Balík s desiatkami opatrení. Nová vláda chce stlmiť dopady vírusu

TA3 TASR
22.3.2020 08:29

Nová vládna koalícia diskutuje o balíku s viac ako 40 opatreniami na stlmenie dopadov pandémie nového koronavírusu na slovenskú ekonomiku. Ich aktuálny pracovný zoznam zverejnil v sobotu na sociálnej sieti predseda finančného výboru parlamentu Marián Viskupič.

Balík s desiatkami opatrení. Nová vláda chce stlmiť dopady vírusu
SITA/Jakub Julény

Navrhované opatrenia sa dotýkajú rôznych oblastí. Ide napríklad o automatický odklad podávania daňových priznaní, platenia daní, odvodov, ale aj ďalších povinností občanov a firiem voči štátu. Diskutuje sa tiež o možnosti otvorenia mnohých dnes zatvorených prevádzok, pri splnení prísnych hygienických podmienok, fungovaní notárov alebo otvorení viacerých hraničných priechodov pre nákladnú dopravu.

V najbližších dňoch budú podľa premiéra Igora Matoviča noví ministri komunikovať s členmi krízových štábov na jednotlivých ministerstvách. Tieto štáby by mali zasadnúť v pondelok ráno, následne by mal rokovať ústredný krízový štáb a popoludní by mala zasadnúť opäť vláda.

V návrhoch sa nachádza napríklad aj inštitút “karanténnej” PN a OČR, príspevok zamestnávateľom na ochranné prostriedky pre zamestnancov či umožnenie komerčného testovania na koronavírus. “Je to náš návrh a teda sa môže počas rokovaní s partnermi meniť,” upozornil poslanec za koaličnú SaS.

Vláda aj parlament však podľa neho budú musieť o opatreniach rokovať čo najskôr a v skrátenom legislatívnom konaní. “Práve toto je situácia, kedy sú splnené podmienky na skrátenie legislatívneho konania - hrozia straty na životoch a Slovensku hrozia obrovské hospodárske škody,” doplnil Viskupič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok