Remišová prebrala úrad, na boj s nákazou môžu ísť miliardy

TA3 TASR SITA
23.3.2020 13:54

Nová vicepremiérka pre informatizáciu Veronika Remišová, ktorá čerstvo prebrala úrad, informovala o využití eurofondov v boji proti nákaze. “Máme štyri miliardy nezazmluvnených finančných prostriedkov,” informovala Remišová s tým, že je potrebné uskutočniť audit a všetky využiteľné prostriedky z nich dať na boj s nákazou.

"V súčasnosti sú tri najväčšie oblasti, kde bude potrebné presúvať eurofondy. Jednou oblasťou sú malé a stredné podniky, druhou oblasťou sú zdravotnícke zariadenia a treťou oblasťou je Operačný program Ľudské zdroje. To znamená na pomoc ľuďom, ktorí buď sú v karanténe, nemôžu robiť, alebo sú najviac postihnutí následkami koronavírusu," povedala Remišová po prevzatí úradu vicepremiérky. Po príslušných zmenách kompetenčného zákona bude vykonávať aj funkciu ministerky pre investície a regionálny rozvoj.

Slovensko od Európskej komisie žiada čo najflexibilnejšie pravidlá pre eurofondy, aby podľa vicepremiérky mohlo prostriedky presúvať medzi jednotlivými prioritnými osami operačných programov a okamžite ich použiť tam, kde je to najviac potrebné na zníženie následkov krízy v súvislosti s koronavírusom.

"Komunikujeme s Európskou komisiou, budeme sa snažiť, aby pravidlá na použitie eurofondov boli čo najflexibilnejšie a 4 miliardy eur, ktoré sú zatiaľ nezazmluvnené, sa budeme snažiť okamžite presmerovať tam, kde sú momentálne najpotrebnejšie," poznamenala Remišová. Uvedomuje si, že momentálne je mimoriadne vážna situácia a je potrebné, aby všetky štátne orgány pracovali sedem dní v týždni, 24 hodín denne na riešení následkov krízy spojených s koronavírusom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok