Sestry štrajk zatiaľ vylúčili, Zvolenská im sľúbila 50 miliónov

TASR, TA3
27.4.2012 15:02

Zdravotné sestry nateraz vylúčili, že vstúpia do štrajku. Stalo sa tak po dnešnom rokovaní s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou na ich sneme v Poprade

Šéfka rezortu sestrám, ktoré boli nespokojné s plnením zákona o ich minimálnych mzdových nárokov, prisľúbila rozpustenie 50-miliónovej rezervy v štátnom rozpočte. To má pomôcť vyriešiť situáciu do konca roku. Mnohé nemocnice aj ambulancie sa zvyšovaniu miezd, ktoré vyplynulo z nového zákona, snažili rôznymi spôsobmi vyhnúť s argumentom chýbajúcich finančných zdrojov.

"Tvrdo sme hľadali cestu, ako vykryť záväzok, ktorý jednoznačne zo zákona vyplýva. Spoločne sme nastavili legislatívu tak, aby sa v už existujúcom systéme našli zdroje, ktoré sa prerozdelia a budú určené na prekrytie tohto záväzku, a to čo sme priniesli nové, je už dohoda o spôsobe, akým by sme vedeli, pokiaľ nájdeme súčinnosť vo všetkých zdravotných poisťovniach a u jednotlivých zamestnávateľov, rozpustiť, aj keď nesystémovú platbu, rezervu 50-miliónov s ministerstvom financií," povedala po rokovaní Zvolenská. Ďalšie peniaze do systému má koncom roka priniesť zmena prerozdeľovania poistného medzi poisťovňami.

Táto rezerva je na mimoriadne situácie a ministerka očakáva, že tak sa k tomu postavia aj poisťovne. "Ide o platbu, ktorá je pre riešenie krízového stravu a viazaná na riešenie mzdových nárokov zdravotníckych pracovníkov," zdôraznila Zvolenská. Ministerstvo bude požadovať, aby poisťovne a nemocnice nevytvárali z týchto peňazí správny fond, zisky alebo vykrývali staré dlhy a plánovali investície. "Chceme, aby boli tieto peniaze rozdistribuované do systému rovnomerne a spravodlivo medzi všetky segmenty," doplnila Zvolenská.

Tieto prostriedky podľa jej slov pomôžu vyriešiť krízovú situáciu so zdravotníckymi pracovníkmi do konca roka. "Je to preklenutie obdobia, kde prichádzajú peniaze v hotovosti a sú k dispozícii, nedá sa to zo dňa na deň vyriešiť a niečím to obdobie preklenúť musíme," vysvetlila Zvolenská. Ministerka chce peniaze dostať do systému prostredníctvom zvýšenia zdravotných odvodov za štátnych poistencov, a to v objeme spomínaných 50 miliónov eur.

"Je to pekný darček k nášmu 20. výročiu," skonštatovala po rokovaní s ministerkou prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová. Zároveň avizovala, že po tejto dohode sestry nepristúpia k ostrejším krokom. Podľa nej by mohli mať sestry a zdravotní pracovníci reálne zvýšené mzdy do dvoch až troch mesiacov. Sporné dodatky, ktoré niektoré sestry podpísali s tým, že sa z časti stávajú administratívnymi pracovníčkami, by podľa nej nemali ostať v platnosti. "Myslím si, že každý zamestnávateľ to zruší, lebo si neviem predstaviť, ktorí by súhlasil s tým, že sestra len na 30 percent poskytuje zdravotnú starostlivosť, a potom si sadne a vedie dokumentáciu. Pacient nás potrebuje nonstop pri lôžku," zdôraznila Lévyová.

Hoci prejavila istú spokojnosť, tvrdí, že ešte nie všetko vyriešené, najmä z pohľadu kontroly poisťovní a personálneho obsadenia. "Chceme docieliť, že budú tie zdroje využité a vynaložené na mzdy, nielen sestier, ale aj lekárov a iných zdravotných pracovníkov. Tento systém si musí nastaviť ministerstvo a zdravotné poisťovne," uzavrela Lévyová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok