Zomrel muž, ktorý hral so smrťou, slávny herec Max von Sydow

TA3 TASR
9.3.2020 13:25

Vo veku 90 rokov zomrel legendárny švédsky filmový herec Max von Sydow. Preslávil sa množstvom filmových úloh, hral napríklad rytiera, ktorý hrá šach so Smrťou vo filme Ingmara Bergmana Siedma pečať. Hral aj v Hviezdnych vojnách, Barbarovi Conanovi, filmoch Hana a jej sestry, Minority Report i v seriáli Hra o tróny.

Zomrel muž, ktorý hral so smrťou, slávny herec Max von Sydow
SITA/AP

Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie jeho rodiny. Herec, ktorý účinkoval vo vyše 100 filmoch a televíznych seriáloch, skonal v nedeľu vo svojom dome vo Francúzsku. "So zlomeným srdcom a nesmiernym smútkom oznamujeme úmrtie Maxa von Sydowa 8. marca 2020," uviedol vo vyhlásení hercov manažér Jean Diamond, ktorého citujú stanice BBC s Sky News.

Von Sydow hral vo filmoch ako Siedma pečať (1957), Exorcista (1973), Flash Gordon (1980), Hana a jej sestry (1986), Minority Report (2002) či Prekliaty ostrov (2010). S režisérom Ingmarom Bergmanom, svojím švédskym rodákom, nakrútil dovedna 11 filmov. V roku 2016 sa objavil v troch častiach seriálu Hra o tróny.

Von Sydow bol počas kariéry dvakrát nominovaný na Oscara. Herec má dvoch synov so svojou prvou manželkou. V roku 1997 sa oženil druhý raz a o päť rokov neskôr sa stal francúzskym občanom, čo znamenalo, že sa musel vzdať svojho švédskeho občianstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok