Prišli tony rúšok, okuliarov i testov. Ide o dar od finančníkov

TA3 SITA
24.3.2020 11:31

Skupiny J&T a Energetický a průmyslový holding priviezli vyše 20 ton materiálu, ktorý poskytli bezplatne Česku a Slovensku na boj proti koronavírusu.

Lietadlo plné zásob

"Toto bolo dôležité, lebo okrem ďalšieho pol milióna našich rúšok, sme doviezli aj dva milióny, ktoré objednalo Slovensko. Podarilo sa doviezť aj prvú časť veľmi žiadaných ochranných oblekov, ochranných okuliarov a testov ako súčasť nášho daru,“ uviedol jeden zo zakladateľov J&T Patrik Tkáč.

"Pomoc nie je primárne o peniazoch, ale o schopnosti vôbec sa k tomuto materiálu dostať. Ďakujem Patrikovi Tkáčovi, že tento materiál dokázal zohnať a dal nám možnosť finančne sa k tejto akcii pripojiť,“ povedal Daniel Křetínský, predseda predstavenstva EPH.

Aktuálna dodávka obsahovala spolu 2 500 000 chirurgických rúšok (z toho 2 milióny objednala Slovenská republika), 20 000 ochranných oblekov, 25 000 ochranných okuliarov a 50 000 testov. "Vzhľadom na stav zásob v ČR a SR predpokladáme, že z tejto zásielky väčšina pôjde pre Slovensko,“ doplnil Tkáč. Zástupcovia ministerstva vnútra si materiál hneď nadránom prevzali na pražskom letisku, kam pristálo lietadlo s pomocou.

Pre ľudí "v prvej línii"

Ako k tejto téme doplnil predseda vlády Igor Matovič, Ministerstvo zdravotníctva SR kompletizuje zoznam, kam bude pomoc smerovať. Zdôraznil však, že prioritne pôjde ľuďom, ktorí stoja v "prvej línii""Nebojte sa, zvládneme to. Prioritou je, aby sa ochranné prostriedky dostali tam, kde patria," skonštatoval.

J&T a EPH vyčlenili na pomoc v boji proti koronavírusu pre Slovensko a Česko spolu 8 mil. eur (4 mil. eur pre Slovensko a 4 mil. eur pre Českú republiku). Do budúcnosti pripravujú napríklad dodávku respirátorov. Využitie ďalšej pomoci z objemu peňazí, ktoré obe skupiny vyčlenili, bude vychádzať z priorít určených krízovými štábmi oboch krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok