Plán vyvolal kritiku, keďže je považovaný za nerealistický.

12:50 Dve výletné lode, ktoré v stredu austrálske úrady odmietli pustiť do prístavov pre riziko šírenia nového koronavírusu, dostali vo štvrtok príkaz opustiť austrálske vody.

12:44 Spoločne so súkromníkmi podla Matoviča vieme zvýšiť kapacitu testovaní na 3000 denne. Pri každej nemocnici sa vytvorí odberné miesto na nový koronavírus a súkromné laboratóriá zabezpečia zvoz odobratých vzoriek z odberných miest do konkrétnych laboratórií. Proces sa spúšťa od piatku a do týždňa chce Matovič zvýšiť počet testov z troch stoviek denne na maximálnu kapacitu.

12:39 Matovič chce zásadne zvýšiť počet testovaní na Slovensku, kapacity laboratórií dokážu zvládnuť aj masívnejšie testovanie. Premiér hovoril o “príkladoch dobrej praxe”, teda o krajinách ako Južná Kórea, kde sa masívne testovalo a kde sa netestovalo nepresnými rýchlotestami. “Spoločne sme dnes dospeli k dohode o zmene systému, kde naplno zapojíme aj súkromné laboratóriá,” uviedol Matovič s tým, že pred “každou jednou nemocnicou” sa ide vybudovať odberné miesto.

12:37 Slováci prijali opatrenia vlády s porozumením, viac ako 90 percent ich považuje za úplne alebo aspoň skôr primerané. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu agentúry Go4insight, ktorá ho realizovala od 17. do 25. marca na vzorke 1000 respondentov.

12:31 Nový premiér Igor Matovič sa postavil pred novinárov a informoval ich o “kľúčovom stretnutí so zástupcami slovenských laboratórií”. Prišli aj zástupcovia laboratórií, minister zdravotníctva či hlavný hygienik.

12:25 V Maďarsku sa po januári opäť vrátila nákaza vtáčou chrípkou. Prítomnosť vírusu H5N8 potvrdili laboratórne testy 25. marca v chove na farme v Báčsko-malokumánskej župe, informoval vo štvrtok spravodajský server Napi.hu s odvolaním sa na Národný úrad pre bezpečnosť potravinového reťazca.

12:21 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok je na Slovensku. Na sociálnej sieti o tom informovala strana Sloboda a Solidarita. Korčok bude vzhľadom na to, že prišiel zo zahraničia, najbližšie dva týždne v karanténe. Doteraz sa zdržiaval v Spojených štátoch amerických, kde pôsobil ako veľvyslanec.

12:03 V Pardubiciach pristálo tretie lietadlo s pomocou. J&T a EPH darujú Česku a Slovensku 200-tisíc respirátorov N95. Po stotisíc respirátorov určených pre Slovensko už vyrazili kamióny, čoskoro by mali byť k dispozícii ústrednému krízovému štábu pre ľudí v prvej línii. "Spolu sme kúpili sme dva milióny respirátorov, ktoré budú prichádzať postupne," uviedol jeden zo zakladateľov J&T Patrik Tkáč.

12:00 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom v Španielsku za 24 hodín o 655. Nákaze doposiaľ v tejto krajine podľahlo viac ako 4000 ľudí. Informoval o tom vo štvrtok denník El País.

11:45 Deväťdesiatsedemročná Kórejčanka sa úplne vyliečila z choroby COVID-19 a prepustili ju z nemocnice. Žena je najstaršou známou osobou v krajine, ktorá sa vyliečila z tohto potenciálne smrteľného ochorenia, informovala vo štvrtok agentúra Jonhap.

11:42 Z oddelenia infektológie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici prepustili do domáceho ošetrenia a domácej karantény štyroch zo šiestich hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19.

11:40 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa listom ohradil voči kritike generálnej tajomníčky Rady Európy Marije Pejčinovičovej Buričovej týkajúcej sa zákonodarného procesu v riešení stavu núdze pre hrozbu šírenia nového druhu koronavírusu. Orbánov hovorca Bertalan Havasivo uviedol, že premiér vyzval generálnu tajomníčku, aby si overila presné znenie vládneho návrhu zákona o predĺžení stavu núdze, a aby ho porovnala s právnou praxou ďalších krajín.

11:36 Mesto Zvolen chce v aktuálnej situácii viac chrániť svojich seniorov. Od pondelka 30. marca im bude domov dovážať nákupy. Pôjde o potraviny či hygienické prostriedky najviac za 20 eur, avšak služba sa bude dotýkať len ťažko zdravotne postihnutých, osamelo žijúcich, chorých alebo ľudí v karanténe. „Dlho sme vytvárali životaschopný model, riešili v ňom každú drobnosť, od pondelka ho vyskúšame v praxi,“ uviedla k opatreniu primátorka Lenka Balkovičová.

Objednať si nákup je možné v pondeloky a štvrtky medzi 8.00 h a 12.00 h na čísle 0905282071 alebo na e-mailovej adrese dovozpotravin@zvolen.sk.

11:30 Premiér Igor Matovič, ktorý nevystúpil na tlačovej besede ráno, bude mať brífing presne napoludnie. Témou je vyhlásenie po "kľúčovom stretnutí so zástupcami laboratórií v SR".

11:25 Slovenská aliancia moderného obchodu, ktorá združuje spoločnosti obchodu (Billa, dm drogerie markt, Kaufland, Lidl, Metro, Terno a Tesco) považuje zabezpečenie niektorých povinnosti, ktoré vláda nariadila v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu, za ťažko realizovateľné.

11:20 Do karanténnych centier rezortov vnútra a obrany v meste Vysoké Tatry dorazilo v sobotu 21. marca 194 Slovákov z Nemecka a Holandska. Do hotela Granit v Tatranských Zruboch umiestnili do povinnej karantény 98 Slovákov, do zariadenia Kremenec v Tatranskej Lomnici 49. Do Centra účelových zariadení na Štrbskom Plese 47 ľudí.

Zariadenia 24 hodín denne strážia vojaci a polícia. Obyvatelia v karanténe majú zakázané vychádzať zo zariadenia a rovnako sa do budovy nedostane nikto zvonku. Mali by absolvovať testy, ktoré určia ich ďalšie smerovanie.

11:03 ÚV SR priblížil, že pri nových prípadoch ide o ženu z okresu Partizánske, ďalej o muža z okresu Prievidza, ktorý sa vrátil z Brazílie a o ženu z okresu Považská Bystrica. Dvaja muži sú na bratislavských Kramároch, jeden pochádza z okresu Bratislava a druhý z okresu Dunajská Streda. Rovnako sa tri nové prípady vyskytli u jednej ženy a dvoch mužov, ktorí boli v karanténe v Gabčíkove. Ochorenie COVID-19 potvrdili aj u muža z okresu Liptovský Mikuláš, ktorý sa vrátil zo Španielska. V poslednom prípade ide o ženu z okresu Zlaté Moravce.

11:00 Na Slovensku za posledných 24 hodín testovali 335 ľudí. Na porovnanie, v Česku, kde aktuálne našli stovky nakazených, bolo testov takmer 4100.

10:57 O ďalších 15 dní - až do 11. apríla - schválil španielsky parlament vládny návrh o predĺžení stavu núdze platného na celom území krajiny. Stav núdze bol v Španielsku vyhlásený 14. marca na 15 dní a musí byť opakovane predlžovaný.

10:55 Na území Rakúska pribudlo za posledný deň vyše 600 potvrdených prípadov nakazenia novým druhom koronavírusu, ktorých bolo celkove k štvrtkovému ránu (8.00 h) zaznamenaných už 5888. Oficiálny počet úmrtí v dôsledku tejto nákazy medzitým v krajine vzrástol z 30 na 34.

10:50 Ministerstvo zdravtníctva na sociálnej sieti informovalo podrobnejšie o nových desiatich nakazených.

10:45 Jeden z najväčších slovenských odevno-výrobných závodov Ozeta Neo, a. s. ešte v polovici marca zmenil svoj výrobný program a namiesto pánskych oblekov začal vyrábať ochranné rúška. Spoločnosť tak reaguje na ich kritický nedostatok na trhu a ich akútnu potrebu v boji proti šíreniu koronavírusu.

10:40 Z nových potvrdených prípadov sú ďalšie tri z karantény v Gabčíkove.

10:30 Na Slovensku pribudlo desať nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet infikovaných tak stúpol na  226. Celkovo otestovali 335 ľudí. Informoval o tom Tlačový odbor Úradu vlády SR. Negatívnych prípadov je celkovo 4 525.

10:20 Vlaky dopravcu RegioJet na trase Bratislava-Komárno meškajú. Dôvodom je stojaci vlak Os 4313 v Bratislave, do ktorého museli privolať políciu. Dôvodom je cestujúci, ktorí si odmieta nasadiť ochranné rúško a napáda personál vlaku. Dopravca o tom informuje na sociálnej sieti.

10:05 Polícia vyzýva vodičov, aby umožňovali prejazd vozidlám, ktoré prepravujú živé zvieratá a potraviny. Tieto vozidlá sú označené značkami.

9:55 Zväz stavebných podnikateľov Slovenska prijal s prekvapením a znepokojením informáciu, že Národná diaľničná spoločnosť, a. s. v usmernení kategoricky žiada pokračovať v procese výstavby diaľnic a rýchlostných ciest tak, aby sa predišlo škodám a zmareným prácam.

9:45 Iniciatíva Pomôž nemocnici prišla v súvislosti s výskytom nového koronavírusu s myšlienkou tlačiť ochranné prostriedky tváre pre zdravotnícky personál na 3D tlačiarňach. V súčasnosti ich dokáže distribuovať do nemocníc približne 1000 kusov za deň.

9:40 Maďarsko spomaľuje až zastavuje vstup a prechod kamiónov na svoje územie. Dosah to môže mať aj na dopravnú situáciu na území Slovenska, predovšetkým v okolí otvorených hraničných priechodov. Upozorňuje na to slovenská polícia na sociálnej sieti.

9:35 Seniorom z Partizánskeho pomáhajú s nákupmi i miestni dobrovoľní hasiči. Zapojili sa tak do iniciatívy mesta Ľudia ľudom. Pomoc s nákupmi, vyzdvihnutím liekov či distribúciu rúšok v súvislosti s prevenciou proti šíreniu koronavírusu zabezpečuje i miestna samospráva. Samospráva zabezpečuje i distribúciu rúšok pre miestnych seniorov nad 65 rokov. Ochranné pomôcky zakúpil primátor z ušetrených peňazí zo svojej mzdy. Rúška si môžu obyvatelia Partizánskeho zakúpiť na Námestí SNP.

O pomoc môžete požiadať sekretariát primátora na čísle 038/53 63 052 každý pracovný deň od 9.00 h do 12.00 h alebo Dobrovoľný hasičský zbor na čísle 0903 484 233.

9:26 V Českej republike bolo vo štvrtok ráno potvrdených 1775 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Šesť ľudí nákaze podľahlo. Z nákazy sa doteraz vyliečilo desať ľudí. Vykonaných bolo 26.698 testov. Za 24 hodín tak v ČR pribudlo 291 nových prípadov nákazy koronavírusom.

9:30 Kosovský parlament v stredu vyslovil nedôveru vláde. Krok, ku ktorému došlo menej než dva mesiace po tom, ako sa kabinet dostal k moci, vrhol podľa tlačovej agentúry AFP túto nestabilnú demokraciu do politickej nestability v čase, keď sa krajina usiluje zastaviť pandémiu COVID-19.

9:14 V aktuálnej situácii šírenia ochorenia COVID-19 môžu byť rýchlotesty užitočné v určitých fázach ochorenia, napríklad u chorých osôb s výraznými klinickými príznakmi trvajúcimi niekoľko dní, na odlíšenie ochorenia COVID-19 od iných respiračných nákaz. Tieto testy však väčšinou nedosahujú citlivosť molekulárno-biologických metód. Uviedol to Úrad verejného zdravotníctva SR v stanovisku na sociálnej sieti.

9:08 Francúzska armáda poskytne podporu verejným službám, ktoré musia v čase koronavírusovej pandémie znášať nápor. Vojenskú operáciu pod názvom Nezlomnosť ohlásil prezident Emmanuel Macron. Vláda už pred vyše týždňom zakázala občanom vychádzať z príbytkov v iných než nevyhnutých prípadoch, pričom tiež nariadila zatvorenie škôl, reštaurácií a iných verejných zariadení. Oficiálny počet úmrtí spájaný s novým druhom koronavírusu medzitým vo Francúzskej republike stúpol na najmenej 1331. Známych prípadov nakazenia je už vyše 11.500.

9:04 Štátny pedagogický ústav zriaďuje poradenský servis a odporúčania pre školy v súvislosti s prerušením vyučovania v materských, základných a stredných školách. Poradenský servis pre školy vznikol v dôsledku zabezpečenia kontinuity v plnení štátnych vzdelávacích programov v súvislosti s prerušením výuky v materských, základných a stredných školách.

Otázky je možné adresovať na spu@statpedu.sk.

8:49 Pozrite si, aký priebeh má ochorenie Covid-19. Infografiku zverejnila slovenská polícia.

8:45 Južná Kórea potvrdila vo štvrtok 104 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím ich počet stúpol na 9241. Chorobe COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, podľahlo za posledných 24 hodín šesť ľudí, čím sa počet úmrtí na toto ochorenie zvýšil na 132.

virus-outbreak-south-korea-15513-522ea6a175334758b8af160d4ee91a00_ac1100ae-5e4b-a574.jpg

8:40 Združenie miest a obcí Slovenska ruší pre aktuálnu situáciu okolo šírenia nového koronavírusu svoj májový snem. Rokovanie sa presúva ne jeseň. Rozhodli o tom tento týždeň členovia Rady ZMOS hlasovaním formou per rollam.

8:35 V Česku už týždeň platí zákaz vychádzania bez rúška zakrývajúceho nos a ústa. Český spravodajský server Deník.cz upozornil, ak polícia pristihne na ulici fajčiara bez rúška alebo tvárovej masky, môže mu udeliť pokutu do 10.000 korún, v prepočte asi 364 eur.

8:28 V Číne zaznamenali za posledných 24 hodín 67 nových prípadov ochorenia COVID-19, vo všetkých prípadoch išlo o nedávno "privezené" nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zo zahraničia. Ide o nárast oproti predchádzajúcemu dňu, keď evidovali 47 nových prípadov, taktiež to boli všetko cestujúci prichádzajúci zo zahraničia. Informovala o tom vo štvrtok čínska Národná zdravotnícka komisia s tým, že šesť ďalších ľudí nákaze podľahlo.

8:10 Ceny ropy vo štvrtok ráno klesli. Prispel k tomu nárast jej zásob v USA minulý týždeň a strmý pokles dopytu po palivách. Ceny komodity v predchádzajúcich dňoch ožili a začali rásť v reakcii na masívne stimuly na podporu ekonomík po celom svete. Americký Senát pritom schválil historicky najväčší záchranný balík pre svoju ekonomiku až v noci na štvrtok, po niekoľkých dňoch intenzívnych rokovaní.

Analytici predpovedajú, že sa zásoby ropy v skladoch na celom svete v marci a apríli zvýšia na viac ako miliardu barelov. A upozornili, že ak producenti nebudú spolupracovať na obmedzení ťažby, môžu svetu dôjsť skladovacie priestory na prebytočnú ropu.

8:01 Viac ako tisíc obetí nového koronavírusu majú už aj Spojené štáty americké. Do stredy večera tam zomrelo 1 041 nakazených osôb. Celkovo USA evidujú takmer 70-tisíc prípadov nákazy.

7:35 Ruská vláda nariadila úradu civilného letectva, aby od piatka prerušil všetky pravidelné aj charterové lety smerujúce z krajiny aj do krajiny.

6:50 Balík federálnej pomoci vo výške zhruba dvoch biliónov dolárov poskytne priemernej štvorčlennej rodine príspevok 3400 dolárov. Približne 500 miliárd dolárov pôjde v podobe dotácií a pôžičiek menším firmám a kľúčovým priemyselným odvetviam; to zahŕňa i 50 miliárd pre letecké spoločnosti a ich zamestnancov. Zhruba 100 miliárd dolárov je určených vyčerpaným nemocniciam a iným zdravotníckym zariadeniam na nákup potrebného vybavenia.

6:45 Peruánske úrady v stredu apelovali na občanov, aby prestali zabíjať netopiere. K takejto výzve podľa agentúry AFP pristúpili po tom, ako sa im podarilo zachrániť približne 200 netopierov, ktorých sa chystali upáliť na severe krajiny miestni dedinčania veriaci, že práve netopiere môžu za šírenie nového koronavírusu SARS-CoV-2.

6:30 Republikánmi ovládaný americký Senát v noci na štvrtok po niekoľkých dňoch intenzívnych diskusií jednomyseľne schválil historicky najväčší záchranný balík pre tamojšiu ekonomiku postihnutú koronavírusovou krízou. Návrh zákona prešiel pomerom hlasov 90:0.

6:25 Fínska vláda sa v stredu rozhodla, že vyhlási trojtýždňovú blokádu regiónu Uusimaa, ktorý je epicentrom koronavírusovej epidémie v tejto severskej krajine. Opatrenie má zabrániť cestovaniu obyvateľstva, ktoré by tak mohlo vírus rozniesť do iných častí Fínska. V predmetnom regióne sa nachádza hlavné mesto Helsinki.

6:22 Miestne úrady v druhom najväčšom meste Grécka Solún vyhlásili, že obyvatelia mesta počas karanténnych opatrení upchávajú systém kanalizácie, keď splachujú ochranné prostriedky proti novému koronavírusu SARS-CoV-2. "Radíme verejnosti, aby nesplachovala antiseptické utierky, jendorazové rukavice alebo dokonca rúška - teda produkty, ktoré sú používané na ochranu pred ochorením COVID-19," uviedol vo svojom vyhlásení miestny vodárenský úrad. Potrubia v gréckych mestách sú úzke, a preto by sa v nich nemal splachovať ani toaletný papier. Ten by sa mal odhadzovať do špeciálnych košov.

6:12 Parlament schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa zavedie takzvané pandemické ošetrovné, nemocenské pri karanténe a umožní sa vyplácanie príspevkov na udržanie pracovných miest.

6:00 Situáciu ohľadom nového koronavírusu sme sledovali aj v stredu. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok