Pribudlo 11 prípadov, množstvo zdravotníkov muselo do karantény

TA3 TASR SITA
16.3.2020 17:07

Slovensko paralyzovali opatrenia proti pandémii koronavírusu, ktoré sa neustále sprísňujú. Nakazené sú desiatky ľudí. Zatvorili sa všetky školy, veľká časť obchodov, zdravotníci sú v núdzovom režime, nosenie rúšok sa môže stať povinným. Čo bude ďalšie? Situáciu sme s vami sledovali online.

Pribudlo 11 prípadov, množstvo zdravotníkov muselo do karantény
SITA/Branislav Bibel

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:20 Grécko v pondelok oznámilo, že všetci ľudia bez ohľadu na národnosť, ktorí vstúpia do krajiny, budú umiestnení do dvojtýždňovej karantény.

"Ktokoľvek vstúpi do Grécka, sa bude musieť podrobiť povinnej 14-dňovej karanténe," oznámila hovorkyňa vlády Aristotélia Peloniová. Nariadenie podľa jej slov vstupuje do platnosti okamžite. Cieľom opatrenia je spomaliť šírenie nového koronavírusu.

0:05 O polnoci sa zatvorili maďarské hranice pre Slovákov a všetkých cudzincov. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

0:00 Česká vláda odporučila v pondelok ľuďom nad 70 rokov, aby nevychádzali zo svojich domovov, ak nutne nepotrebujú ísť k lekárovi. Vláda im to odporučila z dôvodu, že nákaza koronavírusom je nebezpečná hlavne pre starších občanov, informoval spravodajský server Novinky.cz.

"Vláda Českej republiky odporučila osobám nad 70 rokov v čase núdzového stavu nevychádzať mimo svojich obydlí s výnimkou zdravotníckeho zariadenia za účelom zaistenia neodkladnej zdravotnej starostlivosti," vyzval na večernej tlačovej konferencii premiér Andrej Babiš.

23:20 Prezident USA Donald Trump v pondelok povedal, že odklad primárok z dôvodu koronavírusovej krízy "nie je nutný", hoci guvernér amerického štátu Ohio vyzval na odloženie hlasovania v prezidentských primárkach v tomto štáte, naplánovaného na utorok.

"Odloženie volieb nie je veľmi dobrá vec," povedal Trump novinárom v Bielom dome. "Myslím si, že odklad nie je nutný," dodal.

22:45 Taliansko v rámci boja proti novému koronavírusu uvalilo prísne karanténne opatrenia na Sicíliu. Vláda rozhodla o pozastavení trajektovej dopravy medzi pevninou a týmto ostrovom

22:20 Taliansko, Poľsko, Nemecko či Veľká Británia hlásia stále nové obete i nakazených. Pozrite si, aké opatrenia zavádzajú krajiny takmer po celom svete.

21:45 Poľský minister životného prostredia Michal Wos v pondelok oznámil, že bol pozitívne testovaný na koronavírus SARS-CoV-2 a je teraz v karanténe. Podľa vlastných slov sa cíti dobre.

21:35 Súľovské skaly zaplnili počas víkendu davy turistov. V súčasnosti je pritom zakázané sa stretávať vo väčších skupinách. Starosta Súľova hovorí o invázii ľudí z celého Slovenska. Obec sa preto rozhodla radikálne zakročiť a turistom zakázala vstup na svoje územie. Za nedodržanie opatrenia im hrozí pokuta.

21:30 Kolaps na akciových trhoch pokračoval aj na začiatku nového týždňa. Wall Street zaznamenala najprudší pokles od Čierneho pondelka v októbri 1987. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average stratil takmer 3000 bodov alebo 13 %.

Dow Jones v pondelok padol o 2997,10 bodu alebo 12,93 % a uzavrel na 20.188,52 bodu. Širší index S&P 500 klesol o 11,98 % na 2386,13 bodu a technologický index Nasdaq Composite o 12,32 % na 6904,59 bodu.

21:15 Pozrite si aj našu reláciu Téma dňa, v ktorej Peter Pellegrini a Denisa Saková hovorili o ďalších prijatých opatreniach v súvislosti s koronavírusom.

20:50 Francúzsky prezident Emmanuel Macron nariadil v pondelok ľuďom, aby od utorka poludnia zostali doma s výnimkou nevyhnutných dôvodov ako napríklad nákup. Macron upozornil, že porušenie prísnejších pravidiel zameraných na boj s novým koronavírusom bude potrestané.

20:45 Vlakový dopravca RegioJet prijal pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu viacero opatrení. Cestujúci si budú musieť zakryť nos a ústa ochrannými rúškami, šatkami či šálmi. Zároveň žiada ľudí zvážiť, či naozaj musia cestovať vlakom. Individuálnu dopravu v týchto dňoch označuje dopravca ako "rozumnejšiu voľbu". RegioJet o tom informuje na sociálnej sieti.

20:30 Dovedna 58 zamestnancov z Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach zostalo v preventívnej karanténe po tom, čo jedna z pacientiek zamlčala, že sa stretla s dcérou pracujúcou v Rakúsku. Potvrdil to Jaroslav Baška, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom nemocnice.

20:15 Podozrenie na nákazu novým koronavírusom u rodičky, ktorá bola v uplynulých dňoch hospitalizovaná v rimavskosobotskej nemocnici Svet zdravia, testy napokon nepotvrdili. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete SZ Jana Fedáková.

20:10 Ruský premiér Michail Mišustin oznámil v pondelok uzavretie ruských hraníc pre cudzincov, v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu. Nariadenie bude v platnosti od polnoci z pondelka na utorok do 1. mája. Netýka sa ľudí s trvalým pobytom v Rusku.

19:55 Problémy začínajú hlásiť aj lekárnici. Nesúvisí to pritom len s chýbajúcimi rúškami či dezinfekciou zariadení. Evidujú už aj nedostatok liekov proti horúčke a bolesti. Hrozí, že lekárne obmedzia otváracie hodiny, pričom niektoré už dnes predávajú lieky v obmedzenom počte.

19:50 Taxislužby budú môcť fungovať, nie však na prevoz ľudí, ale na prevoz tovaru či donášku.

19:35 Na 53 mŕtvych stúpol v Británii počet obetí nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 18 viac ako v nedeľu. Informovala o tom spravodajská televízna stanica Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie ministra zdravotníctva Matta Hancocka.

19:25 Polícia SR upozorňuje, že od polnoci budú zatvorené maďarské hranice pre Slovákov a všetkých cudzincov. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

19:15 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v pondelok Nemcov, aby zrušili všetky dovolenky doma a v zahraničí. Zároveň načrtla mimoriadne celoštátne opatrenia na spomalenie šírenia nového koronavírusu.

19:10 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová navrhla, aby Európska únia v záujme spomalenia šírenia nového koronavírusu na 30 dní zakázala vstup osôb z tretích krajín, ak ich príchod nie je nevyhnutný. Zároveň sa však vyslovila za to, aby vnútorné hranice medzi 27 členmi bloku zostali čo najviac otvorené.

Šéfka EK v pondelok uviedla, že obmedzenie cestovania do EÚ by sa malo prijať na úvodné obdobie, ktoré sa môže v prípade nutnosti predĺžiť. "Čím menej sa bude cestovať, tým viac môžeme zabrzdiť vírus," konštatovala von der Leyenová.

19:05 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí odporúča v súvislosti s novým koronavírusom občanom Slovenska necestovať do žiadnej krajiny sveta. Informoval o tom tlačový odbor MZVaEZ SR s tým, že v prípade vycestovania zo SR do zahraničia sa občan vystavuje reálnemu riziku nemožnosti alebo obmedzeniam možností návratu zo zahraničia.

19:00 Banskobystrický samosprávny kraj vyčlení kapacity svojej rozvojovej agentúry na pomoc ľuďom v krízovej situácii. Reaguje tak na preventívne opatrenia, ktoré boli prijaté v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Informovala o tom hovorkyňa Úradu BBSK Lenka Štepáneková.

Krízový štáb pri Úrade BBSK sa v pondelok dohodol na zabezpečení štyroch internátov v rôznych oblastiach kraja pre potreby ľudí, vracajúcich sa zo zahraničia, ktorí musia ostať v povinnej karanténe. V prípade potreby je kraj pripravený ich počet zvýšiť.

18:55 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Petra Pellegriniho a ministerky vnútra Denisy Sakovej po zasadnutí krízového štábu.

18:50 Sanatórium Dr. Guhra v Tatranskej Polianke pozastaví svoju činnosť od 17. marca ako preventívne opatrenie v súvislosti s rozšírením nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom marketingová manažérka sanatória Denisa Czibulka s tým, že toto opatrenie bude platiť až do odvolania.

18:45 Iniciatíva Kto pomôže Slovensku, ktorá chce pomôcť zvládnuť pandémiu nového koronavírusu, vyzbierala viac ako 220.000 eur. Doteraz má 125 požiadaviek od zdravotníckych zariadení, nemocníc, záchraniek či domovov sociálnych služieb a rôznych organizácií, ktoré pracujú so seniormi a sociálne odkázanými.

18:40 Portugalsko oznámilo v pondelok prvé úmrtie v dôsledku nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ministerky zdravotníctva Marty Temidovej. Podľa vyhlásenia je mŕtvym pacientom 80-ročný muž, ktorého hospitalizovali v nemocnici v Lisabone pred niekoľkými dňami. Ministerka uviedla, že trpel aj inými zdravotnými ťažkosťami.

18:30 V Taliansku podľahlo nákaze novým koronavírusom ďalších 349 ľudí, čím sa počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v tejto krajine zvýšil na viac ako 2000.

Španielsko zas oznámilo, že zatvorí svoje pozemné hranice, aby zastavilo šírenie epidémie nového smrtiaceho koronavírusu. Počet prípadov nákazy sa už v krajine priblížil k 10.000.

18:20 Zamestnanci Železníc Slovenskej republiky na železničných staniciach nebudú s okamžitou platnosťou až do odvolania predávať cestovné doklady Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. Opatrenie, ktoré sa týka 66 staníc, má zamedziť ďalšiemu šíreniu koronavírusu na území Slovenska.

18:15 Svetová zdravotnícka organizácia označila v pondelok pandémiu koronavírusu za definujúcu zdravotnícku krízu našej doby a vyzvala jednotlivé štáty, aby otestovali každý podozrivý prípad.

"Je to definujúca globálna zdravotnícka kríza našej doby," povedal šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnej tlačovej besede zo Ženevy. Zasiahnuté krajiny zároveň vyzval, aby testovali každého človeka s príznakmi nákazy. "S požiarom nemôžete bojovať so zaviazanými očami," povedal šéf WHO. "Testujte, testujte, testujte. Testujte každý podozrivý prípad," vyzval.

18:00 Slovenská pošta bude od 18. do 27. marca, teda desať dní, vyplácať sociálne dávky obyvateľom obcí a miest do vlastných rúk na pobočkách alebo priamo na adresu. Vzhľadom na to prijala prísnejšie ochranné opatrenia, zároveň vyzýva občanov, aby ich pri preberaní sociálnych dávok dôsledne dodržiavali.

17:55 Krízový štáb mesta Michalovce prijal v pondelok ďalšie opatrenia a usmernenia počas mimoriadnej situácie v súvislosti so zabránením šírenia nového koronavírusu. Dotýkajú sa cestovania mestskou hromadnou dopravou a taxíkmi a využívania detských ihrísk. Vstupujú do platnosti v utorok.

17:50 Grónsko oznámilo v pondelok prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady. Arménsko zas vyhlásilo celoštátny stav núdze.

17:45 Štát eviduje 992 žiadostí Slovákov, ktorí sa chcú dostať späť na Slovensko zo zahraničia. Plánovaný bude ich zvoz do vlasti. Peter Pellegrini zároveň požiadal tých, ktorí sú už v karanténnom centre v Gabčíkove, respektíve sa tam dostanú, aby pár dní vydržali. Vyšetrení však majú byť čím skôr.

17:40 Najneskôr na budúci týždeň sa majú naskladniť ochranné prostriedky v hodnote 50 miliónov eur. Predseda Správy Štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura to uviedol po pondelňajšom rokovaní krízového štábu. Na Slovensko sa má podľa neho dopraviť 65 kubíkov materiálu, k dispozícii by mal byť do budúceho týždňa do utorka. Ako Kičura dodal, o spôsobe distribúcie rozhoduje vláda.

17:30 Spoločnosť PSA Groupe preruší vo štvrtok výrobu vo svojom závode v Trnave. Informáciu potvrdil hovorca spoločnosti Peter Švec.

17:25 Núdzový stav, ktorý od pondelka platí pre štátne nemocnice, sa má rozšíriť na všetky segmenty, ktoré sa týkajú zdravotníctva, bez ohľadu na vlastníctvo. Rozhodnúť sa má o tom v stredu. Uviedol to predseda vlády Peter Pellegrini.

17:15 Nakazené osoby pochádzajú z Trnavy, Trenčína, Pezinka, Svidníka, Rožňavy, Košíc, Prešova, Liptovského Mikuláša a Sobraniec.

16:58 Po zasadnutí Ústredného krízového štábu SR vystúpil aj premiér Pellegrini. Informoval o 11 nových prípadoch nákazy koronavírusom. Na Slovensku máme 72 nakazených.

16:50 Ministerstvo práce posilňuje komunikáciu s verejnosťou. "Počnúc 17.3. od 8:00 sa môžu občania obracať s otázkami na odborníkov tak emailom a telefonicky, ako aj na nové adresy. Z dôvodu pravdepodobnej vyťaženosti linky, ako aj v záujme presnosti otázok, a tým zrozumiteľnosti komunikácie, však prosíme, aby občania podľa možností uprednostňovali mailovú komunikáciu s konkrétnym naformulovaním otázok na nových adresách covid19@praca.gov.sk, respektíve covid19@employment.gov.sk," informuje rezort práce.

16:45 V Českej republike boli prví traja ľudia vyliečení z nákazy novým koronavírusom. Všetci boli pacientmi nemocnice v Ústí nad Labem.

16:50 Koronavírus prudko zasiahol aj Francúzsko. Z krajiny hlásia vyše päť tisíc nakazených a viac ako 120 obetí. V krajine sa začala postupne obmedzovať letecká, autobusová aj vlaková doprava. Nákaza ovplyvnila aj priebeh komunálnych volieb.

16:40 Pozrite si tlačovú besedu po zasadnutí Ústredného krízového štábu SR.

16:35 Prerušenie výroby okrem bratislavského Volkswagenu avizovala aj automobilka PSA. Malo by sa tak stať 19. 3. ráno.

16:34 Ministerstvo zahraničných vecí vyzýva občanov, aby sa na Slovensko vrátili individuálne, ak je to možné. "Budeme sa snažiť, v rámci našich reálnych možností, preveriť, aké sú možnosti návratu do vlasti organizovaného štátom, ktoré však majú svoje kapacitné limity. Naďalej preto dôrazne vyzývame našich občanov na individuálne návraty všade tam, kde je to možné," uviedol rezort.

16:30 Súčasný katalánsky premiér Quim Torra oznámil, že má pozitívny test na nový koronavírus a od nedele je v izolácii v premiérskej rezidencii v Barcelone. Torra podstúpil test na koronavírus, keď po stretnutí s osobou, ktorej potvrdili prítomnosť vírusu v tele, vykazoval typické príznaky, píše denník El País.

16:10 Viaceré samosprávy okresu Vranov nad Topľou pristúpili k šitiu ochranných rúšok vo vlastnej réžii. Obyvateľom tiež ponúkajú zabezpečenie potravín. Mesto Vranov nad Topľou začne v utorok poskytovať službu zabezpečujúcu nákup životných potrieb pre osamelo žijúcich občanov, ktorých zdravotný stav neumožňuje, aby si nakúpili sami. "Občania, ktorí majú o takúto službu záujem, môžu kontaktovať Mestský úrad vo Vranove nad Topľou na telefónnom čísle 057/7590183 alebo 057/7590184," oznámila samospráva.

Opatrenia prijal aj Poprad. „Pre seniorov, ktorí si sami alebo s pomocou iných nedokážu zabezpečiť stravovanie, je možnosť dovozu jedla z Centra sociálnych služieb Poprad, prípadne zo Slovenského Červeného kríža,“ priblížila hovorkyňa mesta. Tí, ktorí doposiaľ nevyužívali žiadne stravovanie a ocitli sa v situácii, že sú odkázaní na pomoc vo forme dovozu obedov, môžu podľa nej kontaktovať sociálny odbor mestského úradu.

16:05 Policajti nebudú vodičov pokutovať za neplatnú emisnú a technickú kontrolu, ktorých platnosť sa skončila od 12. marca.

15:55 Počet nakazených koronavírusom sa v Rusku v pondelok zvýšil na 93 po tom, ako za uplynulý deň hlásili 30 nových prípadov. Oznámila to ruská vicepremiérka Taťjana Golikovová, ktorú citovala tlačová agentúra TASS. "V tejto chvíli, pri zohľadnení dnešnej štatistiky, má Rusko 93 prípadov. Z tohto štyria pacienti sa uzdravili a boli prepustení," povedala Golikovová na zasadnutí osobitnej pracovnej skupiny ruskej vlády. "Sedemdesiatdeväť pacientov zostáva v nemocniciach, pričom 57 z nich má miernu formu ochorenia bez príznakov," dodala.

15:44 V nemocnici na Kramároch museli ísť ďalší zdravotníci do karantény. Koronavírus totiž zistili u lekára z kliniky úrazovej chirurgie, ktorý bol nedávno v zahraničí. Do karantnény muselo ísť podľa Denníka N až 27 zdravotníkov. Ľudí v zdravotníctve pritom na Slovensku nie je dostatok a v čase pandémie sú potrební ako soľ.

15:40 Aj priemyselné podniky v regiónoch sa usilujú chrániť svojich zamestnancov pred šírením koronavírusu. Prijímajú rôzne opatrenia a zároveň zvažujú, v akom režime budú fungovať ďalej. Veľa ľudí totiž muselo pre zatvorené školy a škôlky zostať doma, a ako to bude s odbytom vyrobených produktov, je prinajmenšom otázne.

15:35 "Kľúčová zostáva hygiena," zdôrazňuje Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR na sociálnej sieti. Apeluje, aby sa ľudia správali zodpovedne.

15:20 Taxislužby zatiaľ dostali iba neoficiálne stanovisko od príslušných orgánov, podľa ktorého majú pozastaviť osobnú prepravu. Informovalo o tom Občianske združenie koncesiovaných taxikárov.

15:10 Wall Street sa v pondelok po otvorení prudko prepadla a obchodovanie bolo dočasne prerušené. Nepomohlo ani nedeľňajšie výrazné uvoľnenie menovej politiky americkou centrálnou bankou. Výrazne sa oslabili aj európske akciové trhy, ktoré sa nachádzali v mínuse o viac ako 9 %.

15:05 Tisíce lekárnikov či sestier má stále problém s nedostatkom ochranných pomôcok na výkon svojho povolania v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19. Potvrdila to prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Rovnako to uvádza aj Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekární.

15:05 Polícia v súvislosti s koronavírusom rieši ďalší hoax o nakazenom bezdomovcovi na úteku, ktorý sa šíri prostredníctvom internetu. Podľa „overenej” správy sa v Nitrianskom kraji pohybuje nakazený bezdomovec.

15:00 Viaceré nemocnice v Bratislave poskytujú už len akútnu, čiže neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Dôvodom sú bezpečnostné opatrenia pred šírením nového koronavírusu. V najväčšej slovenskej nemocnici, v Univerzitnej nemocnici Bratislava, informovali o zrušení plánovaných operačných výkonov.

14:50 Na situáciu so šíriacim sa koronavírusom museli zareagovať aj kúpeľné domy. Úrad verejného zdravotníctva ich zatiaľ nenariadil zatvoriť, ale niektoré sa už rozhodli neprijímať nových pacientov a prevádzku dočasne prerušili.

14:43 Príslušníci španielskej Civilnej gardy zhabali fabrike v juhošpanielskom meste Jaén 150.000 kusov chirurgických masiek. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie gardy o tom informovala agentúra Reuters. Z vyhlásenia vyplýva, že 86.000 kusov masiek bolo už v nedeľu v noci dodaných do univerzitnej nemocnice Infanta Sofia v Madride.

14:30 Do pražskej mestskej hromadnej dopravy budú môcť od polnoci vstupovať len cestujúci so zakrytými ústami a nosom. "V pražskej MHD už len s povinne zakrytými ústami a nosom. Tvár s rúškom. Či už máte zdravotnícke rúška, vlastnoručne vyrobené rúška, alebo využijete napríklad šál - všetko je lepšie než nič," napísal na Twitteri primátor Zdeněk Hřib.

14:25 Súkromné laboratóriá Medirex sú od pondelka pripravené testovať vzorky na koronavírus. Upozorňujú však, že ide výhradne o diagnostiku pre potreby štátu, nie o preventívne testovanie individuálnych záujemcov. Denne by sa mohlo vyšetriť 260 vzoriek, do budúcnosti možno kapacitu zvýšiť. Vedenie spoločnosti o tom informovalo na pondelkovom brífingu.

14:15 Na Slovensku máme zatiaľ 63 potvrdených prípadov, dnes pribudli dva, ako informoval premiér. Jeden prípad je z Trnavy a jeden z Trenčína, priblížila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Za dnešný deň bolo okrem toho doteraz riešených 107 ďalších vzoriek s negatívnym výsledkom," doplnila.

14:10 Prezidentka Čaputová považuje doteraz prijaté opatrenia za razantné a veľmi dobré. "V predstihu reagujeme," skonštatovala, pričom ocenila disciplinovanosť ľudí. Rovnako ako premiér verí, že počet nových prípadov nebude prudko stúpať. Opatrenia ocenil aj nastupujúci premiér Matovič, ktorý sa spolu s Pellegrinim zúčastní rokovania krízového štábu. Obaja sa zhodli, že v súčasnej situácii treba spolupracovať.

14:00 Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v Prezidentskom paláci premiéra Petra Pellegriniho a designovaného premiéra Igora Matoviča. Pozrite si ich vyhlásenie.

13:55 Nemecký Inštitút Roberta Kocha, oficiálny spolkový orgán na kontrolu a prevenciu chorôb, varoval obyvateľov krajiny, aby neorganizovali takzvané domáce "korona párty" po tom, čo zostala väčšina klubov zatvorených v snahe spomaliť šírenie koronavírusu.

13:50 Čína uvoľní cestovné obmedzenia v provincii Chu-pej, ktorá je považovaná za pôvodné epicentrum šírenia nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2, a umožní tak tisíckam robotníkov vrátiť sa do práce.

13:50 Pozrite si tlačovú besedu ministra hospodárstva Petra Žigu, ministra financií Ladislava Kamenického a Richarda Sulíka o vplyve koronavírusu na našu ekonomiku.

13:40 Ustanovujúca schôdza Národnej rady SR bude v piatok 20. marca. Dosluhujúca vláda vtedy podá demisiu, novú vládu vymenuje prezidentka Zuzana Čaputová v sobotu. Prezidentka o tom informovala po stretnutí s dosluhujúcim premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a lídrom OĽANO Igorom Matovičom. Prezidentka tiež oznámila, že akceptuje všetky nominácie do Matovičovej vlády.

13:38 "Evidujeme dva nové prípady nákazy. Želajme si, aby toto číslo príliš nerástlo," informoval premiér Peter Pellegrini. Na Slovensku je tak spolu 63 potvrdených prípadov nákazy.

13:30 Situácia s koronavírusom ukazuje, že všetky preventívne opatrenia sú situované na kultúru a správanie sa majoritnej populácie, teda strednej vrstvy obyvateľstva a nie na jazykovo odlišných alebo chudobných občanov. Z tohto hľadiska je ohrozená ďalšia výučba rómskych detí. Uviedol to riaditeľ EduRoma Vlado Rafael. Osídlenia bez internetu alebo rodiny bez základnej počítačovej gramotnosti podľa neho nedokážu rovnako plniť pokyny učiteľov na diaľku tak, aby svoje deti doučovali prostredníctvom rôznych aplikácií v domácej karanténe.

13:25 Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) uvoľnil prostriedky pre Správu štátnych hmotných rezerv v celkovej výške 63 miliónov eur na nákup ochranných pomôcok.

13:23 Podľa Centrálneho registra zmlúv podpísala Správa štátnych hmotných rezerv SR v nedeľu tri zmluvy na dodávku 20.650.000 chirurgických rúšok. Spolu za chirurgické masky podľa podpísaných zmlúv zaplatí trom spoločnostiam 27.474.139,20 eura. Zmluvu na 650.000 kusov chirurgických masiek podpísala SŠHR so spoločnosťou Zornica Banko Fashion z Bánoviec nad Bebravou.

13:15 Ďalších 129 obetí nákazy oznámil v pondelok Irán, čo je zatiaľ najvyšší počet za jeden deň. Celkový počet úmrtí v krajine je 853. "Všetkých žiadame, aby k vírusu pristupovali veľmi vážne a v žiadnom prípade sa nepokúšali cestovať do žiadnej z provincií," povedal hovorca iránskeho ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr.

13:08 Peter Žiga a Richard Sulík sa zúčastnili na videokonferencii o situácii v slovenskom priemysle. Jej výsledkom je 13 opatrení na uľahčenie situácie pre firmy.

13:05 Šéfovia štátov a vlád členských krajín Európskej únie uskutočnia v utorok krízovú videokonferenciu s cieľom koordinovať kroky v boji proti šíreniu nákazy. "Hlavnými témami sú zabránenie šíreniu nákazy, poskytnutie dostatočného množstva zdravotníckych pomôcok, podpora výskumu a zníženie ekonomického dosahu," napísal na Twitteri šéf Európskej rady Charles Michel.

12:58 Ministerstvo dopravy a výstavby zaviedlo ďalšie preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu v nadväznosti na uznesenie vlády. Počas dvoch týždňov nebudú fungovať autoškoly a pozastavená je aj činnosť taxislužieb.

12:50 V Číne pribudlo za jeden deň 16 nových prípadov nákazy koronavírusom. 14 ľudí jej podľahlo. Šírenie vírusu sa tam spomalilo. Mimo kontinentálnej Číny je situácia dramatickejšia. Taliansko hlási 1809 obetí, nakazených je takmer 25 000.

12:45 Pandémia by v Spojenom kráľovstve podľa "najhoršieho z možných scenárov" mohla trvať až do budúcej jari, pričom by si vyžiadala hospitalizáciu 7,9 milióna Britov. S odvolaním sa na správy z uniknutého materiálu vládnej agentúry Public Health England o tom informovala spravodajská stanica SkyNews.

12:40 Aj francúzska modelka a herečka ukrajinského pôvodu Olga Kurylenko sa nakazila novým koronavírusom.

12:30 V Španielsku pribudlo za posledných 24 hodín takmer 1000 nových prípadov nákazy. Ich celkový počet sa tak zvýšil na 8744. O deväť stúpol aj počet obetí a dosiahol tak číslo 297, oznámil koordinátor pre núdzové situácie na ministerstve zdravotníctva Fernando Simón. Počet nových prípadov bol v pondelok výrazne nižší než počas víkendu, keď za 24 hodín zo soboty na nedeľu pribudlo až 2000 infikovaných osôb.

12:12 Maďarsko zatvára svoje hranice, cez ktoré budú môcť prechádzať iba maďarskí občania. Všetky podujatia budú od polnoci zakázané. Podľa spravodajského servera Infostart.hu to vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

12:00 V prvom Karanténnom centre v Gabčíkove je v súčasnosti umiestnených 34 občanov. Centrum je určené občanom SR, ktorí sú po návrate zo zahraničia povinní dodržiavať 14-dňovú karanténu a nemajú podmienky pre jej strávenie bez ohrozenia svojej rodiny a blízkych.

11:50 Koronavírus sa prudko šíri aj v Španielsku. Z Pyrenejského polostrova hlásia takmer osem tisíc nakazených a skoro 300 obetí. V krajine už vyhlásili stav núdze, ktorý začal platiť cez víkend. Podrobnosti nám povedala naša spolupracovníčka v Španielsku Ľubica Zlochová.

11:45 V Česku platí karanténa pre celú republiku. V krajine sú takmer tri stovky nakazených a vláda chce radikálnymi opatreniami spomaliť šírenie koronavírusu. Na vyše 20 obcí v Olomouckom kraji uvalili absolútnu izoláciu. Viac podrobností nám povedal náš spolupracovník David Vozdecký.

11:40 Nedostatok ochranných rúšok začínajú iniciatívne riešiť samosprávy, občianske združenia i dobrovoľníci. Svojpomocnú výrobu sa snaží začať mesto Nitra, uvažujú nad ňou dielne nitrianskych divadiel a s prípravou už začal aj šaliansky magistrát. Šaľa už oslovila aj dôchodkyne, aby podporili miestne dielne a nastúpili do nich ako šičky, prípadne pomohli so šitím rúšok doma.

V obci Malá Lehota v okrese Žarnovica sa rozhodla samospráva pomôcť svojim obyvateľom možnosťou donášky nákupu do domu. Keďže dedinu, ako aj ostatné samosprávy, trápi aj nedostatok ochranných rúšok, tunajšie ženy ich už šijú z domácich zásob.

11:35 Ustanovujúca schôdza parlamentu sa uskutoční za prísnych hygienických opatrení v súvislosti s koronavírusom. Poslanci predpokladajú, že sa budú v budove NR SR pohybovať v ochranných rúškach a zrejme aj v rukaviciach. „Zatiaľ nie sú žiadne aktuálne informácie ku schôdzi. Do 30. marca musí byť. Možno prebehne za prísnych hygienických podmienok, to znamená ochranné rúška a rukavice,“ povedal poslanec Smeru Erik Tomáš. Podľa poslanca zvoleného za SaS Ondreja Dostála priebeh schôdze bude štandardný „až na technické okolnosti“.

Termín ustanovujúcej schôdze by mala oznámiť prezidentka Zuzana Čaputová dnes po stretnutí s budúcim premiérom Igorom Matovičom a dosluhujúcim premiérom Petrom Pellegrinim.

11:25 Moderné odbory žiadajú v dôsledku šírenia koronavírusu zastavanie výroby vo veľkých slovenských fabrikách. Odborový zväz upozorňuje, že vo výrobných a logistických závodoch je veľké riziko šírenia nákazy. Minister hospodárstva má aj o tejto téme diskutovať so zástupcami najväčších zamestnávateľských zväzov.

11:20 V Rakúsku zaznamenali v pondelok k 8:00 h už 959 prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, pričom už šesť infikovaných pacientov sa vyliečilo. Najviac potvrdených prípadov nákazy je hlásených zo spolkovej krajiny Tirolsko, kde ich zaznamenali už 254.

11:10 Rád františkánov v Trnave v spolupráci so študentskými dobrovoľníkmi Gymnázia Angely Merici pre mesto Trnava a okolie ponúka od pondelka 16. marca až do odvolania nakupovaciu službu. Využiť ju môžu všetci, ktorí sa ocitli v karanténe, starší a zdravotne postihnutí ľudia. Svoje nákupy môžu nahlasovať vyplnením nákupného formulára alebo aj na telefónnom čísle brata Filipa 0910 640 842, ktorý je koordinátorom tohto projektu.

11:05 V nemeckej spolkovej krajine Bavorsko vyhlásili v pondelok s okamžitou platnosťou stav núdze. Informoval o tom v Mníchove bavorský krajinský premiér Markus Söder. "Vyhlasujme núdzový stav. Tento bude platiť okamžite. Nateraz prijaté opatrenia budú v platnosti nasledujúcich 14 dní, potom sa musí znovu prehodnotiť aktuálna situácia," vyhlásil Söder, ktorého citoval portál merkur.de. "V Nemecku neplatí zákaz vychádzania, prinajmenšom zatiaľ nie", dodal.

10:55 Národné centrum zdravotníckych informácií pripravilo v súvislosti s pandémiou nový web. Na stránke virus-korona.sk získa verejnosť na jednom mieste všetky aktuálne informácie o vývoji ochorenia a prijatých opatreniach.

10:50 Ako fungujú úrady, ako sa vybavujú doklady, v akom režime pracuje cudzinecká polícia? Informuje polícia na svojom Facebooku.

10:45 V záujme ochrany zdravia cestujúcich platí zákaz vstupu do MHD bez použitia rúška, šálu, šatky, alebo inej vhodnej alternatívy na zakrytie úst a nosa. Cestujúci by tiež mali používať rukavice.

10:40 Plénum Najvyššieho súdu SR, ktoré zvolala sudcovská rada NS SR na utorok, aby vyriešila zastupovanie predsedu a podpredsedu NS SR, je zrušené v súvislosti s bezpečnostným rizikom šírenia nového koronavírusu. "Zasadnutie pléna NS SR sa odročuje na neurčito," informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

10:26 Zatvorenie maloobchodných prevádzok, zákaz prítomnosti verejnosti v prevádzkach verejného stravovania či nariadená izolácia v zariadeniach určených rezortom vnútra pre občanov skupinovo vracajúcich sa z postihnutých oblastí zahraničia. Aj takéto opatrenia platia oddnes na Slovensku.

10:23 V súčasnosti neexistuje dôkaz o tom, že domáce zvieratá môžu ochorieť, byť zdrojom infekcie alebo zohrávať úlohu pri šírení COVID-19 u ľudí. Komora veterinárnych lekárov o tom informuje na svojej webovej stránke. Majitelia domácich zvierat by však mali byť pripravení na možnú karanténu či prípadné ochorenie. Určiť by mali inú osobu v domácnosti, ktorá je schopná a ochotná sa o zviera postarať. Mali by tiež pripraviť pohotovostnú sadu s krmivom či potrebnými liekmi aspoň na dva týždne.

10:11 Polícia sa na sociálnej sieti vyjadrila k ďalšej nepravdivej informácii o koronavíruse, ktorá sa šíri internetom.

10:07 Pandémia vo Francúzsku je "veľmi znepokojivá" a "prudko sa zhoršuje". S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie francúzskeho hlavného hygienika Jérôma Salmona o tom informovala agentúra AFP. "Počet (nakazených) sa zdvojnásobuje každé tri dni. Chcem, aby si naši občania uvedomili, že sú nakazení, ktorí sa nachádzajú na jednotkách intenzívnej starostlivosti, pričom sú ich už stovky," vyhlásil Salmon pre rozhlasovú stanicu France Inter.

10:05 Zamestnanci mestského úradu, mestskej polície, mestských spoločností, ale aj seniori a zdravotne postihnutí v Púchove dostanú od mesta ochranné rúška. Distribuovať ich mesto začne v pondelok. Ako informovala hovorkyňa Púchova Laura Krošláková, prvý balík bude obsahovať 500 kusov bavlnených rúšok, ktoré bude mesto dotknutým občanom doručovať prostredníctvom seniorských organizácií, v ktorých sa združujú.

10:02 Počet nakazených stúpol v Maďarsku na 39. Predseda vlády Viktor Orbán ráno zvolal krízový štáb a potom sa stretol aj expertmi na epidemiológiu, informovala agentúra MTI. Cieľom stretnutí bolo prijať ďalšie nutné opatrenia v záujme zabránenia šírenia infekcie v krajine.

10:00 Poľské ministerstvo zdravotníctva v pondelok potvrdilo 25 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čím sa celkový počet infikovaných v krajine zvýšil na 150. Ministerstvo uviedlo, že doteraz bolo vykonaných viac ako 6000 testov na zistenie nákazy. Poľský minister zdravotníctva Lukasz Szumowski povedal, že nárast počtu prípadov nákazy môže byť "dynamický" a v priebehu týždňa môže dosiahnuť až štvorciferné číslo.

9:55 Potravín na Slovensku je dostatok. Ubezpečila o tom na sociálnej sieti ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

9:50 V Spojených štátoch začínajú v pondelok s klinickým testovaním vakcíny proti novému koronavírusu. Experimentálnu vakcínu dostane prvý účastník testovacieho procesu, uviedol predstaviteľ americkej vlády pod podmienkou anonymity, keďže Washington o ňom zatiaľ oficiálne neinformoval. Proces financuje Národný zdravotnícky inštitút, pričom testovanie sa uskutočňuje vo výskumnom ústave v meste Seattle v štáte Washington.

9:45 V súvislosti so šírením koronavírusu bude pozastavená prevádzka na všetkých hraničných priechodoch s Ukrajinou pre medzinárodnú osobnú dopravu. Ako informovala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická, výnimkou je preprava osôb s cieľom zabezpečenia ochrany národných záujmov alebo s plnením medzinárodných záväzkov a tiež predstaviteľov diplomatických inštitúcií a humanitárnych misií.

9:40 Maďarský minister vnútra Sándor Pintér sa musel podrobiť epidemiologickému vyšetreniu. Počas víkendu totiž vysvitlo, že minulú stredu sa stretol s marockým ministrom dopravy a vodohospodárstva Abdalkádirom Amarom nakazeným novým koronavírusom SARS-CoV-2.

9:25 Ruky by sa mali umývať teplou vodou a dostatočným množstvom mydla. Človek by si najskôr mal vyčistiť dlane, potom chrbty rúk a tiež vnútorné strany prstov.

9:15 Množstvo naliehavých otázok vyvolal prípad z Veľkej Británie, keď krátko po pôrode zistili koronavírus matke aj jej novonarodenému dieťaťu. Britskí lekári tvrdia, že tak, ako ešte veľmi veľa nevieme o samotnom koronavíruse a o tom, ako sa správa, nevieme zatiaľ spoľahlivo povedať ani to, či je možné, že sa prenáša na plod tehotnej matky.

9:10 Na pracoviská klientských centier vpustia len občanov s rúškom, šálom alebo obdobnou ochranou tváre. Takisto platí, že úradné hodiny v klientskych centrách sa od dnes skracujú na tri hodiny a to od 8:00 do 11:00 každý pracovný deň.

9:00 Novozámocká radnica sa snaží zmapovať situáciu osamelých ľudí a seniorov odkázaných na pomoc iných. Vyzvala obyvateľov mesta, aby pomohli pri získavaní informácií o tých, ktorí sa ocitli v krízovej situácii. Ako upozornil magistrát, pre mnohých ľudí môže byť v súčasnosti nákup základných potravín, ale aj drogérie a liekov veľmi náročné. „Prosíme verejnosť o pomoc pri získavaní informácií o osamelo žijúcich obyvateľov mesta,“ uvádza sa vo výzve radnice.

8:48 Česko má už približne tri stovky nakazených. U veľkej časti z nich sa nevie, kde sa nakazili.

8:17 Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre predlžuje termín podávania prihlášok na bakalárske štúdium do 30. apríla. V súvislosti s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu zároveň uchádzačom odporučila prednostne podávať žiadosť prostredníctvom elektronickej prihlášky.

7:53 "Potravín je dostatok a nie je žiadny dôvod na paniku," uviedla vo videu na sociálnej sieti ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Ministerstvo podľa nej úzko komunikuje s poľnohospodármi, potravinármi aj obchodnými reťazcami.

7:24 Od rána platí aj zákaz pre maloobchodný predaj a predaj služieb v prevádzkach. Tento zákaz sa netýka napríklad predajní potravín, lekární alebo drogérií. Pozrite si zoznam prevádzok, v ktorých sa dá nakúpiť.

7:03 Na všetkých školách a v školských zariadeniach je od pondelka až do 27. marca prerušené vyučovanie. Vyplýva to z usmernenia ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Martiny Lubyovej na základe rozhodnutia hlavného hygienika a záverov ústredného krízového štábu.

7:00 Českí hygienici v pondelok ráno úplne uzavreli dve mestá a jednu obec v Olomouckom kraji s cieľom zamedziť šíreniu nového druhu koronavírusu. Ľudia nemôžu z miest Litovel a Uničov ani z obce Červenka odísť ani do nich vstúpiť.

6:29 Pre štátne nemocnice a ústavy na Slovensku začal o 6.00 h platiť núdzový stav. Má ísť o preventívne rozhodnutie. Vo všetkých nemocniciach nielen štátnych sa zároveň obmedzujú plánované zákroky. „Potrebujeme mať právomoc presúvať zdravotnícky personál, materiál či techniku z nemocnice do nemocnice s garanciou istoty bez odmietnutia. Zabezpečuje sa tým zdravotná starostlivosť o občanov SR a zabraňuje napríklad tomu, aby niekto odmietol poskytovať zdravotnú starostlivosť,“ povedal premiér Peter Pellegrini, poverený riadením ministerstva zdravotníctva.

6:00 Pozrite si aj súhrn udalostí z predchádzajúceho dňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok