Nakazený taxikár môže byť zlomový prípad, v ČR zatvoria školy

TA3 TASR
10.3.2020 09:53

V Českej republike momentálne evidujú už 40 prípadov nákazy novým koronavírusom. Dva nové oznámil minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Jeden z posledných prípadov je problematický. U našich západných susedov pristupujú k prísnym opatreniam.

Informoval spravodajský server Novinky.cz. "Národné referenčné laboratórium hlási dnes ráno dva pozitívne výsledky na koronavírus. Jedna žena ročník 1959 zo Stredočeského kraja prišla do kontaktu s nakazenou ženou v zamestnaní, ktorá bola na lyžiach v talianskej Val Gardene," napísal v utorok ráno minister na Twitteri. Dodal, že druhým potvrdeným je muž ročník 1966 z Ústeckého kraja, ktorý sa vrátil z talianskeho Sextenu. Do pondelka potvrdili v Česku 38 prípadov nákazy.

Od utorkového večera sa v Česku zastavujú všetky kultúrne, spoločenské i náboženské akcie s účasťou nad 100 osôb. Od stredy zatvárajú ZŠ, SŠ aj vyššie odborné školy.

Premiér Andrej Babiš zvolal na utorok mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady štátu, vláda podľa neho prijme ďalšie opatrenia proti šíreniu nákazy. Jedným z nakazených je v Česku aj taxikár, ktorý by podľa námestníka českého ministerstva zdravotníctva Romana Prymulu mohol byť zlomovým prípadom. Nemá totiž väzby na ľudí, ktorí sa v ostatnom čase zdržiavali na severe Talianska.

Ako pripomenul server Novinky.cz, pre koronavírus zaviedlo Česko od pondelkového rána kontroly na hraniciach, vláda následne rozhodla, že policajtom bude pomáhať armáda. Na desiatich hraničných priechodoch vyrastie zázemie, aby sa vzorky krvi pre testovanie na koronavírus mohli odoberať na mieste. Policajti na hraniciach skontrolovali za 24 hodín skoro 36.000 áut, 65 vozidiel odstavili s podozrením na koronavírus. Do karantény prepravili šesť ľudí, informoval v utorok spravodajský portál iDNES.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok