Matovič chce znásobiť testovania, nákazu potvrdili na onkológii

TA3 TASR SITA
23.3.2020 11:44

Rysuje sa možnosť zabezpečiť až 200 tisíc regulérnych testov proti koronavírusu. Treba sa však pripraviť na situáciu, keď nás výrobcovia “odstrihnú” a treba sa začať spoliehať aj na seba. Vyhlásil to nový premiér Igor Matovič v súvislosti s krízovou situáciou okolo nedostatku testov na koronavírus. Cieľom je podľa neho zvýšiť desaťnásobne počet testovaných a zisťovať nákazu u 3000 ľudí denne.

Štát by mohol získať až 200-tisíc testov na koronavírus. Ako na brífingu povedal predseda vlády Igor Matovič, po rannej návšteve Úradu verejného zdravotníctva zistil, že k dispozícii máme len asi tritisíc testov. Podľa jeho slov sa rysuje možnosť, ktorou by Slovensko mohlo získať viac testov, avšak detaily budú známe neskôr. Zároveň doplnil, že chcú zvýšiť denné testovanie na desaťnásobok. Kým predošlé dni sa za deň otestovalo zhruba 200 či 300 ľudí, zvýšiť by sa to malo približne na tritisíc ľudí denne.

Čo sa týka prípadu potenciálne nakazených lekárov na klinike v Univerzitnej nemocnici Bratislava v bratislavskom Ružinove, minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval, že testy ostatného personálu, ktorý prišiel do styku s lekárom s cestovateľskou anamnézou, vyšli negatívne. "Gynekologicko-pôrodnícka klinika pokračuje v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a nie je potrebná karanténa ani lekárov a ani hospitalizovaných pacientiek a rodičiek," uviedol Krajčí. Dvaja lekári gynekologicko-pôrodníckej kliniky sa podľa medializovaných informácií vrátili z lyžovačky v Taliansku, mali príznaky akútneho respiračného ochorenia a pracovali na klinike bez ochranných pomôcok.

Na Národnom onkologickom ústave v Bratislave však potvrdil nákazu u dvoch pacientov. Jedného previezli na Kramáre, druhý zostal v ústave v prísnej izolácii. V karanténe je niekoľko zdravotníkov. Nákazu potvrdili aj na traumatológii na Kramároch u dvoch lekárov a dvoch sestier.

Na Národnom onkologickom ústave v Bratislave potvrdili nákazu u dvoch pacientov. Jedného previezli na Kramáre, druhý zostal v ústave v prísnej izolácii. V karanténe je niekoľko zdravotníkov. Nákazu potvrdili aj na traumatológii na Kramároch u dvoch lekárov a dvoch sestier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok