Čas vymeniť šéfa? Zlá otázka, tvrdí Kaliňák po stretnutí Smeru

TA3 TASR SITA
10.3.2020 15:10

Zvolení poslanci národnej rady za Smer-SD sa zišli na stretnutí poslaneckého klubu v centrále strany v Bratislave. Pri novinároch sa pristavili bývalý minister vnútra Robert Kaliňák aj expremiér Robert Fico.

Kaliňák: Fico je otcom sociálneho štátu

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár pred novinármi uviedol, že na stretnutí formujúceho sa poslaneckého klubu riešili organizačno-technické záležitosti. Podľa Blanára sa rozprávali aj o prerozdelení parlamentných výborov, Smer-SD má záujem o kontrolné výbory. "Pevne verím, že aj budúca koalícia bude toto ctiť, že opozícii budú patriť kontrolné výbory, na toto si budeme nárokovať," dodal s tým, že mená na predsedov výborov nechcel konkretizovať.

Súčasný podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák novinárom odkázal, že pýtať sa na to, či je čas vymeniť šéfa strany, nie je správnou otázkou, nepovažuje to v tejto chvíli za tému. "Pre mňa je predsedom strany Robert Fico a je tam doma," podotkol. "Robert Fico je určite bezpochyby otcom sociálneho štátu," dodal.

Kaliňák si takmer polovičný počet krúžkov v parlamentných voľbách pre Fica na rozdiel od premiéra Petra Pellegriniho vysvetľuje tým, že Fico nebol súčasťou volebnej kampane. Kvalita Pellegriniho v kampani bola pre Kaliňáka "pozitívnym prekvapením". Volebný výsledok Smeru-SD podľa Kaliňáka ukazuje, že v opozícii budú mať poslanci strany dostatočný priestor na to, aby dokázali ochrániť sociálny štandard.

Fico: Kollárovci nemôžu kontrolovať SIS

Súčasný predseda strany Fico potvrdil, že sa bude aj naďalej uchádzať o funkciu lídra strany. Fico sa okrem toho plánuje uchádzať aj o post predsedu poslaneckého klubu v NR SR, v ktorej bude mať strana 38 mandátov. Líder Smeru-SD ďalej informoval, že na miesto podpredsedu NR SR navrhnú Petra Pellegriniho, ktorý vo voľbách z 29. februára získal najviac preferenčných hlasov spomedzi všetkých kandidátov za stranu Smer-SD. 

Smer chce byť silnou opozičnou stranou, uviedol po stretnutí Fico. Hoci ku skladaniu vlády sa vyjadrovať nechcel, strana Borisa Kollára podľa neho nemôže kontrolovať SIS.  "Je cez čiaru, aby SIS pod kontrolu dostala strana pána Kollára. Mafia a mafián nemôže kontrolovať SIS," vyhlásil. SIS podľa jeho slov potvrdila, že líder Sme rodina Boris Kollár bol v 90-tych rokoch "namočený do pašovania drog". "Bolo by bezpečnostným rizikom a absolútnym výsmechom, aby takáto strana kontrolovala SIS," doplnil Fico. Pripomenul, že o obsadení postu riaditeľa SIS rozhoduje vláda, potom to ide na stôl prezidentovi SR, ktorý rozhodne.

Smer-SD chce byť silnou opozičnou stranou, uviedol po stretnutí Robert Fico. Hoci ku skladaniu vlády sa vyjadrovať nechcel, strana Borisa Kollára podľa neho nemôže kontrolovať SIS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok