NBS sleduje situáciu s pandémiou, bankám umožní úľavy

TA3 TASR
13.3.2020 10:15

Národná banka Slovenska pozorne monitoruje vyvíjajúcu sa situáciu okolo koronavírusu a aktívne komunikuje s finančnými inštitúciami o minimalizovaní vplyvov pandémie na slovenskú ekonomiku a finančný sektor. Finančným domom budú umožnené úľavy napríklad pri kapitálových požiadavkách.

NBS sleduje situáciu s pandémiou, bankám umožní úľavy
TASR

Stresové testovanie bánk sa posúva

NBS informovala, že bankový dohľad využije dostupné regulačné nástroje na úpravu operatívnych, kapitálových a likviditných požiadaviek na banky v nastávajúcom období. Na európskej úrovni bolo dohodnuté, že stresové testovanie bánk sa posúva na rok 2021. "NBS intenzívne konzultuje situáciu s finančným sektorom, pričom si vzájomne vymieňa potrebné informácie o aktuálnom vývoji na európskej úrovni, ako aj v slovenskom finančnom sektore," priblížil výkonný riaditeľ úseku dohľadu a finančnej stability v NBS Vladimír Dvořáček.

Pokiaľ ide o kapitál bánk, budú umožnené úľavy. Kapitálovú požiadavku vyplývajúcu z Piliera 2 (P2R) bude čiastočne možné plniť aj inými nástrojmi ako vlastným kapitálom Tier 1 (CET1). Dočasne a v odôvodnených prípadoch bude možné upustiť aj od plnenia vankúša na zachovanie kapitálu (CCB) vo výške 2,5 %. V oblasti likvidity bude v odôvodnených a krátkodobých situáciách možné znížiť plnenie ukazovateľa krytia likvidity - Liquidity Coverage Ratio (LCR). NBS uplatní tieto kroky v rámci koordinovaného postupu s Európskou centrálnou bankou (ECB) a Európskym orgánom pre bankovníctvo (EBA) s cieľom podporiť európsku a slovenskú ekonomiku. Od bánk sa súčasne očakáva, že dočasné uvoľnenie požiadaviek využijú výlučne na podporu a stabilizáciu ekonomiky.

Monitorujú kroky iných bánk

NBS okrem toho monitoruje kroky, ktoré zavádzajú niektoré banky na odpustenie poplatku pri žiadosti klienta o odklad splátok o jeden až šesť mesiacov v odôvodnených prípadoch zhoršenia finančnej situácie klienta. NBS však pritom upozorňuje, že banky sú aj naďalej povinné dodržiavať obozretné a primerané úverové štandardy a adekvátne pravidlá na identifikovanie zlyhaných expozícií.

Pokiaľ ide o výkon dohľadu na mieste, jednotlivé aktivity budú posunuté a upravené tak, aby sa skontrolovali najdôležitejšie funkcie finančných inštitúcií. Pri kontrole plnenia nápravných opatrení bude zohľadnená špecifická situácia inštitúcií s dôrazom na zabezpečenie chodu kritických funkcií. NBS je pripravená operatívne prehodnocovať prebiehajúce alebo plánované aktivity dohľadu.

NBS okrem bankového sektora a Slovenskej bankovej asociácie komunikuje aj s predstaviteľmi a asociáciami ďalších sektorov slovenského finančného trhu za účelom prijímania opatrení na zabezpečenie kontinuity služieb počas pandémie. NBS a finančné inštitúcie na Slovensku doteraz prijali viaceré opatrenia v súvislosti so šírením koronavírusu. Obmedzili sa otváracie hodiny pre verejnosť, rokovania boli minimalizované, obmedzili sa pracovné cesty a prešlo sa na prácu z domu pri činnostiach umožňujúcich takúto formu. Zároveň sa finančné inštitúcie naďalej sústreďujú na plynulé zabezpečenie funkčnosti  najdôležitejších služieb pre klientov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok