Čínsky prezident navštívil Wu-chan, nákaza je zrejme na ústupe

TA3 TASR
10.3.2020 07:01

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval do mesta Wu-chan. Ide o jeho prvú návštevu tohto mesta od vtedy, ako sa odtiaľ začala šíriť epidémia nového koronavírusu. V Číne a v Južnej Kórei zaznamenali za ostatných 24 hodín najmenej prípadov nákazy.

Čínsky prezident navštívil Wu-chan, nákaza je zrejme na ústupe
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Prezident pricestoval na inšpekciu

K prezidentovej nehlásenej návšteve Wu-chanu dochádza v čase, keď sa ukazuje, že bezprecedentné karanténne opatrenia, aké zaviedli v tomto meste a zvyšku čínskej centrálnej provincie Chu-pej v reakcii na vypuknutie epidémie, sa vyplácajú a dochádza k výraznému poklesu v nových prípadoch nákazy.

Si Ťin-pching do Wu-chanu pricestoval v utorok lietadlom na "inšpekciu" prevencie a zvládania epidémie v oblasti. V meste sa má počas dňa stretnúť s miestnymi zdravotníkmi, predstaviteľmi polície, armády, dobrovoľníkmi, pacientmi aj občanmi, uviedla agentúra Sinchua.

Čína zaznamenala za ostatných 24 hodín len 19 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je dosiaľ najmenej od 20. januára, keď začala zverejňovať takéto celonárodné údaje. Informovala o tom v utorok agentúra AP. Takmer všetky nové prípady, okrem dvoch, evidovali v meste Wu-chan, ktoré je epicentrom šírenia koronavírusu SARS-CoV-2. Tam taktiež zaznamenali aj 16 z dovedna 17 nových úmrtí súvisiacich s vírusom, ktorý si v Číne vyžiadal už celkovo 3136 životov.

Južná Kórea pod číslom 150

Južná Kórea v utorok oznámila, že za posledných 24 hodín zaznamenala 131 nových prípadov nákazy koronavírusom a tri úmrtia. Vôbec prvýkrát za ostatné dva týždne sa tak táto krajina v počte nových infikovaných dostala pod číslo 150, informuje agentúra AFP odvolávajúca sa na vyhlásenie Kórejského centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Celkový počet nakazených sa aktuálne v Južnej Kórei vyšplhal na 7513, zatiaľ čo nákaze tam už podľahlo 54 ľudí. Pondelok je v poradí štvrtým dňom za sebou, v ktorom došlo k poklesu v nových prípadoch nákazy. Zároveň ide o deň, v ktorý zaznamenali - od konca februára - juhokórejské úrady aj vôbec najmenej novoinfikovaných osôb. Južná Kórea bola prvou krajinou, ktorá po Číne, odkiaľ sa vírus rozšíril, evidovala značný počet nakazených. Mimo Číny aktuálne patrí spolu s Talianskom a Iránom k najzasiahnutejším krajinám sveta.

Nemali by sme byť spokojní

Juhokórejský prezident Mun Če-in reflektoval ešte v pondelok "klesajúci trend" šírenia vírusu v krajine, zároveň však zdôraznil, že "by sme vôbec nemali byť spokojní". Miestne úrady naďalej občanov varujú, aby sa vyhýbali zhromaždeniam a masovým podujatiam, ako protestom či napríklad aj bohoslužbám.

Epidémia nového koronavírusu si vo svete vyžiadala už viac než 4000 mŕtvych a vo vyše 100 krajinách sa infikovalo viac ako 110.000 osôb. Nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, prvý raz zaznamenali koncom vlaňajšieho decembra v priemyselnom veľkomeste Wu-chan, odkiaľ sa pravdepodobne rozšíril ďalej do Číny a následne zvyšku sveta.

Nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, prvý raz zaznamenali koncom vlaňajšieho decembra v priemyselnom veľkomeste Wu-chan, odkiaľ sa pravdepodobne rozšíril ďalej do Číny a následne zvyšku sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok