Nových nakazených je 17, vláda prijala zásadné rozhodnutia

TA3 TASR
15.3.2020 19:10

Premiér Peter Pellegrini po mimoriadnom rokovaní vlády oznámil ďalšie radikálne opatrenia, ktoré prakticky zastavujú život na Slovensku.

61 pozitívnych prípadov

Na tlačovú besedu prišiel končiaci premiér aj s členmi svojho kabinetu, ministri mali nasadené ruška.  Slovensko má spolu 61 pozitívnych pacientov, nových prípadov je teda 17. V Trenčíne ide o päť prípadov, Trnava jeden prípad, v Martine jeden prípad, Nové Zámky tak isto jeden prípad, v Bratislave až päť prípadov, v Banskej Bystrici jeden prípad a v Nitre sú tri nové prípady.

Podľa premiéra sa ukázalo, že Slovensko urobilo správne, keď dostatočne skoro zaviadlo prísne opatrania, to však nestačí. Vláda preto od pondelka od šiestej zatvára všetky obchody okrem potravín, drogérie, lekární, obchodov so zdravotníckymi pomôckami, stravovacích zariadení a ďalších prevádzok. Život neohrozujúce oparačné zákroky sa odkladajú, všetky kapacity štátnych aj súkromných nemocníc sa presúvajú na boj s koronavírusom.

Veľa Slovákov je stále v zahraničí. MZV pripraví spôsoby, ako ich dostať do našej krajiny. Pôjde o autobusy, vo výnimočných prípadoch aj o leteckú prepravu. Slováci, ktorí sa skupinovo vracajú z postihnutých oblastí, budú v povinnej karanténe v špecializovaných zariadeniach. Občania majú byť v kontakte s veľvyslanectvami, aby ministerstvo vedelo, koľko ich je, a aby mohlo prijať rozhodnutie, kedy a akou formou ich prepraviť.

Rómom zabezpečia neobmedzený prístup k pitnej vode. V osadách totiž hrozí riziko nekontrolovateľného šírenia nákazy.

Vyhlásili núdzový stav

Ľuďom, ktorí nebudú chránení rúškom ani šatkou, zrejme neumožnia využívať hromadnú dopravu a tento príkaz sa možno rozšíri aj na návštevy obchodov, ktoré zostanú otvorené. Rozhodne o tom v pondelok krízový štáb. Vláda prijala ďalšíe zásadné rozhodnutie - vyhlasuje núdzový stav, ukladá pracovnú povinnosť pre ľudí v zdravotníctve a zakazuje právo na štrajk. “Ide o preventívne opatrenie,” zdôraznil premiér.

Premiér zdôraznil, že vyhlásenie núdzového stavu neznamená žiadny problém v slovenskom zdravotníctve. Núdzový stav má umožniť presuny personálu, materiálu a techniky z nemocnice do nemocnice. Zdravotníci zároveň nebudú môcť odmietnuť prísť do práce, respektíve vyhlásiť štrajk. Nariadenie sa týka všetkých nemocníc a ústavov v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu. "Vláda je pripravená kedykoľvek toto uznesenie rozšíriť," upozornil Pellegrini.

Najväčší zamestnávateľ v SR ukončí výrobu

V pondelok alebo v ďalších dňoch s vysokou pravdepodobnosťou ukončí výrobu najväčší zamestnávateľ na Slovensku, automobilka Volkswagen Slovakia. Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) nemusí ísť o celý závod, ale len časť výroby.

“Z dôvodu pravdepodobného výskytu ochorenia, respektíve prijatia preventívnych opatrení. Rovnako postupuje táto spoločnosť aj v Španielsku, kde rozhodla zavrieť divíziu Seat. Je to prvá veľká fabrika, ktorý pravdepodobne bude musieť odstaviť výrobu,” konštatoval Pellegrini. Minister hospodárstva avizoval na pondelok videokonferenciu s najväčšími zamestnávateľmi a ich združeniami. Na ich konkrétne otázky budú odpovedať aj hygienici.

“Myslím, že sa bude riešiť aj otázka Volkswagenu a iných takýchto zamestnávateľov. Čo keď sa objaví prípad koronavírusu na danej výrobe. Či sa zatvára linka, hala alebo celý závod. Aj na príklade VW, ktorý ešte nie je oficiálny, tiež sa uvažuje, či to bude len linka, hala alebo celý závod,” priblížil Žiga s tým, že v tomto prípade ešte nechce predbiehať. “Ráno bude fabrika normálne otvorená a v priebehu dňa sa rozhodne, aj po konzultáciách s hygienikmi, akým spôsobom sa bude postupovať. Nielen vo Volkswagene, aj v iných výrobných zariadeniach, ktoré na Slovensku máme,” doplnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok