V SR vyhlásia mimoriadnu situáciu, podľa WHO ide už o pandémiu

TA3 TASR SITA ČTK
11.3.2020 18:28

Na Slovensku platia po nových prípadoch nákazy prísne opatrenia. Zatvárajú sa školy, rušia sa spoločenské podujatia aj omše. Potvrdených prípadov u nás postupne pribúda, v susednom Česku počet nakazených skokovo stúpol. Čo prinesie ďalší deň? Situáciu okolo šírenia nového koronavírusu sme s vami sledovali online.

V SR vyhlásia mimoriadnu situáciu, podľa WHO ide už o pandémiu
SITA/AP

0:55 Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:50 Pandémia znamená rozsiahlu epidémiu, ktorá postihuje veľké skupiny ľudí na rozsiahlom území a na rôznych kontinentoch. V minulosti sa celosvetové pandémie týkali najmä chrípky, moru či škvrnitého týfusu.

23:35 Výsledky testov pacientov, ktorých v stredu skoro ráno po dopravnej nehode v Černovej priviezli do vojenskej nemocnice v Ružomberku, sú negatívne. Nákaza novým koronavírusom sa u nich nepotvrdila. Vojenská nemocnica o tom informuje na sociálnej sieti.

23:20 Šíriacej sa hrozbe v podobe koronavírusu sa nevyhol ani finálový turnaj tenisového Fed Cupu. Ten sa mal hrať od 14. do 19. apríla v Budapešti a mali sa na ňom zúčastniť aj Slovenky.

23:05 Nákaza sa dotkla i športových podujatí. Najvyššia hokejová súťaž na Slovensku sa preto nedohrá. Zástupcovia klubov Tipsport ligy na svojom zasadnutí vo Zvolene rozhodli o jej predčasnom ukončení.

23:00 Národné referenčné centrum hlási aktuálne 703 vzoriek negatívnych a desať pozitívnych na nový koronavírus. Informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

"Dnes tak pribudli tri pozitívne prípady, ktoré boli oficiálne potvrdené krátko popoludní, žiadne ďalšie pozitívne prípady následne nepribudli," povedala.

22:50 Nejasností ohľadom kontajnera s medicínskym materiálom, ktorý zostal v Nemecku, je menej. Ako informoval premiér Peter Pellegrini, identifikovali súkromníka, ktorý je za tovar zodpovedný. Nemecká strana by mala vo štvrtok povoliť tranzit.

22:15 V Taliansku zatvoria v súvislosti s rýchlym šírením nového koronavírusu všetky obchody okrem potravín a lekární. Na svojom účte na Facebooku to v priamom prenose uviedol taliansky premiér Giuseppe Conte.

"Zatvárame obchody, bary, pohostinstvá a reštaurácie. Donášky do domu sú povolené," uviedol podľa Conte, ktorý zároveň svojich spoluobčanov vyzval, aby nestrácali nádej.

22:10 Guatemalský minister zdravotníctva Hugo Monroy oznámil, že jeho krajina zakáže vstup na svoje územie ľuďom prichádzajúcim z Európy. Toto opatrenie začne platiť vo štvrtok a má zabrániť rozšíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2 v tomto stredoamerickom štáte.

22:05 V Británii sa počet obetí koronavírusu zvýšil v stredu o dva na osem. Dva najnovšie prípady úmrtí hlásili z mesta Dudley v grófstve West Midlands a z mesta Nuneaton v grófstve Warwickshire.

Britská vláda v stredu odmietla výzvu zrušiť zasadnutia parlamentu, a to i napriek tomu, že nákaza koronavírusom sa v utorok potvrdila u štátnej tajomníčky ministerstva zdravotníctva Nadine Dorriesovej, ktorá je súčasne poslankyňou.

21:35 Počet ľudí nakazených novým koronavírusom v Česku sa v stredu zvýšil na 91 po tom, ako pozitívne testy potvrdili u desiatich zákazníkov infikovaného taxikára z Prahy. Informovala o tom televízia Nova a na svojej stránke to potvrdilo aj Ministerstvo zdravotníctva ČR.

21:20 Spojené štáty zvažujú, že v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2 zakážu na svoje územie vstup osobám prichádzajúcim z Európy. S odvolaním sa na vyhlásenie vysoko postaveného predstaviteľa amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť Kena Cuccinelliho o tom v stredu informovala agentúra AFP.

21:00 Na koronavírus SARS-CoV-2 bolo vo Francúzsku pozitívne testovaných už 2281 ľudí, pričom 48 z nich nákaze podľahlo. Počet ľudí, ktorí koronavírusu podľahli, sa v porovnaní s utorkom zvýšil o 15 na 48.

20:40 Maďarská vláda zakázala vývoz prostriedkov na ochranu proti nákaze. Opatrenie, ktoré súvisí so šírením nového koronavírusu, bude platiť šesť mesiacov, informoval spravodajský server 24.hu s odvolaním sa na rozhodnutie kabinetu zverejnené v štátnom vestníku.

20:35 Počet osôb nakazených novým koronavírusom sa v Česku zvýšil na 81. Oznámil to v stredu český premiér Andrej Babiš v televízii Nova s tým, že stav niekoľkých pacientov nie je dobrý.

20:30 Po nočnom zásahu pri tragickej dopravnej nehode v Ružomberku museli zostať hasiči, záchranári aj policajti v prísnej izolácii. Prišli do styku s Ukrajincami, ktorí mohli byť nakazení koronavírusom. Pre záchranárov je to komplikácia, pretože ich je málo a každý z nich, kto musí zostať v karanténe, v teréne chýba.

20:20 Pravoslávna cirkev ruší bohoslužby konané za účasti širšej verejnosti do 23. marca. Informovalo o tom Tlačové oddelenie Úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove. Peter Pellegrini označil za sebecké, že pravoslávna cirkev najprv nechcela zrušiť verejné konanie omší.

20:10 Krízový štáb bude na svojom štvrtkovom zasadnutí riešiť aj prípadné rozhodnutie o povinnej karanténe pre všetky osoby vracajúce sa zo zahraničia. V stredu to vyhlásil dosluhujúci premiér Peter Pellegrini. Štáb by mal rozhodnúť aj o tom, či vyhlási plošné uzatvorenie všetkých materských, základných a stredných škôl na území Slovenska na 14 dní.

20:05 Líder SaS Richard Sulík mal nahovárať vedenie spoločnosti Zornica, ktorá začala vyrábať respiračné rúška, aby nepodpisovala zmluvu so štátom. Počas rokovania vlády, na ktorom sa kabinet zaoberal aj zdravotníckymi pomôckami v rámci hmotných rezerv, to priznal generálny riaditeľ spoločnosti Zornica Banko Fashion Igor Maukš. Sulík tieto informácie dôrazne dementuje.

20:00 Ministerstvo zdravotníctva zavádza testy na koronavírus v domácom prostredí. V každom kraji na Slovensku bude k dispozícii jedna mobilná jednotka. V Bratislavskom kraji sú aktuálne nasadené dve posádky záchranárov.

19:35 Ukrajinská vláda nariadila uzavretie všetkých vzdelávacích inštitúcií, ako aj zákaz hromadných podujatí. Opatrenia, cieľom ktorých je zabrániť šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2, by mali vstúpiť do platnosti vo štvrtok.

19:30 Vo štvrtok o 11:00 sa v hoteli Bôrik v Bratislave uskutoční zasadnutie Ústredného krízového štábu.

19:25 Do výroby ochranných rúšok proti novému koronavírusu sa k firme Zornica Bánovce nad Bebravou pripájajú ďalšie firmy. Potvrdil to na Úrade vlády SR na brífingu po rokovaní vlády predseda predstavenstva a generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Zornica Banko Fashion Igor Maukš. Je ňou podľa neho najmä spoločnosť Tatrasvit zo Svitu, ktorá bude kooperovať s Výskumným ústavom chemických vlákien.

19:10 Pozrite si aj tlačovú besedu Petra Pellegriniho a Denisy Sakovej o vyhlásení mimoriadnej situácie na celom území Slovenska.

19:00 Čo znamená vyhlásenie mimoriadnej situácie?

18:45 Hlavné mesto SR bude koordinovať s vládou SR opatrenia, ktoré sa prijímajú a budú prijímať v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu. Oznámil to primátor hlavného mesta SR Matúš Vallo, ktorý sa zúčastnil na stredajšom rokovaní vlády, zaoberajúcej sa vyhlásením mimoriadnej situácie na území Slovenska.

18:35 Vyhlásenie mimoriadnej situácie potvrdil aj premiér Peter Pellegrini. Platiť by mala od štvrtka od 6:00.

18:25 Od zajtra rána bude na Slovensku vyhlásená mimoriadna situácia, oznámil to bratislavský primátor Matúš Vallo.

18:20 Rektori Univerzity Komenského a Slovenskej technickej univerzity v Bratislave sa rozhodli úplne uzatvoriť svoje vysokoškolské internáty. Slovenskí študenti by mali zo svojich izieb odísť do piatka 13. marca do 10:00. Na internátoch môžu ostať len zahraniční študenti.

18:00 S podozrením na nákazu novým koronavírusom odviezli v stredu dopoludnia na vyšetrenie do Nitry 82-ročnú klientku Zariadenia pre seniorov v Komárne. Žena dostala vysoké teploty pár dní potom, ako ju v zariadení počas minulého týždňa navštívila jej vnučka, ktorá pricestovala z Thajska, informovala komárňanská radnica.

17:45 Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu vyhlásil, že ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom, "možno charakterizovať ako pandémiu".

17:30 Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby odporúča využiť možnosť komunikovať so štátom elektronicky prostredníctvom portálu slovensko.sk. Týmto spôsobom by sa podľa agentúry dalo vyhnúť úradom, kde sa koncentruje veľký počet ľudí a zabrániť tak šíreniu nového koronavírusu.

17:25 Počet osôb nakazených novým koronavírusom sa v Česku zvýšil na 75 po tom, čo v stredu pribudlo 12 nových prípadov. Oznámil to český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. "Máme bohužiaľ už pacientov, ktorí sú na jednotke intenzívnej starostlivosti," informoval Vojtěch podľa spravodajskej televízie ČT24.

17:10 Organizácia Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy ponúka od stredy novú službu, a to doručovanie kytíc, vencov a ikebán k pohrebnému obradu alebo hrobovému miestu. Reaguje tak na rozhodnutie Úradu verejného zdravotníctva SR o obmedzení prítomnosti osôb na pohrebnom obrade pre nový koronavírus. Informoval o tom riaditeľ organizácie Boris Šramko.

17:05 Belgické ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že v krajine sú už tri obete, ktoré podľahli novému koronavírusu. Írsko zase hlási prvú obeť nákazy.

16:55 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici od začiatku februára až doteraz prijali na oddelenie infektológie 21 pacientov. Ani u jedného z nich nebol potvrdený nový koronavírus, výsledky boli u všetkých ľudí negatívne. Informovala o tom v stredu nemocnica na sociálnej sieti.

16:30 Pápež František uskutočnil po prvý raz virtuálnu generálnu audienciu, na ktorej sa poďakoval zdravotníkom bojujúcim proti šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2 a vyzval veriacich, aby pre nákazu nezabúdali na ťažkosti, ktorým čelia sýrski utečenci.

16:10 Mesto Žilina po konzultácii s regionálnym hygienikom zatvára materské a základné školy vo štvrtok a v piatok.

15:50 Mesto Topoľčany prijalo na základe odporúčaní Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Topoľčanoch ďalšie opatrenia, od štvrtka 12. marca predbežne do 20. marca prerušuje vyučovanie na základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

15:45 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom sa v Británii za posledných 24 hodín zvýšil o 83 a stúpol tak na celkových 456. Ide o doposiaľ najvyšší denný nárast počtu infikovaných v Británii.

15:40 Správe Štátnych hmotných rezerv sa zatiaľ nedarí obstarať respirátory FFP3. Po rokovaní vlády to uviedol predseda SŠHR Kajetán Kičura s tým, že na sklade je ich niekoľko tisíc. Nedarí sa tiež obstarať respirátory FFP2, sety ochranných okuliarov a ochranného odevu. Tieto majú smerovať k lekárom prvého kontaktu. Podľa Kičuru je však dostatočná ochrana aj kombinácia, že lekár bude mať rúško FFP2 a pacient si dá buď plátené alebo chirurgické rúško. Malo by to podľa neho stačiť na to, aby sa vírus nešíril.

15:30 Švédska aktivistka Greta Thunbergová podporila požiadavku zdravotníckych úradov, aby sa ľudia vyhýbali veľkým demonštráciám s cieľom zastaviť šírenie nákazy nového koronavírusu. "Klimatická a ekologická kríza je najväčšia kríza, akej kedy ľudstvo čelilo", napísala Thunbergová na Twitteri.

15:20 Banskobystrický kraj od štvrtka prerušuje vyučovanie na všetkých stredných školách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Zároveň vyzýva hlavného hygienika SR, vládu i obyvateľov, aby s razantnými preventívnymi opatreniami nečakali a nepodceňovali ich.

15:15 Zvažovanie vyhlásenia mimoriadnej situácie vychádza z relevantných argumentov a názorov odborníkov. Po prvej časti rokovania vlády to uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. "Vláda je tu na to, aby nič nepodcenila, nič nezanedbala a prijala všetky potrebné kroky, presne o tomto je debata," zdôraznil. "Preto aj vláda koná tak, aby sme zabránili stavu, ktorý dnes môžeme pozorovať v Taliansku," zdôraznil Lajčák.

15:10 V Trenčianskom kraji bolo do stredy v súvislosti s koronavírusom testovaných 36 ľudí, ani jeden test nebol pozitívny. Po zasadnutí rozšíreného štábu pre krízové situácie TSK to povedal predseda samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Momentálne čakajú na výsledky testov ďalších 12 osôb. V preventívnej domácej karanténe je i sedem zamestnancov Úradu TSK.

15:08 Takto to vyzerá na dočasne zatvorenom trhovisku na Miletičovej ulici v Bratislave, ktoré museli v súvislosti s koronavírusom preventívne dezinfikovať.

15:00 Bratislavská mestská organizácia Odvoz a likvidácia odpadu pristupuje taktiež k viacerým mimoriadnym opatreniam, tie sa však netýkajú pravidelného odvozu komunálneho odpadu.

14:52 Významnou súčasťou prevencie pred novým koronavírusom je nepiť alkoholické nápoje. Informoval o tom hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

14:49 Maďarská vláda vyhlásila stav núdze na území celej krajiny, pretože príslušné orgány dokážu takto najúčinnejšie bojovať proti šíreniu infekcie. Podľa spravodajského servera Napi.hu to povedal v stredu v Budapešti po rokovaní kabinetu minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás.

14:45 Premiér informoval, že vo štvrtok ráno sa majú na ministerstve zdravotníctva stretnúť laboratórni odborníci vrátane zástupcov Slovenskej akadémie vied, aby sa dohodli, kto "je ochotný a schopný vykonávať testovanie na výskyt koronavírusu".

Ubezpečil tiež, že Virologickému ústavu SAV okamžite doplnia finančné prostriedky tak, aby mohli v najbližších dňoch začať testovanie. "Univerzita v Košiciach je takisto pripravená, začala vykonávať testy. Chceme hovoriť so súkromnými prevádzkovateľmi štátnych laboratórií, aby všetci, ktorí vedia a chcú sa zapojiť, boli k dispozícii, aby sme vedeli otestovať čo najväčšie množstvo ľudí," doplnil Pellegrini.

14:38 V Českej republike momentálne evidujú už 67 prípadov nákazy koronavírusom, informoval o tom minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Dva pozitívne výsledky potvrdili v Juhomoravskom kraji. Ide o muža a ženu, ktorí sa vrátili z Talianska.

14:33 Vláda by v stredu po medzirezortnej porade s odborníkmi mala vyhlásiť mimoriadnu situáciu na celom území SR. Po rokovaní vlády to uviedol Pellegrini s tým, že mimoriadna situácia nebude znamenať obmedzenie osobnej slobody a pohybu ľudí, má však pomôcť zabezpečiť štátu potrebné materiálne zásoby.

14:30 Policajtom budú v súčasnej situácii pomáhať pri zabezpečení verejného poriadku aj vojaci. Návrh na denné vyčlenenie do 500 príslušníkov Ozbrojených síl SR na posilnenie Policajného zboru schválila vláda.

14:25 "Zatiaľ sme na Slovensku nepotvrdili komunitné šírenie," skonštatoval premiér s tým, že pri doteraz potvrdených prípadoch je známe, ako sa nakazili a od začiatku boli v izolácii.

14:20 Jedna zo Sloveniek, ktorým potvrdili koronavírus, prehovorila o svojej skúsenosti.

14:15 Banskobystrický samosprávny kraj od štvrtka pristupuje z dôvodu možného šírenia koronavírusu k prerušeniu vyučovania na všetkých stredných školách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti.

14:10 Významnou súčasťou prevencie pred novým koronavírusom je nepiť alkoholické nápoje, informoval hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Ako priblížil, konzumácia alkoholu znižuje imunologickú ochranu organizmu. "Pri pití alkoholu dochádza pri spoločenskom kontakte u pijúceho k poklesu opatrnosti pri dodržiavaní preventívnych opatrení," zdôraznil Okruhlica s dôvetkom, že zodpovedný človek dodržiava preventívne opatrenia pred šírením ochorenia, pričom nechráni len seba, ale predovšetkým ostatných.

14:00 Vláda by po porade s odborníkmi mala vyhlásiť mimoriadnu situáciu na celom území SR, uviedol premiér s tým, že mimoriadna situácia nebude znamenať obmedzenie osobnej slobody a pohybu ľudí, má však pomôcť zabezpečiť štátu potrebné materiálne zásoby.

13:57 Ukrajina na tri týždne zavrela školy a univerzity po celej krajine.

13:55 Aktuálne je otestovaných viac ako 600 vzoriek. "Traja noví pacienti, u ktorých bol potvrdený výskyt koronavírusu, boli v kontakte s rodinou v Kittsee," uviedol Peter Pellegrini. Táto rodina je v súčasnosti v domácej karanténe, rovnako ako tri nové prípady, nakoľko podľa premiéra nemajú príznaky, ktoré by si vyžadovali hospitalizáciu. "Sú to potvrdené kontakty, ktoré sme získali na základe preverovania úzkych kontaktov tých prvotných ľudí, ktorí nákazu na Slovensko zaniesli," konštatoval premiér.

13:50 Kancelárka Angela Merkelová nemá pre Nemcov, ale vlastne ani pre nás, dobré správy.

13:40 Na Slovensku sa potvrdili ďalšie tri prípady nákazy novým koronavírusom, potvrdil po rokovaní vlády Peter Pellegrini.

13:15 Ministerstvo spravodlivosti pre prevenciu šírenia koronavírusu zrušilo všetky plánované pracovné porady, školenia, zahraničné služobné cesty. Tuzemské pracovné cesty sa budú riešiť individuálne. Zároveň platí zákaz prijímať návštevy v priestoroch rezortu.

13:00 Podľa Chrena má predajkyňa oblečenia pozitívnu cestovateľskú anamnézu, pred menej ako desiatimi dňami sa údajne vrátila z ázijskej krajiny. Hospitalizovaná bola spolu so svojím manželom. Výsledky testov zatiaľ podľa Chrena známe nie sú. Doplnil, že o situácii sa dozvedeli od samotných predajcov. "Prevádzka trhoviska je v kontakte aj priamo s nimi, štát ani žiadne jeho orgány nás oficiálne neinformovali," komentoval.

12:40 Na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady nákazy. Informovala o tom epidemiologička Zuzana Krištúfková pre RTVS. Spolu je na Slovensku 10 potvrdených nakazených.

12:30 Ďalšie podozrenie na nákazu je u predajkyne oblečenia na bratislavskom trhovisku Miletičova. Hospitalizovali ju. Trhovisko preventívne uzavreli. "Po porade vedenia mestskej časti sme sa preto dnes od 12.00 rozhodli preventívne uzavrieť trhovisko Miletičova a pristúpiť k dezinfikovaniu priestorov," informoval starosta Ružinova Martin Chren.

12:20 Riaditeľ pražskej Fakultnej nemocnice Motol Miloslav Ludvík pokladá súčasný vývoj v šírení nového koronavírusu za alarmujúci predovšetkým pre starých ľudí, ktorí žijú často sami.

12:15 Na rokovaní vlády by sa tiež podľa Pellegriniho malo rozhodovať o nákupe špeciálnych prístrojov na umelú ventiláciu. Pripomenul, že v nemocniciach sa možno budú musieť odkladať aj plánované operácie.

Premiér tiež informoval, že počet operátorov na infolinkách sa zvýši, pomôcť by mali napríklad študenti končiaci medicínu či doktorandi. Upozornil, že občania majú v prípade problémov volať prednostne svojmu obvodnému lekárovi. Pellegrini požiadal lekárov, ako aj sestričky, aby dvíhali telefóny.

12:10 Na štvrtkovom ústrednom krízovom štábe sa bude zvažovať aj nariadenie zatvoriť všetky školy a školské zariadenia na 14 dní. Pred rokovaním vlády o tom informoval predseda vlády Peter Pellegrini.

Premiér tiež avizoval, že na rokovaní vlády pravdepodobne rozhodnú o odporúčaní mestám a obciam, aby sa mestské polície sústredili na kontrolu verejných priestranstiev a upozorňovali ľudí, najmä deti a študentov, aby opustili obchodné domy a nestretávali sa napríklad v parkoch.

12:07 Testovacích sád na nový koronavírus je a bude dosť, vo štvrtok pribudnú ďalšie. Ubezpečil o tom Peter Pellegrini pred rokovaním vlády. "Testujeme každého, u koho je testovanie potrebné,“ uistil. Pripomenul, že sa prijímajú opatrenia, aby sa testovalo nielen v Bratislave, ale aj v Košiciach. Premiér verí, že situácii pomôže aj využitie rýchlotestov. "Podľa nich budeme vidieť, či prípadov infikovaných narastá alebo nie," upozornil.

12:05 Mesto Myjava uzavrie Domov sociálnych služieb Úsvit a všetky školské a predškolské zariadenia v pôsobnosti mesta od 12. marca. Rovnako uzatvára športové haly, plaváreň, futbalové areály, mestské športoviská, detské ihriská, kultúrny dom, knižnicu, Gazdovský dvor, centrum voľného času a kino. Priestory budú uzavreté pre verejnosť a zakazujú sa akékoľvek podujatia, súťaže, tréningy a nácviky. Primátor Pavel Halabrín odporúča prevádzkovateľom reštauračných, pohostinských zariadení a barov zvážiť skrátenie prevádzkových hodín do 21.00 h.

12:00 Poľsko ruší od štvrtka na dva týždne výučbu na všetkých typoch škôl vrátane univerzít. V stredu to oznámil poľský premiér Mateusz Morawiecki. Morawiecki po rokovaní krízového štábu novinárov informoval, že školy budú od pondelka uzavreté, ale pre študentov zostanú otvorené až do konca tohto týždňa, aby sa rodičia mohli zariadiť. Výučba sa však ruší od štvrtka.

11:40 Guvernér severotalianskeho regiónu Lombardsko Attilio Fontana vyzval v stredu vládu v Ríme, aby na severe Talianska v dôsledku epidémie nechala na 15 dní zatvoriť všetky podniky a zrušila dopravné spoje, ktoré nie sú životne dôležité.

11:20 Žilina prerušuje od 12. marca činnosť Centra voľného času Kuzmányho a vyučovanie na základných umeleckých školách Ladislava Árvaya a Ferka Špániho. "Okrem týchto opatrení sa prerušuje činnosť iných subjektov, napríklad športových klubov, podnikateľských subjektov, mimovládnych organizácií, občianskych združení, ktorá vyplýva z prenájmu priestorov v školách, materských školách a školských zariadeniach. Prerušenie sa týka aj tréningovej činnosti členov športových klubov v priestoroch Zimného štadióna v Žiline," informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

11:15 Koronavírus je už prakticky všade v EÚ, Taliansko je dokonca úplne uzavreté. Nákaza tak značne obmedzila aj možnosti cestovania. Ministerstvo hospodárstva informovalo, ako je to v prípade, ak máte letieť a zrušili vám let, prípadne ak sa bojíte cestovať. Preplatia vám dovolenku? Toto potrebujete vedieť.

11:10 Premiéra Petra Pellegriniho mrzí prístup pravoslávnej cirkvi, ktorá vyhlásila, že na Slovensku bude naďalej vykonávať bohoslužby "vrátane bozkávania ikon a prijímania z jedného kalicha". Podľa Pellegriniho tu má byť cirkev na to, aby ľuďom pomáhala a nie, aby škodila nezodpovedným dodržiavaním tradícií. "Sú na to paragrafy. Ak budú pokračovať, budem prvý, kto bude voči nim vyvodzovať postihy," vyjadril sa s tým, že mení názor na celú pravoslávnu cirkev.

11:00 V Česku je 64 nakazených. Krajina v stredu ráno vstúpila do úplne nového systému fungovania. Všetky základné a stredné školy sú zatvorené. Týka sa to aj univerzít. Materských škôl zatiaľ nie. Najviac nakazených má Praha. Nasleduje ju Ústecký kraj a Stredočeský kraj. Aktuálne informácie nám prezradil spolupracovník TA3 David Vozdecký.

10:57 Profesionálni vojaci majú pre výskyt nového koronavírusu pozastavené zahraničné služobné cesty a návštevy. Do úvahy pripadá aj zrušenie či presunutie niektorých aktivít. Uviedla to hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

9:55 Krízový štáb v Maďarsku odporučil vláde nariadiť stav núdze. Oznámil to minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás, ktorý povedal, že kabinet návrh prerokuje dnes dopoludnia. Vláda bude musieť zvážiť, či uzatvorí hranice pre ľudí prichádzajúcich z Talianska, pričom občania Maďarska by mohli vstúpiť na územie krajiny, ale automaticky by museli ísť do karantény.

10:40 Poslanec Claudio Pedrazzini sa stal prvým členom talianskeho parlamentu, u ktorého testy potvrdili nakazenie koronavírusom.

10:30 Počet potvrdených nakazených v Maďarsku stúpol na 13, informoval v stredu vládny informačný server koronavirus.gov.hu. Nový prípad infekcie diagnostikovali u ženy, ktorá bola treťou kontaktnou osobou koronavírusom nakazeného Brita žijúceho v Debrecíne, ktorý často cestoval do Milána.

10:15 Niektoré firmy v stredočínskom meste Wu-chan, sa budú môcť vrátiť do práce. V stredu o tom informovali predstavitelia provincie Chu-pej, kde sa mesto nachádza. Rozhodnutie je ďalším znakom, že čínske úrady sú si isté, že mesto v karanténe víťazí v boji proti epidémii, napísala tlačová agentúra AFP.

9:53 Jednou zo zbraní, ktoré nás môžu ochrániť pred koronavírusom, je silná imunita. Okrem správneho stravovania má na jej posilňovanie pozitívny vplyv aj dostatok spánku, otužovanie či optimizmus.

9:45 V Poľsku by mali v nedeľu zvýšiť počet omší tak, aby sa na každej mohol zúčastnil menší počet veriacich. Opatrenie súvisí s novým nariadením vlády, ktorá ruší veľké zhromaždenia"Vzhľadom na požiadavky hlavného hygienika, aby sa zabránilo hromadným zhromaždeniam ľudí, žiadame o rozšírenie - ak je to možné - počtu nedeľných omší v kostoloch tak, aby sa v ten okamih mohol zúčastniť na omši primeraný počet veriacich," vyhlásil arcibiskup Stanislaw Gadecki.

9:45 Prehliadky viedenského Dómu sv. Štefana pozastavili až do odvolania. Rakúska vláda zakazuje zhromaždenia v uzavretých priestoroch s účasťou viac ako 100 osôb.

9:40 Belgické ministerstvo zdravotníctva oznámilo prvé úmrtie v krajine v dôsledku nového koronavírusu. Podľa vyhlásenia ide o 90-ročného pacienta.

9:15 Základné školy, materské školy a detské jasle v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Považská Bystrica budú od štvrtka do pondelka zatvorené. Rozhodol o tom krízový štáb mesta. V Považskej Bystrici sú zrušené výlety, exkurzie, výcviky, pracovné a študijné pobyty. Pre verejnosť sú zatvorené od štvrtka až do odvolania centrum voľného času, základné umelecké školy, krytá plaváreň, zimný štadión i športová hala.

9:00 Počet ľudí infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Českej republike zvýšil na 64. Potvrdil to minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch. V priebehu utorka sa počet nakazených zvýšil o 25, čo je doposiaľ najvyšší nárast prípadov.

8:50 Čína v stredu potvrdila 24 nových prípadov nákazy novým typom koronavírusu a 22 úmrtí. Podľa agentúry AP nové údaje potvrdzujú klesajúci počet infekcií v Číne, kde sa epidémia vlani v decembri začala. V krajine sa uzdravili už zhruba tri štvrtiny infikovaných pacientov.

8:45 Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali aj v utorok. Pozrite si článok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok