Finančníci darujú Slovensku a Česku ochranné pomôcky za milióny

TA3
19.3.2020 09:28

J&T a Energetický a průmyslový holding darujú Slovensku a Česku ochranné pomôcky a zdravotnícky materiál na boj proti koronavírusu v hodnote 8 mil. EUR, a to 4 milióny pre Slovensko a 4 milióny pre Česko.

Finančníci darujú Slovensku a Česku ochranné pomôcky za milióny
SITA/AP

Pomoc nie je primárne o peniazoch

Rozdeľovať ich budú Nadácia J&T, EPH, Nadácia EPH, Nadácia JOJ a Nadácia Poštovej banky v úzkej kooperácii s krízovými štábmi oboch krajín.

"Pozorne sledujeme snahy vlád zabezpečiť pre občanov dostatok najpotrebnejšieho materiálu pre boj proti koronavírusu. Uvedomujeme si komplikovanosť situácie a to, že žiadna cesta dnes nie je istá. Preto sme využili kontakty v Číne a prostredníctvom našich partnerov sme sa pokúsili zabezpečiť pre obe krajiny  aspoň to najpotrebnejšie. Som rád, že dnes môžem povedať, že niektoré objednávky materiálu, za ktorý sme už zaplatili prvé 4 milióny, máme potvrdené a hľadáme spôsob, ako ho dostať do krajiny. Doprava sa však ukazuje ako jeden z najväčších problémov a nie je vylúčené, že napokon budeme musieť požiadať pri získavaní povolení o spoluprácu vlády,“ vysvetlil Patrik Tkáč, jeden zo zakladateľov J&T.

"Treba otvorene povedať, že dnes pomoc nie je primárne o peniazoch, ale o schopnosti vôbec sa k tomuto materiálu dostať. Ďakujem Patrikovi Tkáčovi, že tento materiál dokázal zohnať a dal nám možnosť finančne sa k tejto akcii pripojiť,“ povedal Daniel Křetínský, predseda predstavenstva EPH.

Rúška, respirátory N95, rukavice

O konkrétnych množstvách a typoch objednávok zdravotnej pomoci a ich rozdelení budú postupne informovať po ich dopravení na Slovensko, resp. do ČR. Spôsob distribúcie materiálu sa bude iniciovať prostredníctvom nadácií a krízových štábov jednotlivých krajín až po jeho fyzickom prebratí. V centre pozornosti sú chirurgické rúška, respirátory N95 a FFP3, ochranné rukavice, obleky a okuliare ako aj testovacie sady. 

Zvyšnú časť vyčlenenej sumy sú majitelia J&T a EPH pripravení smerovať do oblastí a foriem pomoci, ktoré krízové štáby oboch krajín definujú ako prioritné. Kým dnes sa hovorí predovšetkým o  ochranných prostriedkoch, už o niekoľko dní môžu chýbať nemocničné lôžka, či život zachraňujúce zdravotnícke vybavenie. Majitelia oboch skupín preto jasne deklarujú pripravenosť pomôcť tam, kde to obe krajiny budú potrebovať najviac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok