Bolo mi cťou. Pellegrini sa poslednýkrát prihovoril ako premiér

TA3 SITA
19.3.2020 20:26

Slovensko dnes zanechávam ako krajinu plne rešpektovanú v zahraničí. Vo svojom poslednom príhovore z pozície predsedu vlády SR to vo štvrtok vo verejnoprávnej televízii uviedol Peter Pellegrini. Ako podotkol, svedčia o tom jeho stretnutia s prezidentmi USA, Ruska, Číny, predstaviteľmi Európskej únie a Svätým Otcom.

Bolo mi cťou. Pellegrini sa poslednýkrát prihovoril ako premiér
SITA/Branislav Bibel

Skúška z demokracie a ústavnosti

„Už samotnou zmenou vlády pred dvoma rokmi sme úspešne zložili skúšku z demokracie a ústavnosti,“ povedal. Rovnako zdôraznil, že mu bolo cťou slúžiť občanom, ktorí každodennou prácou vytvárajú spoločné hodnoty. Novej vláde zaželal, aby bola v boji s koronavírusom úspešná a spravila všetko pre lepší život ľudí na Slovensku. Pellegrini v príhovore zdôraznil, že jeho vláda bola prvou v slovenskej histórii, z ktorej nemusel žiaden jej člen odísť pre veľkú kauzu či nekompetentnosť alebo neschopnosť. „Pokračovali sme v budovaní sociálneho štátu, aby sme postupne zlepšovali život všetkých ľudí na Slovensku. A pustili sme sa aj do riešenia dlhodobých problémov, ktoré sa hromadili počas celých 25 rokov existencie Slovenskej republiky,“ povedal.

Pripomenul, že na post predsedu vlády nastúpil po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, v čase, keď Slovensko očakávalo zmenu k lepšiemu. „Hneď po svojom vymenovaní som predstavil tri základné priority, ktoré som chcel ako premiér naplniť. Upokojiť situáciu v spoločnosti, spraviť všetko pre čo najrýchlejšie vyšetrenie vraždy a napraviť poškodené meno Slovenska v zahraničí,“ podotkol. Ako dodal, situácia na Slovensku sa následne vrátila do normálnych koľají a podarilo sa vypátrať a obžalovať nielen vykonávateľov vraždy, ale aj jej objednávateľov.

Ocenil nasadenie zdravotníkov

Pellegrini zdôraznil, že z postu odchádza v oveľa pohnutejšom čase, ako naň nastupoval. „Dnes nie sme vo vojnovom stave s iným štátom, ale so zákernou infekciou. Vláda, ktorú som viedol, naštartovala razantné kroky na spomalenie šírenia koronavírusu. Pripravili sme prvé kroky na pomoc ohrozenej ekonomike i ľuďom, ktorí sa nie svojou vinou môžu ocitnúť bez práce. Bude najmä úlohou novej vlády, aby mala na pamäti nielen ohrozených podnikateľov, ale aj všetkých zamestnancov, ktorí potrebujú živiť svoje rodiny,“ konštatoval.

Dodal, že v ťažkých chvíľach vždy zachránila slovenský národ jeho súdržnosť, jednota a ochota obetovať sa za spoločný záujem, čo aj dnes spoločnosť potrebuje. Ocenil pritom nasadenie zdravotníckeho personálu pri pandémii. Všetkým členom vlády poďakoval za odvedenú prácu, rovnako je vďačný aj všetkým ľuďom na Slovensku, ktorí pomáhajú svojej vlasti zvládnuť túto krízu. „Bolo mi veľkou cťou slúžiť zodpovedne a svedomito Slovenskej republike i Vám všetkým do až posledného dňa,“ uzavrel Pellegrini.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok