V boji s vírusom pomáhajú aj študenti z lekárskych fakúlt

TA3 TASR
18.3.2020 17:27

Svoju pomoc v boji s novým koronavírusom ponúkli aj študenti Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine. Spomedzi medikov sa prihlásilo 230 dobrovoľníkov, pričom niektorí už pomáhajú na infolinkách v call centrách.

V boji s vírusom pomáhajú aj študenti z lekárskych fakúlt
TASR/Pavol Zachar ilustračné

V prípade potreby sú všetci pripravení po rokovaní so zdravotníckymi zariadeniami a po vyškolení a vybavení ochrannými pomôckami pomáhať aj v iných medicínskych oblastiach. Okrem študentov sú pripravení ponúknuť svoju odbornú pomoc aj asistenti a vedci LF UK. "Napríklad v laboratóriách alebo pri iných odborných činnostiach, kde môžu prispieť svojím vysoko odborným vedomostným potenciálom k riešeniu nesmierne náročnej situácie," uviedla Miriam Žiaková z LF UK.

"Bratislavská lekárska fakulta pracuje na spustení laboratórnej diagnostiky infekcie spôsobenej novým koronavírusom metodikou PCR vo Vedeckom parku UK. Týmto spôsobom chce prispieť k diagnostike vzoriek z Univerzitnej nemocnice Bratislava," uviedla Miller. V súčasnosti diagnostiku v Bratislave vykonáva podľa jej slov len Národné referenčné centrum pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva SR.

"Koordinujeme aj aktivity ďalších slovenských študentov, ktorí študujú v zahraničí a teraz sú doma na Slovensku a chcú pomáhať. Desiatky pedagógov z našich dvoch lekárskych fakúlt – Lekárska fakulta UK v Bratislave a Jesseniova lekárska fakulta UK v Martine – sa dobrovoľne hlásia pomáhať pri diagnostike,"priblížila Miller. Pedagógovia, ktorí sú laboratórne zdatní a aktuálne nerobia klinickú prax, sú v prípade potreby ochotní doučiť sa potrebné znalosti a pomáhať. Slovenský spolok študentov farmácie z Farmaceutickej fakulty UK podáva pomocnú ruku lekárňam a organizuje študentov – dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú pri príprave a výdaji liekov, v sklade či pri sanitácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok