Pytliaci zabili samicu bielej žirafy. Zrejme bola posledná na Zemi

TA3 TASR
11.3.2020 10:25

Jedinú známu samicu bielej žirafy na svete a jej mláďa zabili pytliaci na severovýchode Kene. Správcovia oblasti potvrdili, že telá zvierat našli v jednej z dedín regiónu Garissa, informovala spravodajská stanica Sky News. Všeobecne sa predpokladá, že tretia biela žirafa - osamelý samec, ktorého porodila tá istá zabitá samica - je teraz jediným predstaviteľom svojho druhu na svete.

Pytliaci zabili samicu bielej žirafy. Zrejme bola posledná na Zemi
SITA/AP (ilu)

"Je to veľmi smutný deň pre miestnu komunitu, ako aj pre celú Keňu. Sme jedinou komunitou na svete, ktorá sa stará o biele žirafy," uviedol riaditeľ miestnej rezervácie. Zabitie zvierat je označované ako "úder pre tých, ktorí podnikajú dôležité kroky zamerané na zachovanie vzácnych druhov", aj ako "budíček pre pokračujúcu podporu úsilia o zachovanie daného druhu", uviedol správca.

"Je to dlhodobá strata vzhľadom na to, že išlo o genetické štúdie a podstatné vedecké investície. Okrem toho bola biela žirafa veľkým lákadlom turistov v tejto oblasti," dodal.

Biely vzhľad týchto zvierat má na svedomí zriedkavá choroba zvaná leucizmus, ktorá spôsobuje stratu pigmentu v kožných bunkách. Biela žirafa vzbudila pozornosť v roku 2017, keď ju v rezervácii spozorovali po prvý raz, a opäť, keď vrhla dve mláďatá - najmladšie vlani v auguste.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok