Koalícia načrtla, čo bude ďalej. Jedného ministra čaká karanténa

TA3 TASR SITA
18.3.2020 10:51

Lídri novej koalície predstavili zloženie vlády a načrtli, aké budú ich prvé kroky v krízových pandemických časoch. Od pondelka bude zasadať "permanentný" krízový štáb. Igor Matovič opäť zdôraznil, že chcú vládnuť čo najotvorenejšie. Šéfa SIS bude nominovať jeho hnutie. Jeden z ministrov pôjde rovno do karantény.

Mikulec má upratať v rezorte vnútra

OĽANO sa rozhodlo nominovať Romana Mikulca za ministra vnútra aj preto, že nepôsobil v rezorte vnútra. Dezignovaný premiér Igor Matovič tvrdí, že je dobré, aby rezort prišiel upratať človek, ktorý v ňom nepracoval. Vyzdvihol Mikulcovu skúsenosť s vedením ľudí. Lukáš Kyselica bude Mikulcovi podľa Matoviča maximálne nápomocný. Matovič si ho vie predstaviť na poste štátneho tajomníka ministerstva, ktorý by riešil hĺbkovú reformu Policajného zboru.

Budúci minister hospodárstva Richard Sulík sa v budúcnosti neplánuje "montovať" do finančnej politiky. S novým ministrom financií Eduardom Hegerom plánuje úzku spoluprácu. Sulík sa v najbližšej budúcnosti ako minister hospodárstva plánuje prioritne venovať najmä trom oblastiam, chce pomôcť zmierniť dopady šírenia koronavírusu, zlepšiť podnikateľské prostredie a podporiť výstavbu bytov.

Podľa jeho slov majú pripravenú sadu niekoľkých desiatok opatrení na okamžité zmiernenie dopadov krízy spojenej s ochorením COVID-19. Ďalej sa rezort hospodárstva bude venovať výraznému zlepšovaniu podnikateľského prostredia pomocou opatrení, ktoré nespôsobia výpadky v štátnom rozpočte. Tie by pritom mohli byť prerokované už na prvej riadnej schôdzi zákonodárneho zboru. Tretia prioritná oblasť sa podľa Sulíka bude týkať opatrení, ktoré podporia zvýšenie výstavby nájomných bytov.

Matovič predstavil svoju vládu

Líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností a dezignovaný premiér Igor Matovič pred národnou radou spolu s koaličnými partnermi predstavili svoju vládu. Za OĽANO bude ministrom vnútra Roman Mikulec, ministrom financií Eduard Heger, ministrom obrany Jaroslav Naď, ministrom zdravotníctva Marek Krajčí, ministrom pôdohospodárstva Ján Mičovský, minister životného prostredia Ján Budaj a ministerkou kultúry Natália Milanová.

Členovia vlády za hnutie Sme rodina budú Andrej Doležal ako minister dopravy a Milan Krajniak ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny. Podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie bude Štefan Holý.

Členovia vlády za SaS budú minister školstva Branislav Gröhling a minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Minister hospodárstva a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku bude predseda SaS Richard Sulík.

Za ľudí bude mať vo vláde ministerku pre investície a regionálny rozvoj a podpredsedníčku vlády Veroniku Remišovú a ministerstvo spravodlivosti povedie Mária Kolíková.

Ministerské kreslá si teda štvorkoalícia rozdelila v pomere sedem OĽANO, tri Sme rodina, tri Sloboda a Solidarita, dve Za ľudí. Prezidentka Zuzana Čaputová vládu vymenuje v sobotu 21. marca. Deň predtým, v piatok 20. marca, sa uskutoční ustanovujúca schôdza parlamentu. Po nej doterajší kabinet Petra Pellegriniho podá demisiu. V parlamente sa bude nová vláda opierať o 95 poslancov.

Takto bude vyzerať nový vládny kabinet

predseda vlády: Igor Matovič (OĽANO)
ministerstvo vnútra: Roman Mikulec (OĽANO)
ministerstvo obrany: Jaroslav Naď (OĽANO)
ministerstvo zdravotníctva: Marek Krajčí (OĽANO)
ministerstvo kultúry: Natália Milanová (OĽANO)
ministerstvo životného prostredia: Ján Budaj (OĽANO)
ministerstvo financií: Eduard Heger (OĽANO)
ministerstvo pôdohospodárstva: Ján Mičovský  (OĽANO)
vicepremiér pre legislatívu a strategické plánovanie: Štefan Holý (Sme rodina)
ministerstvo dopravy: Andrej Doležal (Sme rodina)
ministerstvo práce: Milan Krajniak (Sme rodina)
vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva: Richard Sulík (SaS)
ministerstvo školstva: Branislav Gröhling (SaS)
ministerstvo zahraničia: Ivan Korčok (SaS)
vicepremiérka pre regionálny rozvoj, investície a informatizáciu: Veronika Remišová (Za ľudí)
ministerka spravodlivosti: Mária Kolíková (Za ľudí)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok