Príhovor prezidentky Čaputovej po demisii Pellegriniho vlády

TA3 SITA
20.3.2020 21:56

Peter Pellegrini podal po ustanovujúcej schôdzi demisiu svojej vlády do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej.

Príhovor prezidentky Čaputovej po demisii Pellegriniho vlády
SITA/Kancelária prezidentky SR

Prečítajte si príhovor prezidentky Čaputovej po prijatí demisie Petra Pellegriniho

"Vážený pán úradujúci predseda vlády Slovenskej republiky, vážené dámy, vážení páni,

chcela by som sa poďakovať vám, pán Pellegrini, ako aj všetkým ministrom dosluhujúceho kabinetu, za prácu, ktorú ste vykonali v prospech Slovenskej republiky a jej obyvateľov.

Funkciu ste prevzali takmer na deň presne pred dvoma rokmi. Stalo sa to v čase veľkých politických i spoločenských turbulencií, ktoré nastali po tragických udalostiach z februára 2018. Protesty však boli aj dôsledkom dlho pretrvávajúcich problémov v spoločnosti, najmä v polícii, na prokuratúre a v súdnictve.
Pozitívne môžem hodnotiť skutočnosť, že v čase, keď ste viedli vládu, došlo k viacerým pozitívnym zmenám. Krajina zaznamenala stabilný hospodársky rast, nezamestnanosť sa znížila, mali sme relatívne nízku mieru chudoby a príjmových nerovností. Zvýšili sa príjmy zamestnancov vo verejnej správe, školstve, obrane, zdravotníctve, zvýšila sa aj priemerná mesačná mzda. To sú všetko oceneniahodné ukazovatele.

Musím však, zároveň, vyjadriť aj poľutovanie nad tým, že takýchto pozitív nebolo viac. Európska komisia vývoj na Slovensku v uplynulom období hodnotí tak, že sme nevyužili dobré časy na zásadnejšie zmeny v oblastiach, ktoré sú kľúčové pre budúcu prosperitu republiky. V mesiacoch a rokoch po kríze, spôsobenej opatreniami proti koronavírusu, nám tieto zmeny môžu chýbať. Čo ma osobitne mrzí sú obrovské deliace čiary v spoločnosti, ktorým sa nepodarilo zabrániť a zneužívanie spravodlivosti spojené s vysokou mierou nedôvery v justíciu.

V tejto chvíli chcem však ešte raz osobitne oceniť skutočnosť, že ste ako premiér, a ďalší ministri ako členovia krízového štábu, pohotovo reagovali na začiatok obrovskej zdravotnej hrozby, s akou je konfrontovaná Slovenská republika. Vážim si, že ste reagovali razantne a že ste svoje rozhodnutia dokázali verejnosti zrozumiteľne a presvedčivo tlmočiť. Vysoko hodnotím aj skutočnosť, že ste v kritickej situácii našli spoločnú reč aj s nastupujúcim premiérom a že k odovzdaniu a prevzatiu moci dôjde politicky kultúrnym a spoločensky civilizovaným spôsobom. Že k nemu dôjde tak, aby dôvera verejnosti voči predstaviteľom štátnej moci neutrpela.

Vážený pán úradujúci premiér,

na záver sa vám chcem poďakovať za to, že sme ako ústavní činitelia mali korektné vzťahy, že som sa na vaše slovo mohla spoľahnúť a že sme vždy komunikovali otvorene a bez postranných úmyslov. Nepovažujem to za samozrejmosť a vážim si to.

Ešte raz vám všetkým ďakujem za vykonanú prácu a želám veľa úspechov, či už vo verejnom pôsobení alebo v súkromnom živote."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok