Máme vyše sto nakazených, hranice strážia. EÚ pomáha aj Čína

TA3 TASR SITA ČTK
18.3.2020 13:45

Počet nakazených koronavírusom na Slovensku prekročil stovku. Opatrenia pribúdajú, výrobné linky odstaví aj nitrianska automobilka. Európska únia sa zase rozhodla na 30 dní uzatvoriť hranice. Ako sa bude situácia okolo koronavírusu ďalej vyvíjať? Udalosti sme s vami sledovali online.

Máme vyše sto nakazených, hranice strážia. EÚ pomáha aj Čína
TASR/Vladimír Benko

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:06 Pandémia by podľa odhadu Medzinárodnej organizácie práce mohla globálne spôsobiť stratu až takmer 25 mil. pracovných miest. "Medzinárodne koordinovaná politická reakcia" by mohla tieto straty zmierniť prostredníctvom ochrany zamestnancov a fiškálnych stimulov a podporou pracovných miest a miezd, uviedla MOP.

21:46 Počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu prekročil v stredu 214.000. Vírusu podľahlo vyše 8700 ľudí, vyliečilo sa z neho viac ako 83.000 nakazených. Vyplýva to z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie a štatistiky americkej Univerzity Johna Hopkinsa v Baltimore.

"WHO dostala správy o viac ako 200.000 prípadoch, zomrelo 8000 ľudí," informoval šéf Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Mnohé krajiny čelia eskalácii epidémie a cítia sa byť preťažené. Počujeme vás," citovala ho agentúra TASS.

21:23 Počet potvrdených prípadov sa v Českej republike k stredajšiemu večeru zvýšil na 522. Oproti utorňajšiemu večeru pribudlo 72 potvrdených prípadov.

21:03 Univerzitný deň kariéry - veľtrh práce určený pre študentov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, sa odkladá. Mal sa konať 24. marca, náhradný termín bude stanovený podľa aktuálneho vývoja situácie okolo šírenia sa nového koronavírusu. V súvislosti s tým UMB predlžuje termíny podávania prihlášok na jednotlivých fakultách. Termín spresní na svojom webe a stránkach fakúlt.

20:39 Čína pošle viac ako dva milióny ochranných masiek na pomoc Európskej únii. Prostredníctvom videoodkazu na Twitteri to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Šéfka eurokomisie spresnila, že hovorila s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom, ktorý ju uistil, že zdravotnícke potreby pre Európu, ktorá sa stala novým epicentrom šírenia koronavírusu, už boli odoslané.

20:13 V štúdiu sme privítali aj virologičku zo Slovenskej akadémie vied Tatianu Betákovú, ktorá odpovedala na vaše otázky súvisiace s koronavírusom. Do redakcie TA3 posielate desiatky otázok, preto na ne hľadáme odpovede spolu s rôznymi odborníkmi.

19:38 O testovanie na nový koronavírus má záujem aj široká verejnosť. Predseda vlády Peter Pellegrini ale upozornil na to, že testy treba šetriť pre ľudí, ktorí to skutočne potrebujú. Niektoré súkromné spoločnosti túto výzvu rešpektujú, iné zase nie.

19:07 Prístup ľudí k najaktuálnejším informáciám a pokynom v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu má pomôcť zabezpečiť aj nový systém Covid.chat z dielne iniciatívy Slovensko.help. Na jeho používaní sa dohodli s predstaviteľmi Národného centra zdravotníckych informácií. Informoval o tom Ján Bučkuliak z iniciatívy.

"Okrem oficiálnej stránky www.covid.chat táto webová aplikácia -  chatbot, môže byť jednoducho nasadená aj na ďalšie weby, napríklad stránky samospráv, regionálnych úradov verejného zdravotníctva, lekárskych ambulancií a ďalších," uviedol Bučkuliak. Informácie v systéme sú spracované podľa pokynov Úradu verejného zdravotníctva SR a hlavného hygienika SR a priebežne aktualizované.

Pre občanov, ktorí nevedia využívať webovú aplikáciu, napríklad pre niektorých seniorov, Slovensko.help pripravilo telefonickú verziu systému, v ktorej môžu vyberať jednotlivé možnosti stlačením tlačidla na telefóne.

18:52 V Taliansku podľahlo nákaze novým koronavírusom ďalších 475 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa nej ide o najvyšší počet úmrtí v dôsledku koronavírusu počas jedného dňa na celom svete.

18:15 Polícia chce znížiť napätie na cestách, v rámci Slovenska tak určila cesty a trasy, po ktorých odporúča presun nákladných vozidiel.

18:11 Banskoštiavnická samospráva už medzi svojich obyvateľov rozdistribuovala 1500 ochranných rúšok, pričom v distribúcii bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Obyvatelia mesta ich dostávajú do svojich poštových schránok.

18:08 Nový koronavírus SARS-CoV-2, ktorý sa vlani objavil v čínskom meste Wu-chan, vyvolal epidémiu choroby COVID-19 a rozšíril sa do viac ako 150 krajín sveta, je podľa najnovších zistení produktom prirodzeného vývoja, napísal časopis Nature Medicine.

Pri analýze verejne dostupných dát o genómovej sekvencii SARS-CoV-2 a príbuzných vírusov sa nenašiel žiadny dôkaz o tom, že by vírus bol vyrobený v laboratóriu alebo inak skonštruovaný. Krátko po vypuknutí epidémie čínski vedci sekvenovali genóm SARS-CoV-2 a sprístupnili údaje výskumníkom na celom svete.

17:34 Štátny ústav pre kontrolu liečiv predpokladá, že na internete sa čoskoro v súvislosti s výskytom nového koronavírusu môžu objaviť testy určené na samodiagnostiku ochorenia COVID-19. Tie ale možno nebudú certifikované. Informovala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Pripomenula, že takéto testy spadajú do kategórie tzv. in vitro diagnostických zdravotníckych pomôcok a podliehajú právnym predpisom Európskej únie aj Slovenska. "Pri nákupe diagnostických testov občanom odporúčame, aby si overili základné parametre, ktoré má takáto zdravotnícka pomôcka spĺňať," komentovala Jurkemíková.

17:13 Svoju pomoc v boji s novým koronavírusom ponúkli aj študenti Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine. Spomedzi medikov sa prihlásilo 230 dobrovoľníkov, pričom niektorí už pomáhajú na infolinkách v call centrách.

17:00 Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko zvažoval z preventívnych dôvodov v súvislosti s novým koronavírusom uzatvorenie sídliska Dúžavská cesta, na ktorom žijú prevažne Rómovia. V tejto súvislosti verejným listom požiadal premiéra SR Petra Pellegriniho o zaujatie stanoviska k uvedenej záležitosti. List v plnom znení zverejnil Šimko na svojom profile na sociálnej sieti.

16:45 Stredajšie vyplácanie sociálnych dávok sa realizuje na pošte na Luníku IX v Košiciach zatiaľ pokojne. Podľa starostu mestskej časti Marcela Šaňu však ľudia nedodržiavajú dostatočnú vzdialenosť, očakával zvýšený počet policajtov. "Mysleli sme si, že príde viac policajtov a pomôžu nám s tým - napríklad v Moldave nad Bodvou dali zátarasy a tam to išlo pekne. U nás sa ľudia tlačili pred dverami a nedokázali sme ich presvedčiť, aby dodržiavali vzdialenosť - viac by rešpektovali policajtov," vysvetlil.

16:34 Región Lombardsko na severe Talianska apeluje na lekárov a zdravotné sestry v dôchodku, aby sa vrátili do práce a pomohli svojim kolegom v boji s pandémiou. Od 26. februára, keď v Taliansku zaznamenali prvého pacienta s vírusom SARS-CoV-2, sa tam nakazilo 31.506 ľudí a 2503 vírusu podľahlo.

16:30 V rámci ôsmich nových prípadov, ktoré sa potvrdili v stredu, ide o ženu a muža v domácej izolácii v Bratislave s cestovateľskou anamnézou (Poľsko). Pribudol aj muž, ktorý je v domácej izolácii v Banskej Štiavnici s cestovateľskou anamnézou (Taliansko). Ďalej ide o ženu v domácej izolácii v Bratislave s cestovateľskou anamnézou (Francúzsko). Jeden prípad si vyžadoval hospitalizáciu muža v Košiciach, rovnako v Martine. Hospitalizovaný bol aj muž z Vrábeľ a žena z Nitry, obaja s cestovateľskou anamnézou v Taliansku.

16:15 K dnešnému dňu pribudlo 8 pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19, to znamená, že počet pozitívnych vzoriek sa od predpoludnia nezmenil. Počet negatívnych vzoriek za dnešný deň je 217. Celkový počet ľudí s ochorením na Koronavírus je tak na Slovensku 105. Počet negatívnych vzoriek je 2033. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

16:05 Mimoriadne nebezpečné z hľadiska šírenia sa nákazy sú osady. Hygienický štandard je tam veľmi nízky a sú tam sústredené stovky a niekedy aj tisíce ľudí. V stredu začali na poštách vyplácať sociálne dávky. Z pohľadu možného prenosu nového koronavírusu je to riskantná operácia.

16:00 Slovensko-poľské pohraničie už strážia aj vojaci. Pohyb v okolí hraníc monitorujú z oboch strán viaceré hliadky. Poľská strana nasadila aj plne vyzbrojené jednotky. Ich pozornosť sa ale nezameriava len na oficiálne hraničné priechody.

15:54 Pandémia môže pripraviť o prácu takmer 25 miliónov ľudí, konštatovala v stredu Organizácia Spojených národov. "Hospodárska a pracovná kríza spôsobená pandémiou COVID-19 môže zvýšiť globálnu nezamestnanosť o takmer o 25 miliónov," uviedla v správe špecializovaná agentúra OSN.

15:48 Spojené štáty v snahe predísť šíreniu koronavírusu medzi obyvateľmi zatvoria svoju hranicu s Kanadou pre dopravu, ktorá nie je nevyhnutná. Oznámil to v stredu americký prezident Donald Trump. Zdôraznil však, že opatrenie sa nevzťahuje na obchodovanie.

15:45 Vláda vyzýva obyvateľov na elektronickú komunikáciu s úradmi. Posilnila centrálnu koordináciu pre oblasť IT. Opatreniami chce zabezpečiť telekonferenčné spojenia pre krízový štáb a vládu, chrániť pracovníkov a efektívnejšie využívať ľudské kapacity.

15:40 Bezpečnostné opatrenia spôsobujú v posledných dňoch extrémny nárast objednávok z internetových obchodov. Podľa DPD sa kuriérske spoločnosti dostávajú na hranicu prepravných kapacít. V najbližších dňoch by zákazníci internetových obchodov mali počítať aj s tým, že sa doručovanie zásielok spomalí.

15:30 V rámci prvých testov, ktoré sa robia v prípade internovaných ľudí v karanténnom centre v Gabčíkove, je 40 negatívnych vzoriek. Títo ľudia sú prepúšťaní zo zariadenia, naďalej však musia dodržiavať dvojtýždňovú karanténu nariadenú pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia. Po rokovaní vlády a ústredného krízového štábu to uviedla ministerka vnútra Denisa Saková.

15:26 Študenti z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave dobrovoľne pomáhajú v boji s koronavírusom. Informoval o tom Dekanát LF UK. Prihlásilo sa už 180 dobrovoľníkov spomedzi študentov 5. a 6. ročníka. „V prípade potreby sú všetci pripravení po rokovaní so zdravotníckymi zariadeniami a po vyškolení a vybavení ochrannými pomôckami pomáhať aj v iných medicínskych oblastiach. Okrem študentov sú samozrejme pripravení ponúknuť svoju odbornú pomoc aj asistenti a vedci LF UK,“ informuje fakulta.

15:25 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Petra Pellegriniho, ministerky Denisy Sakovej, ministrov Ladislava Kamenického a Miroslava Lajčáka po rokovaní vlády a krízového štábu.

15:16 Prvé dodávky zdravotníckeho materiálu z Číny, na základe zmlúv za desiatky miliónov eur, ktoré Správa štátnych hmotných rezerv uzavrela so spoločnosťou Lacorp, by sa mali na Slovensko dostať v pondelok budúci týždeň.

15:05 Pohyb ľudí na Slovensku sa podľa telekomunikačných operátorov znížil celkovo zhruba o 30 percent. "Vidíme značný pokles pohybu ľudí, ktorí sa hýbu s mobilnými telefónmi," povedal Pellegrini. Niektorí operátori podľa neho hlásia pokles až u polovice SIM kariet. Takíto ľudia sa pohybujú len v okolí svojho bydliska, tvrdí Pellegrini.

15:00 Hrozba toho, že Spojené kráľovstvo sa po vystúpení z Európskej únie bude od kontinentu izolovať, sa premietla aj do globálneho boja proti pandémii koronavírusu. Londýn sa v tom nemusí koordinovať s Európskou úniou. Pôvodný plán premiéra Borisa Johnsona zastavili odborníci zo svetoznámej londýnskej univerzity. V krajine je nakazených 1540 ľudí.

14:47 V Rakúsku zaznamenali v stredu štyri ďalšie úmrtia na nový koronavírus, čím sa počet obetí zvýšil na osem. Po jednej obeti hlásili spolkové krajiny Dolné a Horné Rakúsko, dvaja ľudia zomreli v dôsledku ochorenia COVID-19 v Štajersku. V Rakúsku bolo do stredajšej k ôsmej hodiny rannej nahlásených 1471 potvrdených prípadov nákazy.

14:38 Zamestnankyne Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina ušili už 1000 ochranných rúšok pre zdravotníckych i nezdravotníckych pracovníkov nemocnice. Oddelenie opravy bielizne sa momentálne venuje výhradne výrobe rúšok. Dve šičky zhotovia denne za pomoci troch sestier približne 180 rúšok.

14:29 Počet infikovaných v Španielsku sa v stredu zvýšil na viac než 13.700. V krajine hlásia aj takmer 600 úmrtí. "V Španielsku máme 13.716 prípadov, čo je o 2538 viac ako v utorok, čo predstavuje nárast o 18 percent," oznámil koordinátor pre núdzové situácie na ministerstve zdravotníctva Fernando Simón. Za 24 hodín sa počet mŕtvych zvýšil o 107 na 598, dodal.

14:18 O repatriáciu do dnešného dňa podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka požiadalo 1918 slovenských občanov. Doprava Slovákov do vlasti bude podľa Lajčáka zadarmo, ak pôjde o autobus. Za lietadlo bude nutné si priplatiť. Lajčák pripomenul, že pre všetkých bude povinná izolácia.

14:10 Obmedzenia zavedené na hraniciach v Európe spôsobili zdržania a kolóny na viacerých miestach v strednej Európe a Nemecký Červený kríž v tejto súvislosti varoval pred "znepokojujúcou humanitárnou situáciou".

13:58 Z nakazených je 35 hospitalizovaných, stav niektorých je vážny, ani jeden však nepotrebuje pľúcnu ventiláciu. Pellegrini informoval aj o úmrtí 84-ročnej ženy, ktorá trpela viacerými závažnými chorobami. “Táto osoba bola aj pozitívne testovaná na koronavírus,” uviedol premiér, ktorý ale nechce, aby médiá informovali o “prvej obeti” nákazy. Presnú príčinu smrti ženy má určiť pitva.

13:57 Počet nakazených sa zatiaľ nezmenil, ale okolo štvrtej popoludní sa dozvieme ďalšie výsledky, informoval premiér Peter Pellegrini na tlačovej konferencii po rokovaní vlády.

13:46 Policajní vyšetrovatelia z banskobystrickej kriminálky sú pobúrení. Tvrdia, že v čase prísnych bezpečnostných opatrení pred šírením koronavírusu dostali kontrolu z bratislavského prezídia a museli sa podrobiť dychovej skúške na alkohol. Kontrolóri však nemali rúška a policajti museli fúkať do prístroja bez jednorazových náustkov, čo ich mohlo všetkých ohroziť.

13:40 Národné centrum zdravotníckych informácií doplnilo aplikáciu pre lekárov eAlerts o najaktuálnejšie informácie o novom koronavíruse. V záložke Koronavírus sa lekári dozvedia postup pre transport pacienta s podozrením na ochorenie COVID-l9, nájdu tam tiež usmernenie hlavného hygienika SR či prehľad webových stránok s relevantnými informáciami o novom koronavíruse.

13:35 Pozrite si tlačovú besedu predsedu Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru, ktorý informoval, ako pokračuje obstarávanie. K téme sa vyjadrila aj spoločnosť s medicínskymi pomôckami, s ktorou štát pri obstarávaní úzko spolupracuje.

13:32 Polícia informovala, v akých prípadoch nebude sankcionovať vodičov motorových vozidiel, ktorým skončila platnosť rôznych dokladov a osvedčení.

13:25 Bratislava buduje na Zlatých pieskoch "kontajnerové mestečko" pre ľudí bez domova. Ide o jedno z opatrení pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Primátor Bratislavy Matúš Vallo pôvodne v nedeľu informoval, že magistrát zvažuje takéto mestečko vybudovať na Tyršovom nábreži. Projekt však museli z bezpečnostných dôvodov presunúť na Zlaté piesky.

13:15 Nitriansky závod Jaguar Land Rover obmedzí výrobu. Po automobilkách Volkswagen a PSA ide o tretí veľký automobilový závod, ktorý pristúpi k takémuto radikálnemu opatreniu.

13:05 Pozrite si tlačovú besedu generálneho riaditeľa NASES Petra Ďuricu a šéfa Sekcie informačných technológií verejnej správy Jaroslava Kmeťa o opatreniach na úradoch.

13:03 Počet obetí nového koronavírusu v Európe je už vyšší ako v Ázii, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. Vyplýva to z bilancie agentúry AFP. Európa v stredu na poludnie zaznamenala najmenej 3421 úmrtí spojených s novým koronavírusom, kým v Ázii ich je 3384.

13:00 Prísne opatrenia sa dotknú aj pohrebov v Bratislave. Organizácia Marianum-Pohrebníctvo mesta Bratislavy rozhodla, že od stredy sa obrady na cintorínoch budú konať výlučne pri hrobovej jame, kde bude zosnulý pochovaný. Obradné miestnosti budú vydezinfikované a ostávajú do skončenia ohrozenia zatvorené.

12:55 Organizátori sa pre obavy so šírenia koronavírusu rozhodli zrušiť britský hudobný festival Glastonbury, ktorého 50. ročník bol naplánovaný na 26.-30. júna.

12:53 Počet potvrdených prípadov nakazenia novým koronavírusom vo svete prekročil hranicu 200.000. S odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa o tom v stredu informovala agentúra AP.

12:50 Topoľčany hľadajú dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní pomáhať pri nákupe potravín. Tie sa budú následne rozvážať ľuďom v karanténe, s ochorením pľúc, seniorom či alergikom. Ľudia, ktorí majú záujem pomôcť, sa môžu zaregistrovať na webovej stránke mesta. Mesto už na svojej internetovej stránke zverejnilo kontaktné údaje, cez ktoré si ľudia môžu objednávať väčšie nákupy nad 35 eur.

12:45 Bratislavská Devínska Nová Ves zriadila telefonickú linku pomoci pre osamelých seniorov a hendikepovaných občanov. Určená je na zabezpečenie dovozu jedla či pomoci s nákupmi, alebo vyzdvihnutia liekov.

Volať sa dá na nepretržitú linku 02/32 33 33 32 alebo na sekretariát starostu na číslo 02/60 20 14 44.

12:43 Developer HB Reavis v Bratislave dočasne pozastavuje búracie práce na budove Apollo 1 na Prievozskej ulici. Práce na stavbe novej bratislavskej autobusovej stanice - Stanice Nivy a ulici Mlynské nivy zatiaľ neprerušil. Investor pre nový koronavírus zriaďuje na svojich stavbách v hlavnom mete špeciálny režim.

12:35 Košický samosprávny kraj sa snaží zabezpečiť ochranné rúška pre obyvateľov aj svojpomocne. Šiť ich začali napríklad zamestnanci krajských stredných škôl, ktorí vyučujú odborné predmety, ako je výroba konfekcie. Do iniciatívy sa zapojili taktiež krajské zariadenia sociálnych služieb.

Obyvatelia Šale a okolitých obcí taktiež spoločne pomáhajú. Do šitia rúšok sa pustili zamestnanci Krízového centra v Šali, ktorí ušili pre bezdomovcov rúška so špeciálnym filtrom.

Ružomberok začne bezplatne rozdávať ochranné rúška dôchodcom nad 65 rokov. Objednávku vyhotovia do konca týždňa.

12:30 Ľudia čakajú v rade pred poštou v Moldave nad Bodvou na vyplatenie sociálnych dávok s rúškami na tvárach a v odporúčaných rozostupoch.

12:25 Príslušníci Hasičského a záchranného zboru postavili stan pred Fakultnou nemocnicou v Trnave. Každý pacient, ktorý pôjde do nemocnice, s výnimkou privezených záchrankou, prejde cez stan, kde zistia jeho anamnézu, urobia prvotné klinické vyšetrenie vrátane zmerania teploty. Lekár vyhodnotí, či pacient javí známky respiračnej infekcie, čoho bude mať buď voľný pohyb po nemocnici, alebo bude označený ako potencionálne riziko.

stan-2_ac1100ae-0803-0c36.jpg

12:15 Od pondelka 23. marca bude zasadať permanentný krízový štáb, ktorý sa bude zaoberať riešením situácie s novým koronavírusom. Oznámil to dezignovaný premiér Igor Matovič na stredajšej tlačovej konferencii, na ktorej predstavil svoju vládu. Podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová doplnila, že je snaha zvládnuť krízu do dvoch mesiacov.

12:06 Kancelária Národnej rady SR vzhľadom na mimoriadnu situáciu v súvislosti so šírením ochorenia Covid-19 informuje, že Ustanovujúca schôdza NR SR bude v piatok 20. marca o 09.00 h z bezpečnostných a preventívnych opatrení bez prítomnosti médií a verejnosti.

12:05 Ruské médiá podľa agentúry Reuters spustili voči Západu "rozsiahlu dezinformačnú kampaň" s cieľom zhoršiť dosah pandémie nového koronavírusu, vyvolávať paniku a nedôveru. Agentúra Reuters sa odvolala na dokument EÚ, s ktorým mali možnosť oboznámiť sa jej spolupracovníci. "Prebieha rozsiahla dezinformačná kampaň ruských štátnych médií a prokremeľskej tlače vo vzťahu ku COVID-19," uvádza sa v dokumente, ktorý pripravila Európska služba pre vonkajšiu činnosť.

11:54 Odborníci podľa súčasných dôkazov nemajú dôvod predpokladať, že by tehotné ženy boli náchylnejšie na infekciu novým koronavírusom ako netehotná populácia. Uviedol to prednosta gynekologickej kliniky v Nemocnici Ružinov Jozef Záhumenský. Treba však myslieť na to, že vírus je vysoko infekčný, takže napáda aj človeka s dobrým imunitným systémom a pomerne rýchlo sa šíri v populácii.

11:50 Rozšírený núdzový stav sa týka všetkých držiteľov povolenia na prevádzkovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti, ambulancií záchrannej zdravotnej služby a dopravnej zdravotnej služby.

11:40 V celej Českej republike začne od polnoci platiť zákaz vychádzania bez rúšky. Ako ďalej uviedol server Aktuálně.cz, ľudia bez ochranného rúška zakrývajúceho nos a ústa nebudú môcť byť na miestach mimo svojho bydliska, kde sa nachádzajú minimálne dve osoby vo vzdialenosti menej ako dva metre.

11:30 Pacienti sa od stredy dostanú do budovy Nemocnice Košice-Šaca cez dva vstupy, zriadili ich v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu. Informovala o tom Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, ktorá nemocnicu spravuje.

11:20 Mesto Martin aktuálne eviduje na svojom území jediného pacienta s potvrdenou nákazou ochorením COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová. Upozornila, že v médiách sa často objavujú správy o viacerých pacientoch z Martina, čo však nezodpovedá realite.

11:15 Počet potvrdených prípadov nákazy stúpol v Izraeli za posledných 24 hodín o 40 percent.

11:05 Núdzový stav, ktorý od pondelka platil pre štátne nemocnice, sa od 19. marca rozšíri na všetky segmenty, ktoré sa týkajú zdravotníctva, a to bez ohľadu na vlastníctvo. Rozhodla o tom vláda.

11:00 Bratislavská Devínska Nová Ves zriadila telefonickú linku pomoci pre osamelých seniorov a hendikepovaných občanov. Určená je na zabezpečenie dovozu jedla či pomoci s nákupmi, alebo vyzdvihnutia liekov. "V nadväznosti na šírenie ochorenia COVID-19 a potreby ochrániť tých najzraniteľnejších spomedzi nás zriadil starosta Dárius Krajčír nepretržitú telefonickú linku na pomoc pre našich osamotených seniorov a hendikepovaných občanov," uvádza samospráva.

Zabezpečenie drobných nákupov pre osamelých či imobilných seniorov zaviedla aj samospráva Lučenca. „Opatrovateľskú službu máme v našom meste zabezpečenú. Taktiež spolupracujeme s osamelými obyvateľmi, ktorí vlastnia monitorovací náramok. A v spolupráci s Územným spolkom Červeného kríža v Lučenci chceme pomáhať aj seniorom, ktorí sú osamelí, slabí či imobilní,“ povedala primátorka Alexandra Pivková.

Nepretržitá linka funguje na čísle 02/32 33 33 32. Telefonovať môžete aj na sekretariát starostu na číslo 02/60 20 14 44.

10:53 Britský minister zdravotníctva Matt Hancock v stredu oznámil, že vláda tento týždeň predloží parlamentu návrh legislatívy, ktorá bude obsahovať opatrenia na boj proti šíreniu koronavírusu. "Robíme všetko pre to, aby sme chránili životy a podporovali Národný zdravotný systém," povedal Hancock a dodal, že vláda pri tom spolupracuje s vedcami a lekármi. Počet prípadov nákazy stúpol v utorok v Británii na 1950, čo je o štvrtinu (407) viac ako v pondelok. Nákaze dosiaľ v Británii podľahlo 71 ľudí.

9:50 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu pripustila, že politickí lídri "podcenili" rozsah nebezpečenstva, aké predstavuje nový koronavírus: "Myslím, že všetci z nás, ktorí nie sme expertmi, sme na začiatku koronavírus podcenili."

10:45 O tom, že v celom svete, Nemecko nevynímajúc, sa šíri nový koronavírus SARS-CoV-2, sa v utorok dozvedeli aj protagonisti nemeckej televíznej šou Big Brother, ktorí sú už od 6. februára izolovaní od vonkajšieho sveta.

10:35 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Českej republike k stredajšiemu ránu zvýšil na 464. Oznámil to na svojom účte na Twitteri český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

10:20 Prepravná aplikácia Bolt spúšťa v Bratislave rozvoz potravinových balíčkov pre tých obyvateľov, ktorí si nemôžu inak zaistiť základné potraviny. V pláne je spustenie obdobnej služby taktiež v ďalších slovenských mestách.

10:14 Na Slovensku pribudlo z utorka na stredu zatiaľ osem nových prípadov ochorenia COVID-19. Celkový počet tak stúpol na 105 pozitívnych vzoriek, negatívnych je 1886. Pred stredajším rokovaním vlády o tom informoval dosluhujúci predseda vlády Peter Pellegrini.

10:10 Ako uviedla bratislavská krajská polícia, svojim nezodpovedným prístupom a nerešpektovaním pokynov policajtov kamionisti blokujú na diaľniciach D1, D2, D4 všetky jazdné pruhy a znemožňujú tak jazdu ostatným účastníkom cestnej premávky a záchranárskym zložkám.

10:05 Dosluhujúca vláda sa stretáva na zrejme poslednej riadnej schôdzi pred podaním demisie, aby prebrala aktuálnu situáciu, ktorá sa týka šírenia nového koronavírusu na Slovensku.

9:47 Národný onkologický ústav rozšíril od stredy hygienické opatrenia. Cieľom je chrániť nielen onkologických pacientov, ale aj zdravotnícky personál. "Urobíme maximum pre to, aby sme v novom režime dokázali fungovať čo možno najkomfortnejšie," uviedlo vedenie onkológie s tým, že obmedzenia sa dotknú napríklad úpravy ordinačných hodín vo všetkých ambulanciách od 7.45 do 12.30 h či uzavretia prevádzky bufetov.

9:38 Človek, ktorého zdravotný stav nevyžaduje hospitalizáciu, ale je v domácej karanténe, by mal zostať doma, nechodiť do práce, na verejné miesta a nepoužívať hromadnú dopravu alebo taxi službu.

9:30 Kamióny blokujú cesty do hlavného mesta a aj priamo v Bratislave. Policajti vyťahujú z kolóny kamióny s potravinami, liekmi, zvieratami a ďalším dôležitým tovarom. Dopravná situácia v Bratislave je ovplyvnená aj tým, čo sa deje na hraničných priechodoch všetkých našich susedov.

9:27 Počet ľudí v Maďarsku, u ktorých laboratórne testy potvrdili nový druh koronavírusu, stúpol z utorňajších 50 na 58. Z 36 hospitalizovaných v Juhopeštianskej nemocnici Centrum sú štyria pacienti vo vážnom stave.

9:25 V Rakúsku zaznamenali v stredu k ôsmej hodine rannej 1471 potvrdených prípadov nákazy. Najviac nakazených je hlásených zo spolkovej krajiny Tirolsko, kde ich zaznamenali už 352.

9:20 Po prvý raz sa má stretnúť poradná skupina Európskej komisie zložená z epidemiológov a virológov z rôznych členských krajín Európskej únie. Počet potvrdených prípadov nákazy celosvetovo atakuje hranicu 200-tisíc a počet obetí sa pohybuje okolo 8-tisíc.

9:18 Prípady nákazy importované zo zahraničia prevýšili v Číne už piaty deň v rade počty prípadov lokálneho prenosu infekcie. V pevninskej Číne potvrdili v utorok 13 nových prípadov nákazy SARS-CoV-2, čo v porovnaní s pondelkom predstavuje pokles o osem prípadov. Z 13 potvrdených nákaz bolo až 12 do krajiny zavlečených zo zahraničia.

9:13 Opatrenia zaviedli aj štáty v Tichom oceáne. Nové obmedzenia majú spomaliť šírenie koronavírusu predtým, než sa pandémia rozšíri v celom regióne. Nauru vyhlásil stav núdze. Fidži zase uzavrelo svoje hranice pre cestujúcich zo Španielska. Predtým už zakázalo vstup do krajiny pre ľudí prichádzajúcich z Číny, Južnej Kórey a Iránu. Vanuatu predlžuje zákaz pre výletné lode na 60 dní a znížilo aj počet medzinárodných letov smerujúcich do krajiny.

9:10 Kamióny blokujú na diaľniciach D1, D2 a D4 pri Bratislave všetky jazdné pruhy a znemožňujú tak jazdu ostatným účastníkom cestnej premávky a záchranárskym zložkám.

9:05 Cestovanie v MHD v Trenčíne bude od stredy bezplatné. MHD jazdí v obmedzenom režime, vzhľadom na snahu o minimalizovanie počtu ľudí v autobusoch MHD posilnili spoje do priemyselného parku. Povinnou výbavou pri vstupe do autobusu je rúško alebo iná ochrana tváre a rukavice. Na vstup a výstup je potrebné využívať iba len stredné a zadné dvere, zakázané je využívať prvé dva rady sedadiel.

9:00 Samospráva Prievidze spustila nákupnú službu pre miestnych seniorov. Tí majú v Prievidzi k dispozícii i špeciálnu telefonickú linku, na ktorej sa dozvedia všetky dôležité informácie. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
"Samospráva zabezpečí nákupy pre osamelých ťažko zdravotne postihnutých a seniorov nad 65 rokov s trvalým pobytom na území mesta. Jeden nákup nesmie presiahnuť päť kilogramov. V rámci tejto sociálnej pomoci zabezpečíme základné potraviny, hygienické potreby a voľnopredajné lieky." Obyvatelia nájdu informácie aj na internetovej stránke mesta.

Telefonická linka má slúžiť predovšetkým seniorom. Na čísle 0904 752 669 dostanú aktuálne informácie o opatreniach v Prievidzi. Linka funguje v čase od 7.00 do 18.00 h.

8:50 Fakultná nemocnica Trenčín sprísnila bezpečnostné opatrenia, do nemocnice sa dá dostať iba jedným vchodom. Od stredy zavádza nemocnica triedenie pacientov podľa klinických príznakov s meraním telesnej teploty všetkých osôb, ktoré vstupujú do FN Trenčín, a to vrátane zamestnancov nemocnice.

Špeciálne opatrenia zaviedla aj svidnícka nemocnica. Pre pacientov s podozrením na nový koronavírus zriadila samostatný vyhradený priestor s osobitným vstupom. Samostatné pracovisko je určené pre každého pacienta, ktorý vykazuje symptómy ochorenia vyvolaného koronavírusom. Cieľom je oddeliť pacientov s podozrením na koronavírus od ostatných pacientov a personálu. Verejnosť naň nasmeruje vizuálne označenie.

8:40 Lekári z dvoch nemocníc v Prešovskom kraji dostali od Prešovského samosprávneho kraja plášte a polomasky, ktoré im majú pomôcť zvládnuť situáciu s nedostatkom základných ochranných pomôcok. V utorok ich dostali lekári z Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove a Ľubovnianskej nemocnice v Starej Ľubovni. Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

"V Prešovskom kraji máme jediné infekčné oddelenie vo FNsP J. A. Reimana v Prešove, preto prvé ochranné pomôcky putovali práve pre týchto lekárov v prvej línii. V Ľubovnianskej nemocnici máme zas 70-percentný majetkový podiel, preto sme ďalšie prostriedky odovzdali do tejto nemocnice. Uvedomujeme si, že ochranných prostriedkov je na trhu v tomto čase nedostatok. Pokladali sme preto za našu povinnosť pomôcť lekárom, ktorí sa snažia ochrániť životy ľudí a riskujú pritom vlastné zdravie," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

8:05 Nemenovaný hokejista Ottawy Senators je prvý hráč zámorskej NHL, ktorý mal pozitívny test na nový koronavírus. Klub to oznámil v utorok neskoro večer.

7:45 Kolumbijský prezident Iván Duque vyhlásil v krajine stav núdze, čím sa snaží zastaviť šírenie nového koronavírusu. Duque na tlačovej konferencii oznámil, že v rámci nových núdzových opatrení musia zostať ľudia vo veku nad 70 rokov v izolácii, a to od 20. marca do 31. mája. Budú mať dovolené odísť z domu len na nákup nevyhnutných potrieb, na prehliadku k lekárovi alebo na nákup liekov. Toto opatrenie je povinné a preventívne, dodal prezident.

7:20 Austrálska vláda nariadila v stredu svojim občanom, aby zrušili všetky cesty do zahraničia. Ide o bezprecedentný krok zameraný na zastavenie šírenia epidémie nového koronavírusu. Premiér Scott Morrison na tlačovej konferencii oznámil "zákaz cestovania do zahraničia na neurčitý čas" a tiež zásahy orgánov proti združovaniu viac než 100 ľudí vo vnútorných priestoroch. "Takáto situácia je raz za 100 rokov," uviedol Morrison o pandémii. "Takéto niečo sme v Austrálii nezažili od konca prvej svetovej vojny," dodal.

7:06 Pozrite si, aká je krátko po siedmej hodine ráno situácia na hraničnom priechode Rajka.

7:00 Južná Kórea nahlásila v stredu, štvrtý deň po sebe, dvojmiestny číselný údaj týkajúci sa nových prípadov nákazy koronavírusom. Zdravotnícke úrady sú však stále v pohotovosti, pretože po celej krajine sa vyskytujú nové zhluky prípadov tejto infekcie.

V utorok zistili v Južnej Kórei 93 nových prípadov, predtým v pondelok to bolo 84 nakazených a v nedeľu 74. Počty sa teda držia pod stovkou a celkovo je v krajine 8413 prípadov infekcie, informovalo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

6:55 Českí colníci objavili počas kontroly v sklade v priemyselnej zóne v meste Lovosice na severozápade Čiech až 680.000 respirátorov, 25.000 rúšok a ďalšie ochranné pomôcky. Je podozrenie, že mali byť vyvezené z Českej republiky.

6:15 Zásob potravín je podľa jedného z reťazcov viac ako v bežnej situácii.

6:10 Pôvodné ohnisko pandémie nového koronavírusu, čínske mesto Wu-chan, hlásilo v stredu iba jeden nový prípad nákazy, a to už druhý deň po sebe. Jedného nového nakazeného človeka vo Wu-chane hlásili v stredu a jedného v utorok, ale stredočínske veľkomesto je stále uzavreté. Tieto nádejné informácie nasledovali po vrchole pandémie, ktorý bol vo Wu-chane približne pred mesiacom a vtedy denne hlásili tisíce nových prípadov.

6:04 Výroba automobilov sa v piatok 20. marca dočasne zastaví aj vo fabrike nitrianskej automobilky Jaguar Land Rover.

6:02 Vláda sa v stredu zíde na 202. a zrejme poslednej riadnej schôdzi pred podaním demisie súčasného a vymenovaním nového kabinetu. Ministri na čele s predsedom vlády Petrom Pellegrinim budú preberať aktuálnu situáciu, ktorá sa týka šírenia nového koronavírusu na Slovensku.

Pellegrini po pondelkovom rokovaní ústredného krízového štábu avizoval, že by sa vláda mala zaoberať rozšírením núdzového stavu na celý zdravotnícky sektor. Od pondelkového rána platil núdzový stav v prípade štátnych nemocníc, v rámci rozšírenia jeho platnosti by sa mal týkať aj súkromných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, dopravnej služby a záchraniek. Nie je vylúčené, že pred rokovaním, prípadne počas neho môžu pribudnúť do jeho programu ďalšie materiály.

6:00 Udalostiam okolo koronavírusu sme sa venovali aj v utorok. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok