Slovenskí väzni už vyrobili tisícky ochranných rúšok na tvár

TA3 TASR
10.3.2020 13:09

Slovenskí väzni vyrobili za posledných šesť dní v súvislosti s novým koronavírusom približne 7000 ochranných rúšok na tvár. Informovala o tom hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská.

Slovenskí väzni už vyrobili tisícky ochranných rúšok na tvár
TASR/AP (ilustračná fotografia)

Plánujú vyrobiť 2400 kusov denne

"ZVJS začal prípravu výroby rúšok na tvár vykonávať 27. februára a výroba sa začala realizovať vo vybraných ústavoch 5. marca. K dnešnému dňu bolo vyrobených približne 7000 rúšok na tvár. Aktuálne sa uskutočňuje výroba v siedmich ústavoch, ktoré majú zriadené strediská šitia," priblížila hovorkyňa.

Dodala, že od stredy je plánovaná produkcia približne 2400 kusov rúšok na tvár denne. "Rúška na tvár sa vyrábajú predovšetkým zo zdravotnícky odporúčaných materiálov, ktoré je možné prať na vysokej teplote, chemicky čistiť a žehliť. Primárne sú rúška určené na potreby zboru a sú urýchlene distribuované podľa požiadaviek do všetkých ústavov zboru. V prípade požiadaviek na výrobu pre štátne hmotné rezervy je zbor pripravený realizovať aj túto požiadavku podľa svojich kapacitných možností," priblížila.

Pri vstupe do ústavov budú merať teplotu

ZVJS prijal v pondelok ďalšie opatrenia v súvislosti s potvrdenými prípadmi nového koronavírusu s platnosťou od utorka. "Pri vstupe do všetkých ústavov a zariadení zboru sa bude vstupujúcim osobám (vrátane príslušníkov a zamestnancov zboru) vykonávať meranie telesnej teploty bezkontaktným teplomerom. Osobe s telesnou teplotou vyššou ako 37,5 stupňa alebo s inými príznakmi ochorenia COVID-19 a taktiež osobe, ktorá odmietla meranie telesnej teploty, sa zamedzí vstup do ústavu," povedala hovorkyňa ZVJS.

V prípade orgánov činných v trestnom konaní, sudcu, obhajcu, advokáta a inej osoby poskytujúcej právnu pomoc a ďalšej oprávnenej osoby a orgánu sa zváži zamedzenie vstupu. V prípade vykonávania takýchto vstupov poskytne ústav vstupujúcim osobám rúško na tvár, ktoré následne pri odchode odovzdajú. Platí to len v prípade, že si tieto osoby nezabezpečia vlastné rúška na tvár.

Ku koncu februára sa v ústavoch na Slovensku nachádzalo približne 1600 obvinených a viac ako 9000 odsúdených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok