Naberte odvahu. Pápež vyzval kňazov, aby išli medzi nakazených

TA3 TASR
10.3.2020 12:20

Pápež František vyzval katolíckych kňazov, aby "nabrali odvahu" a vyšli medzi ľudí nakazených koronavírusom a pomohli im. "Modlime sa k Bohu aj za našich kňazov, aby nabrali odvahu a vyšli a navštívili chorých... a pridali sa k zdravotníckemu personálu a dobrovoľníkom pri práci, ktorú robia," uviedol pápež počas omše vo Vatikáne.

Naberte odvahu. Pápež vyzval kňazov, aby išli medzi nakazených
SITA/AP

Námestie sv. Petra bolo takmer prázdne, keď sa na ňom prechádzalo iba niekoľko desiatok ľudí, väčšinou bez rúšok na tvári. Talianska vláda požiadala ľudí, aby necestovali, ak nemusia, a aby sa vyhýbali kontaktu s chorými. Taliansky premiér Giuseppe Conte v pondelok večer oznámil, že obmedzenia platné v Lombardsku zavedené v súvislosti so šírením koronavírusu sa rozšíria na celú krajinu.

Pozastavené je konanie všetkých športových podujatí vrátane zápasov najvyššej talianskej futbalovej ligy. Rovnako je obmedzený pohyb osôb po celom Taliansku a zakázané verejné zhromaždenia. Ľudia by podľa premiéra mali zostať doma a chodiť von, len ak budú musieť ísť do práce alebo v naliehavých prípadoch. Uzavretie škôl a univerzít bolo predĺžené až do 3. apríla.

Alarmujúca je aj vysoká úmrtnosť v Taliansku: pri 463 mŕtvych a 9172 nakazených stúpla celková talianska úmrtnosť na piatich percentách a v Lombardsku na šiestich percentách, čo je oveľa viac ako tri až štyri percentá na iných miestach sveta. Dr. Giovanni Rezza, hlavný odborník na infekčné ochorenia v talianskych Národných ústavoch zdravia, pripísal toto vysoké percento faktu, že Taliansko má po Japonsku najstaršie obyvateľstvo na svete a medián, teda stredná hodnota veku zosnulých na vírus je 80 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok