Kičura podľa Matoviča ohrozil zdravie ľudí, chce ho odvolať

TA3 TASR SITA
22.3.2020 19:08

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura nemá dôveru vlády, premiér Igor Matovič na pondelkovom rokovaní vlády požiada ministra hospodárstva, aby podal návrh na jeho odvolanie. Matovič to povedal na tlačovej konferencii po kontrole na SŠHR. Kičura podľa neho konal nehospodárne, ohrozujúc verejný záujem aj zdravie obyvateľov.

Trestnoprávne dôsledky

"Po tejto kontrole pán predseda správy SŠHR nepožíva našu dôveru, zajtra na zasadnutí vlády požiadam ministra hospodárstva, aby dal návrh na odvolanie predsedu Kajetána Kičuru z funkcie. Považujeme jeho konanie za nehospodárne, nie v súlade s verejným záujmom, priamo ohrozujúce verejný záujem a priamo ohrozujúce zdravie obyvateľov," povedal Matovič s tým, že takýto človek nemá čo vo vedení inštitúcie robiť. Zistenia chce posunúť orgánom činným v trestnom konaní. Myslí si, že by jeho konanie malo mať trestnoprávne dôsledky.

Premiér priblížil, že dočasne poverený vedením SŠHR by mohol byť niekto z úradu. Pripustil, že ak má minister hospodárstva Richard Sulík k dispozícii schopného človeka, ktorému dôveruje, môže ho do funkcie dosadiť.

Testy, ktoré rezort nepotreboval

Matovič poukázal na to, že Kičura uzavrel napríklad dve zmluvy dokopy za 35 miliónov eur s firmou, ktorá mala dovtedy obrat 74.000 eur. Skonštatoval, že sa pýtali na spôsob, akým vybrali firmy, ktoré oslovili, keďže predtým napríklad táto firma v podobnej oblasti nepôsobila. Nazdáva sa, že im správa úmyselne zatajila dve zápisnice. Po ich preštudovaní konštatuje, že komisia uchádzača o objednávku neodporučila ako vhodného, napriek tomu Kičura zmluvy podpísal.

Zdôraznil tiež, že SŠHR zabezpečila nákup testov, na ktoré ministerstvo zdravotníctva nedalo objednávku a ktoré nepotrebuje. Matovič predpokladá, že v horizonte týždňa alebo desiatich dní dokážu zabezpečiť nemocnice ochrannými pomôckami. V pondelok sa chce na Úrade verejného zdravotníctva stretnúť so špecialistami. Riešiť majú ponuku z Českej republiky, ktorá nabehla na iný spôsob testovania.

Odvolanie prijal

Pred médiá prestúpil aj predseda SŠHR Kajetán Kičura. Ako konštatoval, zistila sa chyba v počítaní. "Zistila sa chyba, že tam bolo 200-tisíc balíkov, v ktorých mali byť po 20 testov, ale my sme stále uvažovali o 200-tisíc kusoch. Nastala chyba v tom, že tieto balenia boli s vyššou cenou," konštatoval. Spoločnosť podľa neho okamžite kontaktujú, na túto chybu by sa podľa Kičuru prišlo okamžite.

Ako dodal, v ostatných zmluvách sa nenašlo žiadne iné porušenie. "Sme si istí, že postupujeme v súlade so zákonom," uviedol. Odvolanie z funkcie Kičura prijíma a rešpektuje aj s tým, že bude prešetrovaný orgánmi činnými v trestnom konaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok