Zomrel kapitán tímu, ktorý prvý získal pre Československo zlato

TA3 SITA
20.3.2020 10:36

V piatok nad ránom vo Švédsku vo veku 97 rokov zomrel bývalý československý hokejový reprezentant Vladimír Zábrodský. Legendárny útočník patril medzi najvýraznejšie osobnosti tohto športu v štyridsiatych a päťdesiatych rokoch minulého storočia. V rokoch 1947 a 1949 bol kapitánom československého tímu, ktorý získal zlaté medaily na majstrovstvách sveta.

Zomrel kapitán tímu, ktorý prvý získal pre Československo zlato
SITA/AP (ilu)

"Odišla legenda, posledný žijúci člen mužstva, ktoré vybojovalo pre československý hokej prvý titul svetových šampiónov. Vladimír Záborský bol nielen vodcovská osobnosť svojej generácie, ale aj jednou z najvýraznejších osobností hokejovej histórie a tohto športu vôbec," uviedol prezident Českého zväzu ľadového hokeja Tomáš Král, cituje ho portál Hokej.cz.

Zábrodský zažil najúspešnejšiu časť klubovej kariéry v LTC Praha, kde vytvoril elitnú formáciu s Václavom Roziňákom a Stanislavom Konopáskom. Okrem dvoch titulov majstrov sveta v drese Československa vybojoval v roku 1948 striebro na ZOH a šesťkrát sa stal ligovým šampiónom.

V národnom tíme odohral 94 zápasov s neuveriteľnou bilanciou 158 gólov. V roku 1965 emigroval do Švédska, kde pôsobil ako hráč aj tréner. Na severe Európy strávil aj posledné roky svojho života. Zábrodského v roku 1997 uviedli do Siene slávy IIHF a v roku 2008 sa stal členom Siene slávy českého hokeja. Zaujímavosťou je, že popri hokeji sa venoval aj tenisu a bol členom československého daviscupového tímu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok