Slovensko hlási 123 nakazených, v ČR ich je už násobne viac

TA3 TASR SITA
19.3.2020 15:51

Na Slovensku pokračuje boj proti pandémii koronavírusu. Niektorí z nakazených ľudí sú vo vážnom stave. Výrobné linky sa rozhodli odstaviť nitrianska a žilinská automobilka aj jeden z najväčších zamestnávateľov na Považí. Udalosti sme s vami sledovali online aj vo štvrtok.

Slovensko hlási 123 nakazených, v ČR ich je už násobne viac
SITA/Branislav Bibel (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:30 Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli a lídri poslaneckých klubov sa vo štvrtok dohodli na usporiadaní mimoriadneho plenárneho zasadnutia europarlamentu, ktoré by 26. marca malo schváliť opatrenia na boj proti novému koronavírusu. Toto zasadnutie zároveň nahradí už skrátenú "plenárku", ktorá sa pôvodne mala konať v dňoch 1. a 2. apríla.

23:21 Obchody s potravinami, drogérie a pošty v Česku budú najnovšie vyhradené pre ľudí nad 65 rokov od 07.00 h do 09.00 h ráno. Česká vláda zmenila svoje nariadenie z utorka, podľa ktorého mali dôchodcovia pôvodne nakupovať medzi 10.00 h a 12.00 h. Opatrenie má chrániť seniorov pred nákazou novým koronavírusom.

Časový interval medzi 10.00 h a 12.00 h nebol pre dôchodcov najvhodnejší, lebo sú zvyknutí nakupovať ráno, vysvetlil zmenu minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Predajne s potravinami, drogérie a pošty budú teda otvorené len pre dôchodcov medzi 07.00 h a 09.00 h. Vyhradené hodiny sa však teraz nebudú týkať lekární, dodal minister Vojtěch.

22:40 V Poľsku zaznamenali 32 ďalších potvrdených prípadov nového druhu koronavírusu, celkovo je tak v krajine nakazených 355 ľudí.

22:26 Neprehliadnite ani dnešnú Tému dňa, v ktorej sme hovorili o tom, komu z politikov v čase pandémie dôveruje najviac ľudí, ale aj o tom, ako vznikol Covid-19.

22:24 Pozastavenie prijímania nových pacientov na plánovanú hospitalizáciu a zákaz návštev aj vstupu rodinných príslušníkov do objektu, tieto opatrenia pre nový koronavírus prijal podľa slov referentky marketingu a vzdelávania Lucie Oravec Koreňovej Odborný liečebný ústav psychiatrický na Prednej Hore v okrese Revúca.

21:34 Filmový festival v Cannes vo Francúzsku sa nebude konať v máji, ako bolo pôvodne plánované. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Vo štvrtok večer o tom informovala rada riaditeľov festivalu, ktorá zvažuje odklad udalosti na koniec júna alebo na začiatok júla. Najväčší filmový festival na svete sa mal konať od 12. do 23. mája.

21:04 Pozrite si aj Hlavné správy, súhrn toho najpodstatnejšieho z dnešného dňa.

20:53 Chorvátsko oznámilo vo štvrtok tri nové prípady nákazy novým koronavírusom, čím ich celkový počet v krajine stúpol na 105. Informovala o tom agentúra HINA s odvolaním sa na chorvátskeho ministra zdravotníctva Viliho Beroša.

"Dnes je 24. deň od prvého potvrdeného prípadu nákazy a evidujeme 105 pozitívnych prípadov, zatiaľ čo v Taliansku sa v rovnakom čase počet prípadov zvýšil o 27.747, čo nepriamo ukazuje, že naše odporúčané opatrenia boli rýchle a priniesli isté výsledky," povedal Beroš. Dodal, že v krajine na koronavírus otestovali celkovo 1399 ľudí a na niektoré výsledky sa ešte čaká.

20:28 "Dnes nie sme vo vojnovom stave s iným štátom, ale so zákernou infekciou," povedal vo svojom poslednom príhovore v pozícii predsedu vlády Pellegrini.

20:25 Rezort diplomacie doteraz eviduje celkovo 2500 žiadosti o repatriáciu na všetkých kontinentoch. Informoval o tom hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga.

18:45 Pozrite si prejav prezidentky Čaputovej, v ktorom hovorila o kríze, ktorej Slovensko čelí. "Naše ulice a mestá stíchli, aby sme sa sústredili na to, čo je v týchto dňoch podstatné - na zníženie rizika prenosu vírusu a na pomoc tým, ktorí ju najviac potrebujú." Okrem koronavírusu sa v prejave venovala aj nastupujúcej vláde.

19:40 Počet potvrdených prípadov nákazy sa v ČR v priebehu piatkového popoludnia zvýšil zo 631 na 694. Vyliečení zostávajú traja ľudia.

19:30 Letisko v Innsbrucku, hlavnom meste rakúskej spolkovej krajiny Tirolsko, preruší nadchádzajúci pondelok až do odvolania svoju prevádzku v dôsledku koronavírusovej pandémie.

19:05 Nákaza novým koronavírusom sa u primátorky Prešova Andrey Turčanovej nepotvrdila. Od pondelka je hospitalizovaná vo Fakultnej nemocncici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, kde sa lieči zo zápalu pľúc.

19:00 Žarnovická samospráva vo štvrtok informovala, že v spolupráci s miestnymi dobrovoľnými hasičmi zabezpečí v rámci opatrení, ktoré súvisia s minimalizáciou rizika nákazy novým koronavírusom, dezinfekciu miest so zvýšeným pohybom osôb. Podľa viceprimátorky Aleny Kazimírovej pôjde o autobusové zastávky, bankomaty, priestory zdravotného strediska, lavičky v parkoch, ale aj vstupy do obchodov, vývarovní a pošty.

18:57 V Spojených štátoch sa doposiaľ nakazilo viac ako 10.000 ľudí, pričom infekcii už podľahlo najmenej 150 osôb. Spojené štáty vo štvrtok schválili liek proti malárii chlorochín (Chloroquine) pre použitie pri liečbe ochorenia COVID-19 v dôsledku nového koronavírusu SARS-CoV-2.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb zverejnilo svoje odporúčania, podľa ktorých by Američania mali zrušiť všetky zhromaždenia — vrátane svadieb, konferencií, športových alebo iných podujatí — za účasti viac ako 50 ľudí, a to na najbližších osem týždňov. Vo viacerých štátoch USA sú už zatvorené školy, múzeá, športové štadióny a zábavné centrá.

18:36 V Taliansku podľahlo nákaze ďalších 427 ľudí. Počet obetí sa tak vo štvrtok vyšplhal na 3405, čím Taliansko prekonalo počet mŕtvych v Číne.

18:25 Na 137 mŕtvych stúpol vo štvrtok v Británii počet obetí ochorenia COVID-19, čo je nárast o 33 úmrtí za posledných 24 hodín.

18:22 V talianskom meste Como podľahli nákaze novým koronavírusom vo štvrtok dvaja lekári. Celkovo tak počet obetí medzi lekármi stúpol na 13. Štvrtkovými obeťami sú pneumológ Giuseppe Lanati a rodinný lekár Luigi Frusciante. Obaja boli na dôchodku, ale po vypuknutí nákazy sa vrátili do práce.

18:20 Mesto Prešov v spolupráci so Slovenským červeným krížom pripravilo látkový materiál určený na výrobu ochranných rúšok v súvislosti s výskytom nového koronavírusu. Výrobu bude realizovať OZ Podaj a ľuďom ich rozdajú i mestskí policajti.

"Ide predovšetkým o bavlnené kusy textilu, ktoré darovali ľudia na pomoc obyvateľom z Mukačevskej ulice. Obyvatelia dotknutí výbuchom plynu a následným požiarom však takéto množstvo nedokázali využiť a doteraz si ich nevyzdvihli. Mesto sa preto snažilo nájsť pre tento materiál iné využitie a pomôcť tak zabezpečiť výrobu rúšok pre ďalších ľudí," uviedla Šitárová.

18:07 V nemocniciach Trenčianskeho samosprávneho kraja zaviedli po zasadnutí Štábu pre krízové situácie TSK pre všetky tri nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja tzv. "zdravotnícky filter". Kraj zaviedol toto opatrenie, aby chránil zdravotnícky personál.

18:05 V Nemocnici akademika Ladislava Dérera na bratislavských Kramároch, ktorá je súčasťou Univerzitnej nemocnice Bratislava, realizujú triedenie pacientov v unimobunkách pred nemocnicou. Toto opatrenie v súvislosti s novým koronavírusom UNB prijala v súlade s usmerneniami hlavného hygienika SR Jána Mikasa.

17:55 Seniori nad 65 rokov a imobilní občania s trvalým pobytom v Kežmarku môžu využiť donášku nákupu až ku dverám. Donáškovú službu spúšťa samospráva v spolupráci so skautmi z 3. zboru Aničky a Bořivoja Uhrových Kežmarok už od piatka 20. marca. Zámerom je, aby starší ľudia nemuseli vchádzať do obchodov a ohrozovať tak svoje zdravie.

17:45 Príslušníci ozbrojených síl sú pripravení na plnenie úloh najkritickejšej situácie pri šírení nového koronavírusu. Uviedol to po rokovaní vlády minister obrany Peter Gajdoš. "Garantujem, že sme pripravení na pomoc občanom SR. Verím tomu, že občania sa na nás môžu spoľahnúť. Sme tu, tak ako sme deklarovali, 24 hodín denne sedem dní v týždni a po celý rok," povedal dosluhujúci šéf rezortu obrany. Gajdoš potvrdil, že bude naďalej pokračovať v politike.

17:35 Mesto Žilina pripravuje databázu dobrovoľníkov, ochotných v prípade potreby pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú. Samospráva podľa záujmu pripraví možnosti vzájomnej pomoci pre seniorov, sociálne slabšie rodiny či rodiny v karanténe, ktoré potrebujú pomôcť s donáškou nákupov či inými činnosťami.

17:22 Monacké knieža Albert II. mal pozitívny test na nový typ koronavírusu SARS-CoV-2. Informoval o tom kráľovský palác. Podľa vyhlásenia paláca zdravotný stav 62-ročného kniežaťa "nie je dôvodom na obavy". Hlava tohto mestského štátu bude v izolácii a ostáva pracovať zo svojho súkromného traktu v kráľovskom paláci.

17:00 Indický premiér Naréndra Módí nariadil vo štvrtok 1,3 miliardy obyvateľom krajiny, aby dodržiavali jednodňový zákaz vychádzania. Módí v prejave k občanom povedal, že zákaz vychádzania bude platiť v nedeľu 22. marca od 07.00 h do 21.00 h, aby sa otestovala schopnosť obrovskej krajiny zavádzať a dodržiavať prísne opatrenia proti "narastajúcej kríze".

16:55 Nemocnica v Topoľčanoch zriadila pre pacientov s podozrením na nový koronavírus samostatný vyhradený priestor. Nachádza sa na prízemí nemocnice so samostatným vchodom z vonkajšieho krytého parkoviska. Sprístupnený je momentálne len jeden vstup do nemocnice, a to hlavný vchod. Tu zdravotníci pacientom bezkontaktne merajú teplotu a vyhodnocujú ďalšie príznaky a následne pacientovi povolia alebo nepovolia vstup do nemocnice.

16:52 V domácej izolácii v Bratislave sa nachádzajú dvaja muži, jeden z nich s cestovateľskou anamnézou z Anglicka. Dve ženy ležia na oddelení infektológie v Ružomberku. Obe mali cestovateľskú anamnézu v Česku.

Šesť mužov a dve ženy ležia vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Muž z Giraltoviec a muž z Prešova ležia vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove. Dvom ženám a jednému mužovi boli urobené domáce odbery v Bratislave. Kontakt s nakazenou osobou mala žena zo Štúrova, ktorá je momentálne v domácej izolácii. Muž z Prešova, ktorý leží vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove, mal tiež kontakt s nakazeným človekom.

"Ak sa započíta aj prípad pani, ktorá zomrela, nie z dôvodu ochorenia COVID-19, tak je to spolu 124 prípadov," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Na Slovensku vo štvrtok pribudlo 19 prípadov ochorenia COVID-19, celkovo ich je 123. Celkový počet negatívnych testov je 2316.

16:50 Európska komisia oznámila, že sa rozhodla vytvoriť rezervy strategického vybavenia v systéme rescEU s cieľom pomôcť členským krajinám EÚ v boji proti pandémii COVID-19. Zdravotnícke vybavenie, ktoré bude súčasťou tejto rezervy, bude zahŕňať najmä vybavenie potrebné pre intenzívnu starostlivosť - pľúcne ventilátory, osobné ochranné prostriedky, rúška na opakované použitie, vakcíny a terapeutiká a laboratórne potreby.

16:40 Ani jedna z troch laboratórnych súkromných spoločností nebude testovať samoplatiteľov na nový koronavírus. Robiť to budú len v prípade, že by štát testovanie kapacitne nezvládal. Po stretnutí s Asociáciou laboratórií o tom informovalo ministerstvo zdravotníctva.

16:28 Na 2013 stúpol vo štvrtok v Rakúsku počet potvrdených prípadov nákazy. Najnovšiu štatistiku, dokumentujúcu stav k 14.30 h, vydalo rakúske ministerstvo zdravotníctva. Najhoršie postihnutou spolkovou krajinou Rakúska zostáva Tirolsko so 464 prípadmi. Nasledujú Horné Rakúsko s 371, Dolné Rakúsko s 305, Štajersko s 282, Viedeň s 234, Vorarlbersko so 151, Salzbursko so 127, Korutánsko s 50 a Burgenland s 29 nakazenými.

16:13 Na oddelení intenzívnej starostlivosti Juhopeštianskej nemocnice Centrum ležia šiesti pacienti s ochorením COVID-19, ich stav je vážny. Počet infikovaných v Maďarsku je 73 a 124 osôb je v karanténe.

15:56 Slovensko má z eurofondov k dispozícii zatiaľ 527 miliónov eur na sanovanie škôd súvisiacich s epidémiou koronavírusu. Tieto peniaze vie použiť ihneď, no je potrebné určiť na čo budú prostriedky využité a vypísanie výzvy na tieto účely. To môže trvať niekoľko týždňov.

15:50 Pozrite si tlačovú besedu po poslednom rokovaní vlády. Dosluhujúci premiér Peter Pellegrini informoval o nových nakazených koronavírusom a o dianí okolo pandémie.

15:35 Počet potvrdených prípadov nákazy sa v Česku v priebehu štvrtka zvýšil z 572 na 631. Vyliečení zostávajú traja ľudia.

15:23 Na Slovensku pribudlo vo štvrtok 19 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov teda stúpol na 123. Po zasadnutí vlády SR to oznámil Peter Pellegrini s tým, že doteraz celkovo 2316 vyšetrených má negatívny nález.

15:15 Žilinský kraj zriadil tri nové telefónne infolinky, na ktorých môžu občania získať dôležité informácie o ochorení COVID-19. ŽSK sa rozhodol posilniť informovanosť z dôvodu enormného dopytu po praktických odporúčaniach. "Dobrovoľníci z radov mladých medikov na nich odpovedia na otázky a poskytnú potrebné informácie v súvislosti s novým koronavírusom. Som veľmi vďačná dobrovoľníkom, ktorí nám na infolinkách v call centre pomôžu, v tejto neľahkej situácii je to krásne gesto," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Infolinky majú čísla 0915 396 428, 0915 396 561 a 0915 396 901. V prevádzke budú od 8.00 h do 22.00 h

15:05 Poskytovanie ochranných pomôcok do ambulancií, pripravovanie ubytovania pre záchranárov, ale tiež zriadenie lôžok pre ľahké doliečovanie bežných pacientov. Aj takto sa Bratislavský kraj pripravuje v súvislosti s novým koronavírusom na viaceré krízové scenáre.

14:58 Obchodný reťazec Billa odporúča seniorom nakupovať v jej supermarketoch v ranných hodinách. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Billa Kvetoslava Kirchnerová. Dať seniorom prednosť pri nakupovaní už odporučili reťazce Lidl a Kaufland, avšak v skorých popoludňajších hodinách.

14:50 Nemecko povoláva na boj s pandémiou nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 desaťtisíce záložníkov. V Nemecku bolo vo štvrtok k 14. hodine 13.632 prípadov nákazy. Počet úmrtí stúpol na 33, vyliečilo sa 113 ľudí, informoval denník Berliner Morgenpost.

14:45 Bratislava vyzýva obyvateľov, ktorí sú v karanténe, prípadne majú podozrenie z nákazy koronavírusom, aby odpad z domácnosti vkladali do plastového vreca, po naplnení ho riadne zaviazali, vložili do druhého vreca a takto držali doma najmenej 72 hodín.

14:40 Trom lekárom z Popradu, ktorí boli na lyžovačke v Rakúsku s nakazeným kolegom z bratislavských Kramárov, nepotvrdili ochorenie COVID-19. Uviedla to hlavná epidemiologička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade Mária Pompová. "Karanténne opatrenia ostávajú v platnosti. To znamená, že lekári a ich pacienti musia byť v 14-dňovej izolácii," dodala Pompová.

14:35 Rizikové skupiny obyvateľov Liptovského Mikuláša dostanú od mesta ochranné prostriedky na tvár. Na základe rokovaní s miestnymi firmami bude mestský úrad naskladňovať v priemere 400 rúšok denne. Krízový štáb mesta nimi chce vybaviť prioritne seniorov.

14:20 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Českej republike vo štvrtok dopoludnia zvýšil na 572.  Ďalej uviedol, že v ČR v stredu vyšetrili 1738 osôb, pričom celkovo už bolo otestovaných 9402 ľudí. Dosiaľ sa v ČR vyliečili tri osoby, päť je vážnom stave.

14:15 Pozrite si tlačovú besedu podpredsedu vlády pre investície Richarda Rašiho, ktorý informoval o využití eurofondov na sanovanie škôd súvisiacich s epidémiou koronavírusu.

14:10 Maďarská strana oznámila miesta, kadiaľ môžu prechádzať občania, ktorí bývajú alebo pracujú na území Maďarska/Slovenska, najviac 30 km od hraníc. Urobila tak po vzájomnej komunikácii so slovenskou stranou na úrovni ministrov vnútra.

Hraničnej kontrole sa budú musieť preukázať platným dokladom totožnosti a potvrdením od zamestnávateľa na hraničných priechodoch Čunovo - Rajka (osobná, nákladná), Milhosť - Tornyosnémeti (osobná, nákladná),Šahy - Parassapuszta (osobná, nákladná), Medveďov - Vámosszabadi (osobná), Štúrovo - Esztergom (osobná) a Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely (osobná).

14:00 Pozrite si brífing premiéra Petra Pellegrinigo a ministerky vnútra Denisy Sakovej po tom, ako v Bratislave pristálo lietadlo, ktoré priviezlo zdravotnícky materiál.

13:45 Aj Francúzi si pomaly zvykajú na preventívne opatrenia v súvislosti s koronavírusom. V nedeľu ešte volili v komunálnych voľbách. V utorok ale zaviedli v krajine prísne pravidlá. Vláda ešte obmedzenia pravdepodobne predĺži.

13:30 Premiér sa vyjadril aj k výsledkom pitvy staršej ženy nakazenej koronavírusom, ktorá zomrela. Zomrela zrejme na rozsiahly infarkt, takže by nemala byť považovaná za prvú obeť pandémie na Slovensku. Na Slovensku pribudli nové prípady infikovania novým koronavírusom, podľa premiéra ich však nie je extrémne veľa. Presné čísla oznámi po skončení štvrtkového rokovania vlády.

13:24 Predseda vlády Peter Pellegrini oznámil dobrú správu. Do vlasti sa po 42 hodinách z Číny vrátil slovenský vládny špeciál, priviezol milión rúšok a 100-tisíc rýchlotestov na koronavírus.

13:12 Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku ohlásila ďalšie dva prípady pacientov s diagnózou COVID-19. K trom doterajším pacientom pribudli v priebehu posledných 24 hodín ďalšie dve ženy. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Petra Dišková.

13:05 Z internátu Strednej odbornej školy služieb a lesníctva v Banskej Štiavnici, z ktorého chce Banskobystrický samosprávny kraj spraviť jedno zo štyroch karanténnych centier v kraji, si dnes masovo odnášali svoje osobné veci študenti, ktorí sú tu ubytovaní. Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková potvrdila, že situáciu musela na mieste regulovať a koordinovať mestská aj štátna polícia.

13:00 V blízkosti infekčnej kliniky na bratislavských Kramároch otvorili dve mobilné ambulancie. Určené sú pre pacientov s podozrením na koronavírus. Ľudia tak na jednom mieste absolvujú úvodný pohovor a výtery.

12:52 Ani jedna z troch laboratórnych súkromných spoločností nebude testovať samoplatiteľov vo vlastnej réžii. Po stretnutí s Asociáciou laboratórií o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Laboratórne testy na diagnostiku nového koronavírusu sa realizujú plne pod koordináciou štátu a denne má byť vyšetrených do 700 vzoriek.

12:50 Tieto hraničné priechody s Maďaskom sú otvorené. Polícia uverejnila aj informácie pre kamionistov.

12:45 Združenie miest a obcí Slovenska odporúča všetkým samosprávam, aby odložili plánované zasadnutia zastupiteľstiev. Majú tak urobiť až do doby, kým sa situácia okolo šíriaceho sa koronavírusu neupokojí.

12:32 Obchodné siete s potravinami Lidl a Kaufland umožňujú seniorom prednostné nakupovanie, a to v skorých popoludňajších hodinách. Potvrdili to hovorcovia oboch obchodných reťazcov.

12:25 Izolácia prvých slovenských kmeňov nového koronavírusu pomôže uskutočniť jeho kompletnú genetickú charakteristiku. Na tlačovom brífingu to uviedol vedúci Oddelenia ekológie vírusov z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied Boris Klempa. "Analýza nám môže ukázať, čo majú, prípadne nemajú spoločné infikované prípady na Slovensku,“ upozornil Klempa.

12:20 Prednostné nákupy pre seniorov alebo donáškové služby potravín, hygienických potrieb a voľnopredajných liekov pre starších, opustených a osamelo žijúcich občanov zavádzajú v týchto dňoch viacerí obchodníci a samosprávy v Honte a na Podpoľaní. V Hriňovej vyhradila predajňa potravín na Lúčnej ulici prednostný nákup dôchodcom v piatok 20. marca medzi 12.00 a 13.00 h.

Hriňová zaviedla pre seniorov donášky. Záujemcovia sa môžu hlásiť na čísle 0918 361 099 v pracovných dňoch v čase od 08.00 do 15.00 h.

12:15 Spoločnosť Penta vynaloží na boj s novým koronavírusom viac ako 15 miliónov eur. Informoval o tom jej hovorca Gabriel Tóth. Peniaze chce využiť na nákup tzv. rapid testov na odhalenie ochorenia COVID-19 či špeciálneho zdravotníckeho materiálu.

12:12 Do 140 maďarských štátnych podnikov, ktoré sú významné z hľadiska fungovania štátu, vo štvrtok nastúpili vojenské riadiace skupiny, oznámil minister obrany Tibor Benkő. Ide o opatrenie v rámci stavu núdze. Benkő povedal, že vojaci sa objavia v piatok ráno už aj v uliciach miest. Úlohou príslušníkov maďarskej armády v energetických, telekomunikačných či dopravných podnikoch, ale aj v sektore zdravotníctva bude pomáhať udržiavať prevádzku a bezpečnosť.

12:05 Štátny ústav pre kontrolu liečiv vyzýva občanov, aby k "samotestom" na diagnostiku Covid-19 pristupovali s rozvahou. Očakáva totiž, že sa budú rôzne diagnostické testy v najbližšom čase objavovať najmä na internete.

12:00 Pri Fakultnej nemocnici Trnava bol postavený hygienický filtračný stan. Tento stan slúži na prevenciu a ochranu personálu, ako aj pacientov. V stane sa nerealizujú testy na ochorenie COVID-19. "Prosíme verejnosť, aby nechodili do stanu s cieľom testovať sa na prítomnosť nového koronavírusu, nie je na to určený. Cez stan musia prejsť všetci pacienti, ktorí idú na vyšetrenie alebo iný zákrok do nemocnice."

11:50 Na bratislavskom letisku Milana Rastislava Štefánika dnes v poobedňajších hodinách pristane lietadlo so zdravotníckym materiálom.

11:40 Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku otvára kontrolné záchytné stanovisko pre všetkých prichádzajúcich pacientov. Pracovisko sa nachádza v kontajnerovom systéme poľnej nemocnice pri chirurgickom pavilóne. Každý pacient, ktorý príde do nemocnice, pôjde od vrátnice po vyznačenej trase priamo na záchytné pracovisko, kde mu zdravotníci zmerajú teplotu a vyplní dotazník.

11:35 Ľudia zo zahraničia, ktorí sú na povinnej karanténe v Gabčíkove, sa sťažujú na zlé podmienky. Polícia im odkazuje, že nie sú v Hiltone.

11:30 Zákaz vychádzania vo Francúzsku sa pravdepodobne predĺži. Vo štvrtok to pripustila generálna riaditeľka vládnej agentúry pre verejné zdravie Genevieve Cheneová. Spresnila, že treba počkať dva až štyri týždne, aby sa dala sledovať dynamika epidémie koronavírusu. Táto dynamika závisí od toho, ako každý jednotlivec dodržiava nariadenia vlády o obmedzení pohybu osôb. Podľa názoru Cheneovej by "významné zbrzdenie" epidémie vo Francúzsku mohlo nastať v horizonte dvoch až štyroch týždňov.

11:25 Južná Kórea, Čína a Singapur čelia zrejme druhej vlne nového koronavírusu, ktorú spustili ľudia vracajúci sa zo zahraničia.

11:15 Národné centrum zdravotníckych informácií spustilo interaktívnu mapu aktuálne spracovaných laboratórnych údajov o novom koronavíruse s prehľadom o počte pozitívnych vzoriek podľa miest, pohlavia a dátumu.

10:50 Česko má už vyše 570 prípadov nákazy. Nárast je čoraz rýchlejší, výrazne však vzrástol aj počet testovaných.

10:45 Izoláciu či karanténu sa ľudia snažia prečkať rôznymi spôsobmi. Okrem maľovania, písania, upratovania, sebaedukovania vo forme čítania, pozerania filmov, dokumentov či prednášok sa môžu pre zdravší život venovať aj cvičeniu. To môžu absolvovať aj prostredníctvom sociálnych sietí.

10:30 Karanténa vyhlásená pre celé územie Talianska bude platiť dlhšie než len do 3. apríla, uviedol taliansky premiér Giuseppe Conte.

10:25 Študenti Univerzity Komenského v Bratislave, ktorí bývajú na internátoch Mlyny a Družba vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra – Mlyny UK, nemusia platiť "bytné", teda poplatok za ubytovanie za mesiac apríl. Študentov o tom informoval rektor UK Marek Števček prostredníctvom listu.

10:15 Mesto Bojnice začalo s distribúciou rúšok pre miestnych seniorov. Ochranné pomôcky ako prevenciu proti šíreniu nového koronavírusu im doručujú zamestnanci mesta a dobrovoľníci priamo domov.

10:10 Ako vyzerá situácia v Španielsku? Na linke sme mali spolupracovníčku TA3 v Španielsku, Ľubicu Zlochovú.

10:05 Núdzový stav, ktorý bol od pondelka vyhlásený pre štátne nemocnice, platí od štvrtka pre ďalšie subjekty, pôsobiace v zdravotníctve. Podľa schváleného uznesenia sa platnosť núdzového stavu týka všetkých držiteľov povolenia na prevádzkovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti, ambulancií záchrannej zdravotnej služby a dopravnej zdravotnej služby.

10:03 Počet osôb nakazených v Poľsku prekročil 300 po tom, čo poľské ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok oznámilo 18 nových prípadov tejto nákazy. Prvý prípad koronavírusu v Poľsku zaznamenali 4. marca a v krajine sa odvtedy počet nakazených zvýšil na 305.

9:55 "Kia Motors Slovakia s plným vedomím a zodpovednosťou za zdravie zamestnancov a ich rodinných príslušníkov a za účelom zabránenia šírenia nového koronavírusu dočasne preruší výrobu. Toto opatrenie sa vzťahuje na všetkých zamestnancov, okrem tých, ktorých prítomnosť je nevyhnutná," uviedol hovorca spoločnosti.

9:52 Mesto Trnava zriadilo telefónnu linku na zabezpečenie nákupu pre ľudí odkázaných na pomoc druhých. Určená je osamelo žijúcim seniorom, ľuďom so zdravotným znevýhodnením, osamelým rodičom s deťmi a ľuďom v karanténe.

Od 19. marca až do odvolania je možné v pracovných dňoch od 9.00 do 11.00 h volať na číslo 033 32 36 173.

9:45 Severotalianske mesto Bergamo, ktoré je jedným z najviac postihnutých pandémiou, muselo povolať armádu, aby pomohla s odvozom mŕtvych tiel do krematórií v okolitých mestách.

9:40 Spoločnosť Kia Motors Slovakia preruší výrobu automobilov v Tepličke nad Váhom od pondelka 23. marca. Informoval o tom hovorca spoločnosti Ján Žgravčák.

9:35 V Maďarsku potvrdili ďalších 15 prípadov nákazy, čím ich počet stúpol na 73. Informovala o tom vo štvrtok vládna informačná webová stránka koronavirus.gov.hu. Z infikovaných boli deviati Iránci, jeden Brit a 62 Maďarov. V karanténe je 124 ľudí, počet osôb testovaných akreditovanými laboratóriami dosiahol 2322.

9:33 Nový druh koronavírusu si v Rusku vyžiadal prvú obeť, ktorou je staršia pacientka moskovskej nemocnice. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského operačného strediska pre boj s novým koronavírusom o tom vo štvrtok informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda.

9:30 Rakúska spolková krajina Tirolsko je z dôvodu neustále rastúceho počtu osôb infikovaných novým koronavírusom v karanténe. Oznámil to krajinský premiér Günther Platter s tým, že toto opatrenie sa týka všetkých 279 miest a obcí a platí do 5. apríla. Dodržiavanie karantény bude náhodne kontrolovať polícia.

9:25 Európska centrálna banka štartuje nový rozšírený program nákupov finančných aktív v snahe upokojiť trhy a čeliť škodám, ktoré globálnej ekonomike spôsobuje epidémia koronavírusu. ECB uviedla, že do konca roka môže vynaložiť 750 mld. eur na nákupy vládnych cenných papierov a dlhopisov súkromného sektora.

9:05 Viacerí výrobcovia alkoholických nápojov vo svete darovali veľké objemy alkoholu na výrobu dezinfekčných gélov potrebných v čase súčasnej epidémie najmä v nemocniciach či lekárňach. Alkohol na výrobu hydroalkoholických gélov darovali napríklad švédsky výrobca vodky Absolut, ako aj mnohé liehovary v USA, španielsku či Írsku, pričom viaceré okrem základnej suroviny dali k dispozícii aj svoje technické vybavenie a personál.

8:55 Mesto Gelnica v spolupráci s jednou z taxislužieb zriadilo špeciálnu Potravinovú linku pomoci. Slúžiť bude na nákup potravín pre ľudí v karanténe, pre ľudí osamelých a pre ľudí, ktorí si z vážnych zdravotných dôvodov nedokážu sami zaobstarať základné potraviny. Informoval o tom primátor Dušan Tomaško na webovej stránke radnice s tým, že náklady na dovoz bude znášať mesto Gelnica.

Linka funguje v pracovných dňoch od 8.00 h do 12.00 h na telefónnych číslach 0905 814 621 a 0902 912 833.

8:50 Slovensko a Maďarsko sa dohodli na dočasnom otvorení hraničného priechodu Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely. Cieľom tohto opatrenia je podľa polície zjednodušiť cezhraničnú nákladnú dopravu. Hraničný priechod Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely je dočasne otvorený pre nákladnú dopravu do 3,5 tony.

8:40 Od čias druhej svetovej vojny sme podľa nemeckej kancelárky niečo podobné nezažili.

8:45 V čínskom meste Wu-chan, pôvodnom epicentre pandémie nového koronavírusu, vo štvrtok nezaznamenali žiadny nový prípad nákazy. Stalo sa tak po prvý raz od začiatku šírenia vírusu.

8:30 Virológom z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied sa v laboratóriu so stupňom biologickej bezpečnosti úrovne 3 podarilo izolovať na bunkových kultúrach prvé slovenské kmene nového koronavírusu.

"Po úspešnej genetickej charakterizácii budú slovenské kmene koronavírusu SARS-CoV-2 vložené do Európskeho vírusového archívu, ktorého je Virologický ústav BMC SAV zakladajúcim členom. Vďaka tomu budú k dispozícii medzinárodnej vedeckej komunite k ďalšiemu výskumu. Tento úspech je príkladnou ukážkou spolupráce slovenských verejných a akademických inštitúcií, ktoré sa v ťažkej situácii spojili pre dobrú vec a prispejú k medzinárodnému výskumu nového vírusu," uviedol vedúci Oddelenia ekológie vírusov z BMC SAV Boris Klempa.

8:05: V súčasnosti spoločnosť v Púchove zamestnáva takmer päťtisíc ľudí.

7:20 Vedci na celom svete hľadajú účinnú vakcínu proti koronavírusu, no tento proces bude na dlho.

7:15 Rúška a respirátory sú už niekoľko dní nedostupným tovarom. Viaceré obce preto preberajú iniciatívu do vlastných rúk a vyrábajú si ich samé.

7:00 Počas stredy sa toho v súvislosti s koronavírusom opäť udialo dosť, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok