Niektorí budú môcť podať daňové priznania neskôr a bez pokuty

TA3 SITA
14.3.2020 12:36

Daňovníci, ktorí stále podávajú daňové priznanie v papierovej podobe, budú môcť bez sankcií podať daňové priznanie za minulý rok a zaplatiť daň až do 31. mája aj bez toho, aby si predĺžili lehotu na podanie daňového priznania.

Chcú zabrániť šíreniu nákazy

Rezort financií a finančná správa sa totiž rozhodli v snahe brániť v šírení koronavírusu do tohto termínu odpustiť im akékoľvek sankcie za zmeškanie lehoty podania priznania a zmeškanie platby a eliminovať tak nevyhnutnosť fyzicky, či už poštou alebo priamo na daňových úradoch, podávať v týchto dňoch daňové priznania alebo oznámenia o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania.

Toto opatrenie sa týka nepodnikateľov, keďže firmy a podnikatelia majú s finančnou správou povinnú elektronickú komunikáciu zo zákona. Ide napríklad o občianske združenia, športovcov, advokátov či ľudí s príjmami z prenájmu nehnuteľností. Podľa šéfky finančnej správy sa to týka zhruba 500 tisíc daňovníkov, z ktorých ešte 350 tisíc nepodalo daňové priznanie. "V súčasnosti nemusia oznamovať skutočnosť, že si odložia daňové priznanie a doručovať nám akúkoľvek písomnosť a my im zo zákona túto akoby zmeškanú lehotu odpustíme bez uloženia akejkoľvek sankcie," uviedla na piatkovej tlačovej konferencii Lenka Wittenbergerová.

Ďalším opatrením, ktorým sa finančná správa snaží eliminovať možné šírenie koronavírusu v tejto súvislosti, je znovuzavedenie mobilných jednotiek na najvyťaženejšom daňovom úrade v Bratislave, kde tak daňovníci budú môcť podať papierové daňové priznanie priamo z auta bez fyzickej návštevy daňového úradu.

Kamenický nevylučuje ďalšie opatrenia

Minister financií Ladislav Kamenický nevylučuje, že aj v daňovej oblasti sa budú prijímať aj ďalšie opatrenia. "Táto situácia je bezprecedentná, takže budeme musieť reagovať, ako si to vyžiada momentálna situácia," tvrdí. Ocenil banky, že aktívne komunikujú možnosť napríklad odložiť splátky hypoték a naznačil aj fakt, že v tomto prípade by to pre dlžníkov nemuselo znamenať negatívny záznam v úverovom registri. "Samozrejme treba vyriešiť ešte zápis do registra neplatičov úverov, čiže myslím, že banky to vyriešia," tvrdí minister.

Prioritou je však podľa neho teraz eliminovať koncentráciu ľudí na úradoch a obmedziť tak šírenie vírusu. Hospodárske dopady sú tak momentálne až na druhom mieste, aj keď minister pripúšťa, že ekonomika koronavírus výrazne pocíti. "Táto pandémia bude mať veľké dopady na ekonomiku celej Európy a celého sveta. Môžeme skutočne skončiť až v recesii," dodal s tým, že ekonomické škody budú o to väčšie, o čo menej budú ľudia pri dodržiavaní opatrení zodpovední.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok