Nakazených pribúda, hlásia nové prípady z viacerých miest

TA3 TASR SITA
13.3.2020 18:43

Po vyhlásení mimoriadnej situácie na Slovensku zatvárajú všetky "nepotrebné veci pre život", ako uviedol Peter Pellegrini. Dôvodom je nákaza, ktorá sa šíri po celom svete vrátane Slovenska, kde zasiahla najmä Bratislavu. Čo prinesie ďalší deň? Situáciu okolo pandemického koronavírusu s vami sledujeme online.

0:50 Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii .

23:25 Peter Pellegrini opäť vyzval ľudí, aby dodržiavali hygienické návyky a pravidelne si umývali ruky, či používali dezinfekčné prostriedky. Zároveň pripomenul, že nie je hanba nosiť ochranné rúška.

23:05 Igor Matovič, poverený zostavením vlády, vyzval ľudí k zodpovednosti v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Matovič navrhuje napríklad, aby ľudia prichádzajúci zo zahraničia, dostávali esemes správy s informáciou o počte dní, ktoré im zostávajú do konca karantény. Chcel by tiež permanentný krízový štáb či tzv. systém drive-through. Pacienti by mohli byť vyšetrení bez toho, aby vyšli z auta.

22:30 Téma koronavírusu dominovala aj najnovšej časti našej relácie Pozrime sa na to. Pomôžu nám prísne opatrenia? Ako sa majú ľudia správať počas nasledujúcich dvoch týždňov? Pozreli sme sa na to a v relácii boli použité aj divácke otázky, ktorých nám pred aj počas relácie došlo neúrekom. Pozrite sa na to.

22:24 V Poľsku zomrel po nákaze koronavírusom druhý človek. Ide o 73-ročného muža, ktorý ochoreniu podľahol v nemocnici v meste Vroclav.

21:30 V USA platí stav núdze, vláda podľa Trumpa vyčlení na boj s vírusom obrovskú sumu.

21:15 V ČR potvrdili večer 141 prípadov nákazy novým typom koronavírusu, čo je o 24 viac ako ráno.

21:05 Viaceré krajiny pristupujú k radikálnym opatreniam. Poľsko od nedele zakáže na svoje územie vstup zahraničným občanom a pozastaví medzinárodnú leteckú i vlakovú dopravu. Svoje hranice pre cudzincov od soboty dočasne uzavrie aj Dánsko. Británia oznámila, že pre šírenie nového koronavírusu sa rozhodla o rok odložiť komunálne voľby vrátane viacerých volieb starostov, medzi nimi i starostu Londýna, ktoré sa mali konať 7. mája. Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že v dôsledku pandémie zavádza stav núdze na území celých Spojených štátov.

20:50 Muž, ktorému vo Fakultnej nemocnici v Trnave potvrdili vírus, nie je občanom Slovenska a momentálne nie je v nemocnici hospitalizovaný. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice Katarína Tittelová s tým, že viac informácii o mužovi a jeho prípadných kontaktoch nemá. Podľa hovorkyne MZ SR Zuzany Eliášovej je tento pozitívne testovaný muž v domácej izolácii.

20:30 S Talianskom to nevyzerá dobre.

19:55 Svetová zdravotnícka organizácia sa vyjadrila k pandémii, nejde o optimistické správy.

19:40 Bežným občanom ani súkromným firmám ich však predávať zatiaľ nesmie.

18:50 Aj s najnovšími večernými prírastkami nahlásila počas dneška 11 pozitívnych prípadov. Počet ľudí nakazených koronavírusom tak stúpol na 32.

18:35 MZ SR hlási dva nové pozitívne prípady. Ide o muža, vyšetreného vo Fakultnej nemocnici v Trnave, ten je v domácej izolácii. Druhý prípad sa týka muža vyšetreného vo Fakultnej nemocnici F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici, toho hospitalizovali.

18:00 Pred vírusom nie je nikto v bezpečí. Denník Guardian informoval, že aj brazílsky prezident Jair Bolsonaro má pozitívny test na nový koronavírus.  Bolsonaro podstúpil test na koronavírus po tom, čo ochorenie spôsobené týmto patogénom diagnostikovali u jeho hovorcu Fábia Wajngartena. Prezidentov syn Eduardo na Twitteri uviedol, že jeho otec nemá "žiadne príznaky ochorenia".

17:00 Členovia rumunskej prechodnej vlády budú 14 dní v izolácii po tom, ako u jedného zo senátorov potvrdili nákazu novým koronavírusom SARS-CoV-2.

Kanadský parlament preventívne uzavrú najmenej na najbližších päť týždňov s cieľom zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Rozhodli o tom v piatok poslanci dolnej komory parlamentu.

16:50 V Univerzitnej nemocnici Martin je hospitalizovaná iba jedna pacientka s ochorením COVID-19. Iformovala o tom hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová. Doplnila, že pacientka, ktorá nie je z okresu Martin, má pozitívnu cestovateľskú anamnézu - bola v Taliansku. "Zvyšní štyria pacienti s ochorením COVID-19 sú príbuzní prvej hospitalizovanej pacientky a rovnako nie sú z okresu Martin. Všetci sú v domácej karanténe, ich zdravotný stav si aktuálne nevyžaduje hospitalizáciu," dodala hovorkyňa UNM.

16:45 Koronavírus a opatrenia proti jeho šíreniu ovplyvnili chod celej spoločnosti. O to dôležitejšie je o tejto veci aktuálne a pravdivo informovať. Televízia TA3 robí všetko preto, aby sa verejnosť v tomto náročnom období dozvedela všetko potrebné.

Všetky aktuálne informácie o pandémii nádete na našom webe na špeciálnej podstránke venovanej novému koronavírusu.

16:40 Humenčan pozitívne diagnostikovaný na ochorenie COVID-19, o ktorého hospitalizácii na bratislavských Kramároch informoval vo štvrtok premiér Peter Pellegrini, sa v meste nepohyboval. Potvrdil to riaditeľ Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Humennom Miroslav Veliký: "Žije dlhodobo v Bratislave, vrátil sa z dovolenky v zahraničí (Maldivy – poznámka TASR), ale my sme neboli oslovení so žiadnou povinnosťou kontaktovať a vyšetriť jeho príbuzných alebo iné blízke osoby. Po návrate na Slovensko bol hneď izolovaný."

16:30 Informácie o prevencii a spôsoboch ochrany sa dostávajú aj k príslušníkom národnostných menšín v ich materinskom jazyku. Informuje o tom splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky na sociálnej sieti.

16:08 S platnosťou od pondelka budú v Rakúsku zatvorené niektoré obchody a obmedzená bude aj prevádzka barov a kaviarní, pričom na dve oblasti spolkovej krajiny Tirolsko bude uvalená dvojtýždňová karanténa.

16:05 Česká vláda v piatok zaradila koronavírus na zoznam nákazlivých chorôb, ktorých šírenie je trestným činom. Za úmyselné šírenie choroby hrozí v najprísnejšom odseku trestného zákonníka až dvanásťročný trest väzenia.

16:00 Španielsky premiér Pedro Sánchez oznámil, že od soboty bude platiť v krajine dvojtýždňový núdzový stav. Španielsko zmobilizuje všetky svoje zdroje vrátane armády, aby potlačilo prudký nárast prípadov. Podľa Sáncheza nemožno vylúčiť, že na budúci týždeň sa v krajine objaví viac ako 10.000 nových prípadov.

V Taliansku opäť stúpol počet nakazených koronavírusom. Aktuálne čísla hovoria o viac ako 15.000 infikovaných a tisícke obetí. V krajine platia prísne bezpečnostné opatrenia. Viac sme si o tejto téme povedali s našou spolupracovníčkou Natáliou Srnovou, ktorá žije priamo v Bergame.

15:50 Pacientka v Košiciach, u ktorej testy potvrdili nákazu novým koronavírusom, je v domácej izolácii a priebeh ochorenia COVID-19 je u nej ľahký, bez komplikácií. Informovala o tom hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice Ivana Vaněková. „Ide o ženu v strednom veku, ktorá sa pravdepodobne nakazila od svojho syna žijúceho v zahraničí,“ uviedla s tým, že jej nasadili symptomatickú liečbu.

15:45 Od soboty (14. 3.) do pondelka (16. 3.) budú na hraničných priechodoch s Poľskom v Prešovskom kraji prítomné policajné hliadky. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Igor Pavlik. "Občanov smerujúcich na nákupy do Poľska, ktorí nerešpektujú prijaté opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu, budú zastavovať a informovať o tom, že pri ceste späť na Slovensko sú povinní podstúpiť povinnú 14-dňovú karanténu," uviedol Pavlik.

15:32 Slovenská komora učiteľov dôrazne upozorňuje zriaďovateľov škôl a školských zariadení, aby nezneužívali situáciu a nenútili svojich zamestnancov čerpať dovolenky či PN-ky. Komora učiteľov reaguje z dôvodu viacerých podnetov od učiteľov. Komora vyzýva učiteľov, aby naďalej nahlasovali prípady zneužívania situácie nielen im, ale aj ministerstvu školstva a Inšpektorátu práce.

15:20 Ukrajina o 48 hodín uzavrie hranice pre cudzincov. Toto opatrenie bude platiť dva týždne. Medzičasom na Ukrajine zaznamenali prvé úmrtie na chorobu COVID-19. Obeťou je 71-ročná zo Žytomyrskej oblasti, ktorú hospitalizovali vo štvrtok.

15:15 Počet osôb nakazených novým typom koronavírusu v Španielsku prekročil v piatok číslo 4200. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva vzrástol počet úmrtí na celkovo 120.

15:10 Policajti od piatkového rána vykonávajú kontroly a upozorňujú ľudí na karanténu aj na hraničných priechodoch Kráľ, Šiatorská Bukovinka a Slovenské Ďarmoty v Banskobystrickom kraji. Potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici Mária Faltániová: „Kto nemá pobyt na Slovensku, cez hranice sa na územie SR nedostane, 14-dňová karanténa platí pre každého, kto bol v uplynulých dňoch v zahraničí a kto sa z neho bude teraz vracať.“ Polícia bude dodržiavanie povinnej karantény kontrolovať a v prípade jej porušenia bude hroziť sankcia do 1659 eur, v najvážnejšej forme až 10-ročné väzenie.

15:02 Diagnostický proces na zistenie nákazy novým koronavírusom začala naplno Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura Košice na svojom Ústave lekárskej a klinickej mikrobiológie vo štvrtok. „Denne sme schopní vyšetriť 30 až 60 vzoriek počas pracovnej doby. V prípade potreby dokáže náš ústav fungovať nonstop - teda vyšetriť ešte viac vzoriek, čo urýchli celý proces diagnostiky pacientov,“ informovala hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková.

15:00 Spolu je na Slovensku 950 negatívnych výsledkov vzoriek a 30 pozitívnych. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

14:53 Nakazenými sú: muž, Bratislava (domáca izolácia), žena, Košice (domáca izolácia), chlapec, Bratislava, (hospitalizovaný v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave), muž, Bratislava (domáca izolácia). Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Martine Katarína Kapustová neskôr reagovala na informácie, že by v nemocnici malo byť hospitalizovaných päť pozitívnych pacientov. "Informácie o piatich pacientov s potvrdenou nákazou na koronavírus sú nepravdivé. Aktuálne je u nás hospitalizovaná jedna žena s pozitivitou na koronavírus, ktorá prišla z Talianska a nie je z okresu Martin. Zvyšní štyria pozitívni pacienti sú jej príbuzní. Všetci sú v domácej karanténe a ich zdravotný stav si aktuálne nevyžaduje hospitalizáciu," uviedla Kapustová.

 

14:50 Národné referenčné centrum potvrdilo deväť nových pozitívnych vzoriek.

14:45 Rakúsko uzavrie od nadchádzajúcej polnoci 47 menších priechodov na hranici s Talianskom. Vo väčšine prípadov ide vysokohorské priesmyky, informovala tlačová agentúra APA.

14:40 Chránená dielňa Prvosienka v Liptovskom Hrádku začala s výrobou rúšok zo stopercentnej bavlny. Reaguje tak na stúpajúci dopyt. Podľa zakladateľky chránenej dielne Janky Badáňovej je záujem o rúška vysoký, za jeden deň im prišli objednávky na tisíc kusov.

14:37 V Poľsku potvrdili v piatok 13 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet v krajine zvýšil na 64. Informoval o tom Poľský rozhlas s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

14:35 V bratislavských nákupných centrách budú počas víkendu otvorené len potraviny, lekárne a drogérie. Reagujú tak na opatrenia ústredného krízového štábu.

14:30 V dôsledku nového koronavírusu zomrelo vo svete už 5043 ľudí, vyliečilo sa takmer 70.000 pacientov. Informovala o tom v piatok agentúra AFP, počet vyliečených uvádza Univerzita Johna Hopkinsa v americkom Baltimore. Vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, sa nakazilo už viac ako 135.000 ľudí v 121 krajinách. Na ochorenie COVID-19 zomrelo 3176 ľudí v pevninskej Číne, 1016 v Taliansku a 514 v Iráne.

14:20 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová varovala pred zavedením jednostranných cestovných obmedzení. Na koordinované celoeurópske úsilie pri zatváraní vnútorný hraníc medzi členskými krajinami EÚ vyzvala aj eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová. Von der Leyenová kritizovala, že niektoré členské štáty EÚ už zaviedli zákazy letov a vstupov cez hranice, a pripomenula, že Svetová zdravotnícka organizácia "nepovažuje všeobecné zákazy cestovania za najúčinnejšie". Namiesto toho by podľa jej slov malo byť posilnené zdravotné vyšetrovanie priamo na hraniciach.

14:15 Mesto Ružomberok žiada všetkých prevádzkovateľov reštauračných zariadení a pohostinstiev, aby počas tohto víkendu, vrátane piatka večer, zavreli svoje prevádzky. Takéto opatrenie má napomôcť zabrániť šíreniu nového koronavírusu v meste. Povedal to viceprimátor Ružomberka Michal Lazár vo videu na sociálnej sieti.

14:10 Francúzska vláda v piatok zakázala zhromaždenia viac ako 100 ľudí. Oznámil to premiér Édouard Philippe, ktorý súčasne potvrdil, že vo Francúzsku sa túto nedeľu uskutoční prvé kolo komunálnych volieb, ako bolo naplánované.

Portugalská vláda vyhlásila v piatok v krajine stav pohotovosti s cieľom mobilizovať civilnú ochranu, políciu a armádu.

14:05 Správa ciest Košického samosprávneho kraja v súlade s opatrením Ústredného krízového štábu SR uzavrela malé cestné hraničné priechody s Maďarskom.

14:00 Údajného bosa zločineckej organizácie 'Ndrangheta v meste Locri v talianskom regióne Kalábria, 42-ročného Cesareho Antonia Cordiho, zatkla polícia vďaka prísnym opatreniam zavedeným tento týždeň na zastavenie šírenia nového koronavírusu. Vo štvrtok to uviedli zdroje z vyšetrovania.

13:50 Bulharský parlament v piatok jednomyseľne schválil výnimočný stav s cieľom dostať po kontrolu šírenie nového koronavírusu po tom, ako sa počet potvrdených prípadov nákazy v krajine strojnásobil na 23.

13:40 Od pondelka sa budú do ambulancií distribuovať rúška a ďalšie ochranné prostriedky. Po piatkovom stretnutí so zástupcami Slovenskej lekárskej komory o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

13:45 Polícia pátra po autorovi nahrávky, v ktorej mužský hlas hovorí, že do Bratislavy mieri 1 500 vojakov a pre šírenie nového koronavírusu Covid-19 sa vyhlási stanné právo.

13:35 Prvú nákazu novým koronavírusom v Číne vedci vystopovali v provincii Chu-pej ešte 17. novembra minulého roku. Uvádza to vládny dokument, o ktorom v piatok napísal hongkonský denník South China Morning Post. Čínski vedci identifikovali celkom 266 ľudí, ktorí sa vírusom nakazili ešte minulý rok. Podľa ľudí z lekárskej komunity v Číne si lekári uvedomili, že ide o nový typ vírusu, až koncom decembra.

13:30 Pochod za klímu, ktorý sa mal konať v sobotu v Paríži, jeho organizátori zrušili. Odvolaný bol aj tradičný študentský štrajk za klímu v rámci hnutia Piatky za budúcnosť. Zhromaždenia francúzskych aktivistov protivládneho hnutia žltých viest zvolané na piatok a sobotu zrušené, naopak, neboli.

13:10 Koronavírus môže slovenské hospodárstvo stiahnuť do recesie. O takomto scenári hovorí čoraz viac ekonómov. Následky epidémie pľúcneho ochorenia podľa odhadov ohrozia najmä automobilky.

13:04 Belgické médiá opisujú opatrenia federálnej vlády ako "dosť drastické", lebo do 3. apríla budú zatvorené všetky školy, kaviarne a reštaurácie a zakázané do tohto dátumu boli aj zábavné a kultúrne podujatia. Podľa údajov Národného krízového centra však výsledok týchto opatrení bude možno vidieť až o sedem alebo desať dní a je pravdepodobné, že v najbližších dňoch bude počet prípadov nákazy stúpať, lebo noví potvrdení infikovaní budú tí, ktorí prišli do kontaktu s koronavírusom za posledných päť až desať dní, ešte pred prijatím celoplošných krízových opatrení.

12:55 Americké burzy majú za sebou ťažký deň. Včera padli najprudšie za viac než 30 rokov. Investorov vystrašilo, že Trump zakázal Európanom cestovať do Spojených štátov.

12:50 Irán v piatok oznámil, že nový koronavírus si vyžiadal ďalších 85 ľudských životov. Ide o najvyšší počet úmrtí za jeden deň v tejto krajine, ktorá je jednou z najpostihnutejších súčasnou pandémiou. "Bohužiaľ, za posledných 24 hodín zomrelo 86 osôb s ochorením COVID-19." Celkový počet obetí koronavírusu v Iráne tak narástol na 514, uviedol hovorca iránskeho ministerstva zdravotníctva.

12:40 Komora opatrovateliek Slovenska žiada vládu SR a zástupcov krízového štábu, aby riešili situáciu, v ktorej sa v súvislosti s novým koronavírusom ocitli tisíce slovenských opatrovateľov a opatrovateliek pracujúcich za hranicami Slovenska.

12:30 Česká vláda od pondelka 16. marca zatvára hranice Českej republiky. Do krajiny sa od polnoci z nedele na pondelok nedostanú cudzinci bez trvalého pobytu alebo prechodného pobytu, Česi až na výnimky nebudú môcť vycestovať do zahraničia. V piatok o tom informoval premiér Andrej Babiš.

12:20 Takto vyzerá dodržiavanie nových opatrení na hranici s Maďarskom.

12:17 Daňovníci, ktorí stále podávajú daňové priznanie v papierovej podobe, budú môcť bez sankcií podať daňové priznanie za minulý rok a zaplatiť daň až do 31. mája aj bez toho, aby si predĺžili lehotu na podanie daňového priznania.

12:15 Polícia SR na svojom Facebooku zhrnula dôležité aktuálne informácie k nákaze. Prečítajte si ich.

12:10 Letisko Košice zrušilo celkovo 150 letov.

12:05 Obec Lozorno na Záhorí sa rozhodla vo vlastnej réžii riešiť nedostatok ochranných pomôcok a prostriedkov. Na podnet vedenia obce šijú ochranné rúška miestne krajčírky. "Šijú ich z husto tkanej bavlny v dvoch vrstvách. Dajú sa opakovane použiť, vyprať, vysterilizovať, nezaťažujú životné prostredie," spresnil starosta Lozorna Ľuboš Tvrdoň. Rúška budú distribuovať prednostne našim seniorom.

11:58 Európska futbalová únia odložila pre epidémiu koronavírusu všetky zápasy európskych súťaží naplánované na budúci týždeň. Ide o štyri odvetné duely osemfinále Ligy majstrov a odvety Európskej ligy.

11:54 Občania Slovenska sa na územie Slovenska dostanú len cez veľké hraničné priechody, malé sú zatvorené. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Na otvorených hraničných priechodoch budú hasiči v súvislosti s výskytom nového koronavírusu merať teplotu, policajti rozdávať letáky a upozorňovať ľudí na povinnú karanténu. "Kto nemá pobyt na Slovensku, cez hranice sa na územie SR nedostane," pripomenula Bárdyová.

Z letiska mimo Slovenska, napríklad z blízkej Viedne, si musí cestujúci zabezpečiť vlastný odvoz. Karanténu na 14 dní musí následne podstúpiť aj vodič auta.

11:50 Luxembursko sa stalo v piatok ďalšou z krajín, ktoré ohlásili zatvorenie škôl na svojom území v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Vyučovanie má byť prerušené na dva týždne - od 16. do 29. marca.

11:40 Je otázne, či sa situácia s novým koronavírusom dotkne aj ustanovujúcej schôdze Národnej rady SR. Riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Tomáš Kostelník povedal, že je to otázkou diskusie. Schôdzu má zvolať prezidentka SR Zuzana Čaputová do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb, jej termín ešte nie je známy.

11:30 Nákazu potvrdili u riaditeľky ružinovskej škôlky Prešovská/Palkovičova, podozrenie je aj na materskej škole Velehradská.

11:25 Obchodné centrum Aupark v Košiciach v piatok dopoludnia evakuovali. Dôvodom bolo, že staršiemu mužovi prišlo nevoľno, príznaky nákazy novým koronavírusom sa však nepotvrdili. Uviedla to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová.

11:20 Informačná kampaň zameraná na deti a rodičov im jednoduchou a zrozumiteľnou formou ozrejmuje tému nového koronavírusu. Pripravil ju tím odborníkov z Národného ústavu detských chorôb.

11:15 Ľudí s pozitívnymi výsledkami testov bolo v Rakúsku do piatka už najmenej 437, čo predstavuje ďalší výrazný nárast oproti stavu zo štvrtkového popoludnia, keď bolo známych 361 prípadov.

11:10 Sociálna poisťovňa kapacitne rozšírila mailové brány pobočiek, ktorými možno elektronickým spôsobom požiadať o ošetrovné. "Nové e-mailové adresy pre každú pobočku majú nasledujúci tvar - napríklad pre pobočku Banská Bystrica ide o adresu v tvare KoronaBB@socpoist.sk. Každá pobočka má teda od štvrtka dve mailové adresy, na ktoré možno žiadosti o ošetrovné posielať," informoval hovorca poisťovne.

11:00 Počet nakazených v Maďarsku stúpol na 19. Informoval o tom v piatok spravodajský server Infostart.hu. Trojica infikovaných mužov vo veku 67, 41 a 27 rokov je v karanténe v budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava. Prvý z nich pracuje s mnohými cudzincami, druhý absolvoval nedávno cesty v Holandsku a Anglicku a tretí pricestoval spolu s ďalším infikovaným Maďarom z Izraela.

10:45 Bratislavské Staré Mesto zatvorilo od piatka päť svojich mestských parkov a detských ihrísk. Týka sa to Medickej, Grassalkovichovej a Slubekovej záhrady a detských ihrísk na Jedlíkovej a pri Kostole Nanebovzatia Panny Márie neďaleko Reduty.

10:35 Vedci zo Slovenskej akadémie vied sa intenzívne pripravujú na testovanie vzoriek na prítomnosť nového koronavírusu. Virologický ústav Biomedicínskeho centra SAV sa ponúkol, že v tejto mimoriadnej situácii presmeruje časť svojich vedeckých pracovníkov a prístrojového vybavenia, ktoré využíva vo výskume, pre potreby navýšenia testovacej kapacity na Úrade verejného zdravotníctva SR.

10:32 Počet nakazených rapídne stúpol aj v Španielsku. Z krajiny hlásia vyše tritisíc nakazených, čo je z európskych krajín najviac po Taliansku. Koronavírusu na Pyrenejskom polostrove podľahlo najmenej 80 obetí. Zatvorené sú školy a doma ostalo viac ako devať miliónov detí. Viac nám povedala spolupracovníčka TA3 v Španielsku Ľubica Zlochová.

10:30 Vzhľadom na pandémiu prestala Argentína vpúšťať na svoje územie cestujúcich z regiónov, ktoré sú vnímané ako rizikové. Argentínsky prezident Alberto Fernández oznámil, že lety z Európy, zo Spojených štátov, z Južnej Kórey, Japonska, Číny a Iránu sú pozastavené na 30 dní.

10:25 Japonský parlament schválil v piatok zákon poskytujúci mimoriadne právomoci pre premiéra Šinzóa Abeho, ktoré mu umožnia zatvoriť školy či zakázať masové zhromaždenia v súvislosti s koronavírusom.

10:15 Mimoriadne opatrenia krízového štábu by mali smerovať k tomu, aby sa ľudia nezhlukovali vo väčšom počte na jednom mieste bez ohľadu na to, či majú príznaky alebo cestovateľskú anamnézu. Táto fotografia vznikla spred oddelenia dokladov v Košiciach a môžete na nej vidieť desiatky ľudí, informovala o tom Polícia SR na sociálnej sieti.

10:10 Národná banka Slovenska pozorne monitoruje vyvíjajúcu sa situáciu okolo koronavírusu a aktívne komunikuje s finančnými inštitúciami o minimalizovaní vplyvov pandémie na slovenskú ekonomiku a finančný sektor.

10:00 Prípady nakazenia novým koronavírusom značne ovplyvnili spoločenské dianie. Výrazne sa zmenilo aj nákupné správanie spotrebiteľov a dopyt po rúškach, respirátoroch či antibakteriálnych prostriedkoch v internetových obchodoch prudko narastá.

9:50 Česká vláda od piatka od 12.00 h rozšírila karanténu na občanov vracajúcich sa do Česka zo všetkých rizikových krajín. Na zozname 18 rizikových krajín je Čína, Taliansko, Irán, Južná Kórea, Španielsko, Nemecko, Francúzsko, USA, Švajčiarsko, Nórsko, Japonsko, Dánsko, Holandsko, Švédsko, Británia, Belgicko, Rakúsko a Grécko.

9:45 Hraničné kontroly sú zavedené na všetkých hraničných priechodoch s výnimkou Poľska, kde bude situácia priebežne monitorovaná. Ako to vyzerá na hraniciach s Maďarskom? Polícia na sociálnej sieti uverejnila video z Rajky.

9:32 V nedeľu 15. marca a 22. marca bude platiť výnimka pre nákladné motorové vozidlá. Prezídium Policajného zboru všeobecnú výnimku povoľuje s cieľom zníženia koncentrácie vodičov nákladných vozidiel na odpočívadlách a zabezpečenia plynulého tranzitu cez územie Slovenskej republiky.

9:25 Nemecká spolková krajina Bavorsko zatvorí v súvislosti s pandémiou od pondelka všetky školy a predškolské zariadenia. Opatrenie má platiť do veľkonočných prázdnin, pripadajúcich tento rok na obdobie 6.-19. apríla.

9:20 Ministerstvo vnútra posiela občanom SR SMS správy, v ktorých ich upozorňuje na povinnú karanténu v prípade, že prišli zo zahraničia. SMS správa znie nasledovne: "Upozornenie!!! Koronavírus: Ak ste prišli zo zahraničia, dodržujte povinnú 14-dňovú karanténu! Za nedodržanie je sankcia 1659 eur."

9:13 Národný ústav detských chorôb spustil informačnú kampaň, v ktorej poskytuje rady týkajúce sa koronavírusu deťom aj rodičom. Ústav zverejnil tri videá, v ktorých radí, ako si správne umývať ruky či ako s deťmi hovoriť o koronavíruse.

9:10 V Maďarsku zatiaľ nezatvárajú verejné vzdelávacie inštitúcie, pretože vírus neohrozuje deti. Povedal to v piatok v rannej relácii verejnoprávnej rozhlasovej stanice Kossuth Rádió predseda vlády Viktor Orbán. Premiér pripomenul, že univerzity ale zatvorili, lebo je v nich mnoho cudzincov. "Vírus k nám priniesli cudzinci a aj nákaza sa šíri najviac medzi nimi," dodal Orbán.

9:05 Ak zriaďovateľ školy či riaditeľ neumožní pracovať svojmu zamestnancovi z domu, tak má jeho pracovník nárok na náhradu príjmu. Počas prvých desať dní od zamestnávateľa a od jedenásteho a ďalších dní nárok na dávku nemocenské od Sociálnej poisťovne, rovnako ako v prípade dočasnej pracovnej neschopnosti. Na stránke Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku to vysvetľuje právnik zväzu Martin Miklu.

9:00 Krízový štáb mesta Lučenec rozhodol, že v piatok budú v meste zatvorené jasle, materské i základné školy.

8:55 Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici bude od pondelka (16. 3.) do nedele (22. 3.) fungovať v obmedzenom režime.

8:50 Izraelské ministerstvo zdravotníctva v oznámilo 17 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. V krajine sa celkovo nakazilo 126 ľudí, štyria sa vyliečili.

8:45 Pohotovosť najvyššieho stupňa vyhlásila v piatok Fakultná nemocnica Brno, najväčšie zdravotnícke zariadenie Moravy, na ktoré zaútočil zatiaľ neznámy hacker. K počítačovému útoku došlo v noci na piatok, časť siete sa zrútila. "Všetky počítače sme odpojili, nemôžeme operovať. Krízu rieši operatívne zvolaný štáb," povedal pre český denník Právo hovorca FN Brno Pavel Žďára. V nemocnici nefungujú počítače, v ktorých sú uložené údaje pacientov.

8:35 Obyvatelia Európskej únie od dnes nemôžu cestovať do Spojených štátov. Prísne opatrenia pre koronavírus zaviedol prezident Donald Trump so slovami, že európske štáty nákazu podcenili a nechce nič podobné riskovať. Jeho rozhodnutie vyvolalo na letiskách po celej Európe paniku.

8:25 Na zlyhanie dýchacej sústavy spôsobené novým koronavírusom zomrel významný taliansky lekár Roberto Stella, prezident Lekárskeho združenia v provincii Varese na severe Talianska. O jeho úmrtí vo veku 67 rokov v utorok neskoro večer informovala tlačová agentúra ANSA a v nasledujúcich dňoch ďalšie európske médiá.

7:40 Dnes ráno o 7.00 h na Slovensku vstúpili do platnosti ďalšie opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Pozrite si ich.

7:10 Zatiaľ čo Európu paralyzuje koronavírus stále viac, v Ázii sa situácia výrazne zlepšuje. Južná Kórea po prvý raz hlási viac uzdravených ako novo nakazených. V Číne za štvrtok pribudlo už len 8 chorých. Ide o výsledok týždňov prísneho obmedzenia pohybu ľudí a dopravy.

7:00 V hlavnom sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku zaznamenali prvý potvrdený prípad nákazy novým koronavírusom. Pozitívny test mala filipínska diplomatka, informovala agentúra Reuters

6:45 Manželka kanadského premiéra Justina Trudeaua má pozitívny test na nový koronavírus. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na úrad predsedu vlády.

6:40 Zamestnanci Európskej komisie, ktorých prítomnosť na pracovisku nie je nevyhnutná, dostali nariadenie, aby od pondelka 16. marca pracovali z domu. Zamestnanci, ktorí zabezpečujú vedúce funkcie, budú pracovať v jednotlivých sídlach inštitúcie na zmeny. V otvorenom liste to uviedla šéfka EK Ursula von der Leyenová.

6:35 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v ČR stúpol vo štvrtok z 94 na 116. Jedným zo štyroch nakazených v Moravskosliezskom kraji je zdravotná sestra z nemocnice vo Frýdku-Místku. Uviedol to na Twitteri moravskosliezsky hajtman Ivo Vondrák, podľa ktorého je žena bez cestovnej anamnézy.

6:15 Vo štvrtok pribudlo na Slovensku celkovo 11 pacientov s ochorením COVID-19. Aktuálne je tak celkovo 832 vzoriek negatívnych a 21 pozitívnych.

6:00 Ústredný krízový štáb prijal kvôli koronavírusu tvrdé preventívne opatrenia, ktoré sa dotknú všetkých činností nášho života.

5:50 Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali aj vo štvrtok. Pozrite si článok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok