Ohrození nie sú len tí najstarší, hovoria nové údaje o víruse

TA3 SITA
15.3.2020 15:04

Nové údaje z Francúzska, kde v posledných dňoch strmo stúpa počet potvrdených nakazení koronavírusom, čiastočne spochybňujú doterajšie štatistiky, podľa ktorých sú novým koronavírusom ohrození najmä tí najstarší, a ľuďom v mladšom či strednom veku by nemali hroziť vážnejšie komplikácie.

Ohrození nie sú len tí najstarší, hovoria nové údaje o víruse
SITA/AP

Podľa šéfa francúzskej národnej zdravotníckej agentúry Jéromeho Salomona je však viac ako polovica z 300 ľudí, ktorí momentálne ležia na jednotkách intenzívnej starostlivosti vo Francúzsku s koronavírusom, vo veku nižšom ako 60 rokov.

Bližšie informácie o týchto pacientoch a ich vekovom rozložení Salomon zatiaľ neposkytol. Tieto údaje však nezapadajú do doterajších dát, hovoriacich o tom, že respiračné ochorenie COVID-19, ktoré nový koronavírus vyvoláva, má vážny priebeh najmä u najstarších ročníkov. Doteraz tomu nasvedčovali aj dáta z Francúzska, kde až 71 z 91 doterajších obetí koronavírusu bolo vo veku nad 75 rokov.

Možným vysvetlením pre vysoký počet ľudí pod 60 rokov na jednotkách intenzívnej starostlivosti by mohla byť prax, ku ktorej museli siahnuť v talianskych nemocniciach, kde sa lekári museli rozhodovať, komu spomedzi nakazených pacientov pomôžu, pričom vyberali tých mladších. V súvislosti s Francúzskom sa však o takejto praxi, či potrebe zavádzať ju vzhľadom na doterajší počet nakazených, zatiaľ nehovorilo.

Témy: Francúzsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok