Vláda bude v sobotu, Čaputová súhlasí s Matovičovými nomináciami

TA3 TASR
16.3.2020 13:51

Ustanovujúca schôdza národnej rady bude v piatok 20. marca. Dosluhujúca vláda vtedy podá demisiu, novú vládu vymenuje prezidentka Zuzana Čaputová v sobotu. Informovala o tom prezidentka po stretnutí s dosluhujúcim premiérom Petrom Pellegrinim a lídrom OĽANO Igorom Matovičom, ktorý je poverený zostavením novej vlády. Prezidentka tiež oznámila, že akceptuje všetky nominácie do Matovičovej vlády.

Schôdze sa dotknú bezpečnostné opatrenia

Prezidentka ocenila, že dosluhujúci aj nastupujúci premiér deklarovali spoluprácu a konštruktívny prístup pri odovzdaní a prevzatí moci. "Som rada, že sme sa zhodli, že odovzdanie a prevzatie moci prebehne v absolútnej spolupráci a konštruktívne," vyhlásila s tým, že všetci si uvedomujú, v akej situácii sa Slovensko nachádza v súvislosti s novým koronavírusom.

Hlava štátu potvrdila, že schôdze sa dotknú bezpečnostné opatrenia vzhľadom na šírenie nového koronavírusu. Dosluhujúci šéf parlamentu Andrej Danko je podľa prezidentky pripravený ich zabezpečiť. Ustanovujúcu schôdzu parlamentu v zmysle rokovacieho poriadku zvoláva hlava štátu najneskôr do 30 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov volieb do národnej rady.

Voliť sa bude aj predseda NR SR

Miesto, deň a hodinu jej konania oznámi predseda NR SR zvolený v predchádzajúcom volebnom období. Ten podľa rokovacieho poriadku zvolá predsedov politických strán a hnutí zastúpených v parlamente a prerokuje s nimi prípravu schôdze. Doterajší predseda NR SR Andrej Danko bude viesť ustanovujúcu schôdzu do zvolenia nového predsedu.

Poslanci na ustanovujúcej schôdzi zložia ústavou predpísaný sľub do rúk dosluhujúceho predsedu parlamentu. Tajnou voľbou si zvolia predsedu NR SR. Stať by sa ním mal šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý po svojom zvolení prevezme od Danka vedenie schôdze. Tá bude pokračovať tajnou voľbou štyroch podpredsedov snemovne. Ďalšia tajná voľba sa bude týkať predsedov parlamentných výborov. Poslanci si na ustanovujúcej schôdzi utvoria aj poslanecké kluby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok