Pre pandémiu trpí aj kultúra. Umelci v núdzi založili iniciatívu

TA3
20.3.2020 13:07

Nová krízová situácia, ktorá na Slovensku v súvislosti s koronavírusom nastala, zasiahla okrem iného množstvo umelcov, organizátorov podujatí či kultúrne centrá. Pre mnohých znamená zrušenie podujatí existenčný problém, s ktorým sa v najbližšom čase budú musieť vysporiadať.

Pre pandémiu trpí aj kultúra. Umelci v núdzi založili iniciatívu
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Aby kultúra žila

Iniciatíva Aby kultúra žila vznikla ako prirodzená reakcia na túto situáciu - umelcom v núdzi chce pomôcť preklenúť najnáročnejšie obdobie a zároveň vytvoriť nový formát festivalu, ktorý kultúru prinesie opäť bližšie k svojim fanúšikom a to bezpečne a bez rizika šírenia nákazy.

Jedným zo zakladateľov iniciatívy je Peter Konečný, fotograf a jazzový hudobník, ktorý spustil iniciatívu svojím blogovým príspevkom, v ktorom upozorňuje na beznádejný stav, v ktorom sa zo dňa na deň ocitlo množstvo jeho priateľov. Pripojila sa k nemu Zuzana Suchová, fundraising konzultantka, zapojená do viacerých celospoločenských iniciatív, Michal Švihra z ticketingovej platformy Tootoot.fm, Ondrej Geče z vydavateľstva Slnko records, Daniela Grečnerová z agentúry House of Ukulele a projektová manažérka Tatiana Kravčenko.

Spoločne spustili 13. marca platformu Aby kultúra žila, pod ktorú pripájajú live stream koncerty z celého sveta a v spolupráci s kapelami organizujú online výzvu na podporu umelcov v ohrození. Fanúšikovia, ktorí chcú prispieť, si môžu zakúpiť pamätnú vstupenku na akýkoľvek live stream koncert pod záštitou iniciatívy - prispieť však môžu kedykoľvek aj bez virtuálnej účasti na ktoromkoľvek z koncertov. Za pár dní od spustenia sa podarilo získať podporu vo výške viac ako 2400 € a výzva na podporu neustále pokračuje.

Gaučové koncerty

Celý koncept iniciatívy Aby kultúra žila sa vyvíja veľmi dynamicky, najmä s ohľadom na aktuálnu situáciu a pokyny či opatrenia pre zachovanie zdravia. Najbližšie dni sa fanúšikovia môžu tešiť na viacero domácich “gaučových koncertov” umelcov z bezpečného priestoru domova. Prvý takýto domáci live stream koncert pod hlavičkou iniciatívy Aby kultúra žila sa odohral vo štvrtok 19.marca, a to až z New Yorku - svoj online koncert odohrala jazzová speváčka Hanka G, ktorá sa so svojím kvartetom pripojila k výzve na pomoc umelcom na Slovensku.

Akonáhla to situácia dovolí, chystá iniciatíva prvý virtuálny festival, ktorý prinesie umelcov možnosť vysielať online svoje koncerty z pódia, s profesionálnym ozvučením a svetlom - avšak so zabezpečením všetkých aktuálnych nariadení. "Festival reflektuje súčasnú situáciu okolo koronavírusu, ale jeho cieľom je zároveň vytvoriť niečo dlhodobé - inovatívny formát na šírenie hudobného obsahu, ktorý môže fungovať, aj keď kríza pominie a priniesť potenciálne príjmy umelcom aj zážitky fanúšikom, divákom," hovorí Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko records.

“Vieme, že tento stav nebude trvať chvíľu a následky budeme musieť znášať ešte dlho. Aj nás sa to bytostne týka, nielen osobne, keďže mnoho ľudí v kríze osobne poznáme, ale aj profesionálne. Preto chceme pomôcť umelcom a ľuďom z pridružených profesií a dávame k dispozícii naše technológie a platformu na šírenie live vysielaní koncertov a na realizáciu výzvy na podporu - symbolicky, cez vstupenky,” dopĺňa Michal Švihra

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok