Olympiáda tento rok nebude, medzinárodný výbor oficiálne rozhodol

TA3 TASR
24.3.2020 13:32

Medzinárodný olympijský výbor oficiálne rozhodol o odložení olympijských hier v Tokiu na rok 2021. Dôvod je pandémia nového koronavírusu. Najväčšie športové podujatie sa malo pôvodne konať od 24. júla do 9. augusta 2020.

Úplné zrušenie nehrozí

Oficiálne potvrdenie prišlo len krátko po tom, ako odloženie navrhlo hostiteľské Japonsko. Predseda vlády Šinzó Abe po telefonickom rozhovore s prezidentom MOV Thomasom Bachom zdôraznil, že pre pandémiu nového koronavírusu nehrozí úplné zrušenie podujatia.

Podľa Abeho by sa mali OH uskutočniť najneskôr v lete 2021 ako dôkaz víťazstva sveta nad koronavírusom. "Navrhol som, aby sme ich odložili približne o rok. Prezident Bach stopercentne súhlasil," citovala Abeho agentúra AFP. V Tokiu sa malo predstaviť cez 11.000 športovcov z 206 krajín sveta, ktorí mali súťažiť v 33 športoch a 50 disciplínach.

MOV dlho držal líniu, že OH sa napriek rozsiahlemu šíreniu koronavírusu, hromadnému rušeniu iných vrcholových podujatí a celosvetovým cestovateľským obmedzeniam uskutočnia v pôvodnom termíne 24. júla až 9. augusta. Špeciálne opatrenia či rokovania o preložení na neskorší termín neinicioval ani v polovici marca.

Alternatíva bez divákov

Vedenie MOV preto čelilo veľkej kritike zo strany športovcov, úradov i samotných členov MOV. Tá sa postupne stupňovala, pridávali sa popredné národné výbory po celom svete a postupne zmenili svoj postoj aj organizátori. MOV prihliadal aj na ekonomické aspekty odkladu. Rozpočet OH je vyše 12 miliárd amerických dolárov, tri mali dať sponzori z Japonska. Jednou z možností bolo, že by sa OH konali bez divákov, čo by znamenalo stratu 800 miliónov USD.

MOV prvýkrát potvrdil, že sa zaoberá odložením hier 22. marca a oznámil, že rozhodne do štyroch týždňov. Bol však pod tlakom, aby prišiel s verdiktom oveľa skôr. Na telefonickej konferencii sa zúčastnila aj tokijská guvernérka Juriko Koikeová, tá informovala, že napriek ročnému posunu sa podujatie bude naďalej nazývať Tokio 2020. Ide o prvé odloženie najväčšieho športového sviatku v histórii, doteraz došlo iba k ich zrušeniu počas svetových vojen, v rokoch 1916, 1940 a 1944.

V Japonsku evidovali k utorku vyše 1100 prípadov ochorenia COVID-19 a 42 mŕtvych. Celosvetovo je v 196 krajinách/územiach potvrdených viac ako 390.000 prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu vyše 17.000 osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok