Matovič rozdelil rezorty, OĽANO v novej vláde získa sedem kresiel

TA3 SITA
14.3.2020 14:50

Hnutie OĽANO bude mať v budúcej vláde okrem premiéra ďalších sedem členov, hnutie Sme rodina a strana Sloboda a Solidarita po troch členov a strana Za ľudí dvoch členov. Predstavitelia jednotlivých strán a hnutí o tom informovali prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Mená stále neprezradili

Ako ďalej povedal na tlačovej besede líder hnutia OĽANO a pravdepodobne budúci slovenský premiér Igor Matovič, jeho hnutie obsadí okrem premiérskeho kresla aj ministerstvá financií, vnútra, obrany, zdravotníctva, životného prostredia, pôdohospodárstva a kultúry.

Sme rodina nominuje svojich ľudí na post ministra práce, sociálnych vecí a rodiny a ministra dopravy. Taktiež táto strana nominuje vicepremiéra pre legislatívu a strategické plánovanie. Liberáli z SaS budú zodpovední za ministerstvá hospodárstva, školstva a zahraničných vecí. Strana Za ľudí nominuje ministra pre investície a regionálny rozvoj a ministra spravodlivosti.

Mená konkrétnych ministrov a členov vlády zatiaľ Matovič nechcel prezradiť. Zverejnia ich až keď s menami vyjadrí definitívny súhlas prezidentka Zuzana Čaputová. Nateraz je tak oficiálne známe okrem mena premiéra iba meno ministra hospodárstva, ktorým by sa mal stať líder liberálov Richard Sulík. Ten by mal byť aj prvým podpredsedom vlády pre ekonomiku. Sulík zároveň na tlačovej konferencii potvrdil, že novým ministrom školstva bude kandidát SaS Branislav Gröhling. Líder OĽANO zároveň priblížil, že nominantom na post predsedu Národnej rady SR bude líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Dohodli sa na tom podľa jeho slov všetky štyri koaličné strany.

Aktívna komunikácia

Matovič na záver dodal, že aj v budúcnosti chcú s prezidentkou aktívne komunikovať. „Má najvyššiu legitimitu vzhľadom na to, že bola zvolená v priamych voľbách a získala viac hlasov ako ktorákoľvek z politických strán, ktoré budú tvoriť novú vládu," uviedol budúci premiér.

Designovaný premiér Igor Matovič v piatok podvečer vyhlásil, že po dvanástich dňoch dospeli hnutia OĽANO a Sme rodina, strany SaS a Za ľudí k dohode o vytvorení novej vlády. V parlamente budú disponovať ústavnou väčšinou, keďže spolu obsadia 95 mandátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok