Čaputová sa prihovorila národu: Dostaňme zo seba to najlepšie

TA3 TASR
19.3.2020 21:23

Kríza týchto dní nás učí, že zdravie a pohoda druhých ovplyvňuje aj naše vlastné dobro a spolu tvoríme jeden celok.

Čaputová sa prihovorila národu: Dostaňme zo seba to najlepšie
SITA/Alexandra Čunderlíková

Prebratie moci má nastať v čo najväčšej zhode

Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová v príhovore na Markíze. Občanom poďakovala za disciplinovanosť a obetavosť. Podľa nej je aktuálna kríza v súvislosti s koronavírusom zároveň príležitosťou dostať zo seba to najlepšie. Preto verí, že Slovensko vírus porazí. Ako uviedla, ubezpečilo ju v tom aj stretnutie s lídrami nastupujúcej aj dosluhujúcej vlády, ktorí podľa nej chápu vážnosť situácie a sú odhodlaní spolupracovať pre dobro všetkých občanov SR.

Prezidentka podotkla, že krajina žije dobu, ktorú si nikto z jej obyvateľov ešte pred pár dňami nevedel predstaviť. Osobitne poďakovala lekárkam a lekárom, zdravotným sestrám a ošetrovateľom, policajtom, hasičom, vojakom, predavačkám, šoférom, laborantkám, farmaceutom, farmaceutkám a mnohým ďalším. Ocenila aj aktivity dobrovoľníkov, podnikateľov a spontánne občianske iniciatívy. „Ochotných ľudí je oveľa viac, ako na tomto mieste dokážem vymenovať, a to je skvelá správa o stave našej krajiny,“ dodala. Zdôraznila, že myslí aj na tých, ktorí museli zatvoriť prevádzky, zrušiť kultúrne predstavenia a majú obavy, z čoho budú žiť budúci mesiac, ale aj na tých, ktorí chodia do práce.

Pripomenula, že popri boji s koronavirusom sa konajú aj ústavné procesy po parlamentných voľbách. Ako dodala, dosluhujúci premiér Peter Pellegrini a nastupujúci premiér Igor Matovič ju uistili, že odovzdanie a prebratie moci nastane v čo najväčšej zhode, informovanosti a spolupráci pred, aj po vymenovaní vlády. „Dôležitým faktorom pri voľbe termínu zmeny vlády bola aj skutočnosť, že kríza, ktorej čelíme, bude už onedlho mať aj vážne ekonomické a sociálne dopady, a tie musí veľmi rýchlo začať riešiť vláda s novou a silnou legitimitou,“priblížila.

Poďakovala Pellegrinimu a krízovému štábu

Podľa nej žiadna iná vláda na Slovensku nenastupovala do tak zložitej situácie. „Bez ohľadu na naše politické preferencie máme v tejto chvíli rovnaké očakávania, že nás vláda Igora Matoviča prevedie ťažkými dňami, že dokáže pripraviť naše nemocnice na zvýšený počet chorých a že pripraví opatrenia, ktoré nám pomôžu zvládnuť hospodárske a sociálne dopady krízy,“ uviedla.

Premiérovi Petrovi Pellegrinimu a členom krízového štábu poďakovala za osobné nasadenie pri zavádzaní bezpečnostných opatrení a ich zodpovednú komunikáciu voči verejnosti. „Odvaha prijať razantné obmedzenia, ktorú v prvých dňoch krízy prejavili a ku ktorým výrazne napomohli aj predstavitelia bratislavských samospráv, nás dostali medzi krajiny, kde počet ochorení koronavírusom nestúpa nezvládnuteľným spôsobom. Týmito opatreniami a príkladnou disciplinovanosťou budeme lepšie pripravení na to, aby sa každému nakazanému koronavirusom dostalo v nemocnici nevyhnutnej zdravotnej starostlivosti,“podotkla.

Na záver vyzdvihla, že verejnosť si začína uvedomovať, že táto situácia potrvá dlhšie, ako sa pôvodne očakávalo. Je však presvedčená, že v tichu týchto dní sa občania spolu môžu aj mnohému naučiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok