Pre koronavírus zakázali podujatia, počet nakazených stúpol

TA3 TASR SITA ČTK
9.3.2020 10:27

Nákaza, ktorá straší celý svet, nevynechala ani Slovensko. Počet nakazených u nás cez víkend narástol, štát prijal prísne opatrenia, zatvárajú sa školy. Ceny ropy poklesli najviac za posledné desaťročia. Ako zvládame bezprecedentnú situáciu? Situáciu okolo nákazy Covid-19 sme s vami sledovali online.

Pre koronavírus zakázali podujatia, počet nakazených stúpol
SITA/Alexandra Čunderlíková

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:26 V Európe koronavírus najviac trápi Taliansko, vláda rozšírila obmedzenia z Lombardska na celú krajinu.

21:40 Dopravný podnik Bratislava ruší od utorka premávku autobusových liniek 131 a 184 a taktiež školských spojov. Linka 31 bude zároveň premávať v režime školských prázdnin. Dôvodom je zrušenie vyučovania na základných, stredných a vysokých školách v hlavnom meste pre nový koronavírus. Zmeny platia do odvolania.

21:05 O nových opatreniach sme diskutovali aj v relácii Téma dňa, pozvanie prijali Juraj Droba, predseda BSK, Matúš Vallo, primátor Bratislavy i Miroslav Fikar, rektor STU v Bratislave. Telefonicky sme sa spojili aj s hlavným hygienikom Jurajom Mikasom.

20:44 V hlavnom meste prerušuje v rámci prevencie priamu výučbu ďalšia vysoká škola. Ide o Vzdelávací a konzultačný inštitút v Bratislave Vysokej školy mezinárodních a veřejných vztahů Praha. Výučba bude prerušená od utorka do pondelka 16. marca a týka sa ako denných, tak externých študentov.

20:00 Fakultná nemocnica v Trenčíne bude od utorka poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Informovala o tom nemocnica na svojom webovom sídle. „S účinnosťou od 10. marca až do odvolania, z dôvodu zvýšeného počtu akútnych respiračných ochorení a možnosti nákazy novým koronavírusom, Fakultná nemocnica Trenčín ruší plánované operácie, plánované ambulantné zákroky a kontrolné vyšetrenia,“ informuje nemocnica.

19:18 Od 10. marca sa na dva týždne zatvárajú aj stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Na základe odporúčania Štábu pre krízové situácie TSK vydal župan Jaroslav Baška príkaz pre riaditeľov škôl zabezpečiť prerušenie vyučovacieho procesu v období od 10. marca do 23. marca vrátane.

19:10 Pri vstupe do ambulancie praktického lekára by mal každý pacient obdržať zadarmo rúško. Premiér Peter Pellegrini informoval, že na tom budú pracovať spolu so Slovenskou lekárskou komorou. Tieto rúška by mali byť umiestnené v čakárni a ľudia ich majú mať nasadené aj vtedy, keď prichádzajú za svojím všeobecným lekárom. „Týka sa to ambulantných lekárov, naše nemocnice sú vybavené svojím systémom ochrany, ale praktický lekár v obci alebo mestečku potrebuje mať pocit bezpečia," uviedol premiér. Ako dodal, aj v týchto hodinách sa Štátne hmotné rezervy pokúšajú dokúpiť ďalšie ochranné prostriedky.

18:33 Košičan nakazený novým koronavírusom je nateraz v stabilizovanom stave. Informovala o tom hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice Ivana Vaněková. „Od soboty 7. marca je u nás hospitalizovaný mladý Košičan, u ktorého výsledky vzoriek potvrdili ochorenie COVID-19. Uviedol, že sa pred niekoľkými dňami vrátil z Francúzska,“ spresnila.

Ako povedal hovorca spoločnosti U. S. Steel Košice Ján Bača, uvedený pacient je zamestnancom košických oceliarní, no po dovolenke navštívil zdravotnícke zariadenie a neprišiel na pracovisko.

18:31 V súvislosti s nárastom ochorení COVID-19 spôsobených novým koronavírusom a v záujme ochrany zdravia návštevníkov bude Kino Lumiére v Bratislave zatvorené od utorka 10. marca priebežne do 31. marca. Informovala o tom Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu.

17:57 Všeobecní lekári budú môcť pre nový koronavírus vypísať tzv. pohybovú práceneschopnosť, potvrdenia bude ošetrujúci lekár priamo zasielať do Sociálnej poisťovne, aby sa obmedzil pohyb ľudí.

17:55 Zrušené je aj slávnostné odovzdávanie osvedčení novým poslancom národnej rady o ich zvolení, ktoré sa malo konať v utorok. Dekréty budú podľa premiéra poslancom zaslané doporučenou poštou.

17:48 Pre nový koronavírus budú od utorka preventívne kontroly na všetkých hraničných priechodoch na Slovensku. Krízový štáb informoval aj o tom, že občania SR vracajúci sa z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu budú musieť podstúpiť 14-dennú karanténu vrátane rodinných príslušníkov, ktorí s nimi žijú v jednej domácnosti.

17:28 Premiér informoval taktiež o ďalších dvoch prípadoch nákazy v Martine a v Košiciach.

17:21 Pozrite si aj tlačovú besedu Petra Pellegriniho po zasadnutí krízového štábu.

17:17 Ústredný krízový štáb rokoval o opatreniach proti šíreniu koronavírusu, premiér Peter Pellegrini informoval o zákaze akýchkoľvek verejných, športových i kultúrnych podujatí na najbližších 14 dní.

17:09 Prezenčnú výučbu dočasne prerušili Technická univerzita v Košiciach a Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach mení prezenčnú formu výučby na dištančnú. Rozhodli o tom krízové štáby týchto univerzít v snahe predísť šíreniu nového koronavírusu.

16:50 Košické oceliarne zatiaľ nemajú informácie o tom, že by bol novým koronavírusom nakazený ich zamestnanec. V súvislosti s podozrením, o ktorom informovali Tvnoviny, uviedol hovorca spoločnosti U. S. Steel Košice Ján Bača. Podľa jeho slov pozorne sledujú vývoj situácie a inštrukcie regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

16:17 Rúška chrániace dýchacie cesty proti novému koronavírusu by mala vyrábať v SR Zornica v Bánovciach nad Bebravou. "Konštatovali sme, že v Európe pretrváva akútny nedostatok ochranných prostriedkov. Som veľmi rád, že sa nám ozval slovenský výrobca. Z Bánoviec nad Bebravou prišla správa, že vo fabrike Zornica, ktorá vyrába košele, okamžite prechádzajú na nový výrobný program a po veľmi rýchlej certifikácii sú na slovenský trh schopní dodávať až do 20.000 kusov ochranných rúšok denne," spresnil.

16:08 Všeobecná zdravotná poisťovňa odporúča svojim poistencom eRecept. Ako uviedla hovorkyňa štátnej poisťovne Slávka Gáborová, poistenci oň majú žiadať ošetrujúceho lekára telefonicky. VšZP vyzýva poistencov na ohľaduplnosť. Ak majú príznaky respiračného ochorenia, pri výbere liekov majú dodržiavať odporúčané opatrenia.

16:02 Slovenská národná galéria bude od utorka do odvolania  pre verejnosť neprístupná. Opatrenie, týkajúce sa všetkých pracovísk SNG, prijalo vedenie zbierkovej inštitúcie v súvislosti s preventívnymi opatreniami voči šíreniu nového koronavírusu.

16:00 Bratislavská vodárenská spoločnosť v súvislosti so šírením nového koronavírusu ruší, prípadne presúva svoje spoločenské akcie. Na neurčito sa napríklad presúva každoročné testovanie kvality vody z domácich studní.

15:55 Univerzita sv. Cyrila a Metoda a Trnavská univerzita pozastavili kontaktnú formu výučby do 24. marca. Toto opatrenie sa dotýka 10 000 študentov na týchto dvoch univerzitách.

15:45 Prešovský samosprávny kraj prijal po dnešnom zasadnutí krízového štábu nové preventívne opatrenia, ktoré majú znížiť riziko šírenia koronavírusu. Ako informovala samostatná referentka oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK Ivana Ondriová, opatrenia sa týkajú župných stredných škôl, kde sa od pondelka 9. marca nariaďuje povinná dvojtýždňová karanténa všetkým zamestnancom a žiakom, ktorí sa v posledných dňoch zdržiavali v krajinách najviac zasiahnutých koronavírusom, osobitne v Taliansku.

V prímestskej autobusovej doprave PSK dnešným dňom nariaďuje vykonávanie dôslednej dezinfekcie. „Osobitné nariadenia platia aj v zariadeniach sociálnych služieb a kultúrnych inštitúciách v pôsobnosti župy,“ uviedla Ondriová. Kraj takisto ruší prijímanie zahraničných delegácií.

15:40 Pre obavy z nákazy zatvára Bratislava verejné inštitúcie. Pozrite si fotogafie.

15:30 Slovensko má údajne ďalší potvrdený prípad nákazy novým koronavírusom. Zistili ho u 26-ročného zamestnanca košického hutníckeho gigantu U. S. Steel. Pacient leží v Univerzitnej nemocnici v Košiciach.

15:20 Ministerstvo školstva zatiaľ nevidí dôvod na prípadné posunutie termínu písomných maturitných skúšok v súvislosti so šíriacim sa novým koronavírusom. Ak si to ale situácia vyžiada, je rezort na takýto krok pripravený. Uviedol to odbor komunikácie a protokolu ministerstva.

15:15 Trnava pre nákazu zatvára do konca týždňa jasle, materské aj základné školy. Ruší aj všetky kultúrne a športové podujatia, ktoré má vo svojej kompetencii a ktoré sa mali konať v mestských priestoroch.

15:10 Vzhľadom na šírenie koronavírusu KDH ruší mimoriadny snem hnutia, ktorý bol zvolaný na 14. 3. 2020.

15:08 Ochranné pomôcky nie sú dostupné a ich cena sa následne niekoľkonásobne zvýšila. Slovenská lekárnická komora na to upozorňuje v súvislosti s výskytom nového koronavírusu. Lekárne nemajú dostatok ochranných rúšok, respirátorov a dezinfekčných prostriedkov.

15:05 Obchodovanie na Wall Street bolo dočasne zastavené. Dôvodom bol prudký prepad po otvorení spôsobený nárastom obáv zo šírenie a dôsledkov nového koronavírusu a výrazný pokles cien ropy.

14:55 Počet ľudí nakazených novým typom koronavírusu v Rakúsku sa v pondelok zvýšil na 112. S odvolaním sa na správu rakúskeho ministerstva zdravotníctva o tom informoval webový portál rakúskej stanice ORF. Doposiaľ bolo na koronavírus v Rakúsku podľa údajov ministerstva zdravotníctva testovaných 4700 ľudí.

14:50 Viacerí autobusoví a vlakoví dopravcovia zaviedli preventívne opatrenia so zámerom zamedziť šíreniu ochorenia koronavírus. Autobusový dopravca Slovak Lines, a. s., Bratislava zintenzívnil dôkladnú dezinfekciu autobusov v súvislosti so zdravotnými rizikami najmä na linkách na letiská vo Viedni a v Budapešti. Ide o súčasť pravidelnej údržby autobusov popri ich upratovaní a čistení.

14:25 Na zasadnutí krízového štábu sa zúčastňuje aj budúci premiér Igor Matovič.

14:10 Dopravný podnik mesta Košice od pondelka prijíma ďalšie preventívne opatrenia s cieľom zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Cestujúci po novom nemusia na otvorenie dverí stlačiť tlačidlo, všetky zastávky na znamenie sa stávajú stálymi a ruší sa aj doplnkový predaj cestovných lístkov u vodičov MHD.

13:58 Irán v snahe bojovať proti šíreniu vírusu v preplnených väzniciach dočasne prepustil približne 70.000 väzňov. Šéf iránskej justície Ebráhím Raísí povedal, že "prepustenie väzňov bude pokračovať dovtedy, kým to nevytvára v spoločnosti neistotu".

13:55 Spoločnosť Eset varuje pred škodlivými e-mailovými správami, ktoré zneužívajú aktuálne šírenie vírusu Covid-19. Útočníci zneužívajú vírus na takzvaný phishing a šírenie škodlivého kódu. Tieto podvodné správy zneužívajú obavy verejnosti z aktuálnej situácie. Od používateľov sa snažia vylákať peniaze alebo sa pokúšajú infikovať ich zariadenia. e-mailom.

13:50 Prázdna čakáreň s oznamom v bratislavskej Nemocnici Ružinov po tom, ako ministerstvo zdravotníctva odporučilo nenavštevovať lekárov osobne.

ruzinov_ac1100ae-3be1-de11.jpg

13:45 Paneurópska vysoká škola v Bratislave na týždeň zrušila prezenčnú výučbu. Opatrenie trvá od pondelka do 16. marca.

13:39 Slávnostné odovzdávanie osvedčení novým poslancom NR SR o zvolení sa pravdepodobne neuskutoční, informoval o tom Pellegrini. Odovzdávanie je naplánované na utorok, prípadné zrušenie aktu má potvrdiť Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

13:25 Veľkí zamestnávatelia, najmä automobilky, by dokázali ustáť asi 10% výpadok zamestnancov. Oznámil to Pellegrini, podľa ktorého by sa pri vyššom percente absencie pracovníkov museli firmy už obmedzovať, respektíve zastavovať výrobu.

13:20 Energetické firmy by si mali zabezpečiť záložný personál, aby sa dodržali plynulé dodávky elektriny, plynu a pohonných látok. V reakcii na šírenie nového koronavírusu ich o to požiadal minister hospodárstva Peter Žiga. "Ja som minulý týždeň vyzval všetky subjekty kritickej infraštruktúry, teda všetky podniky, ktoré zabezpečujú výrobu, prenos a distribúciu elektrickej energie, plynu, prípadne pohonných hmôt, aby si zabezpečili takzvané záložné tímy," povedal po pondelňajšom rokovaní s premiérom a predstaviteľmi priemyslu Žiga.

13:12 Pozrite si tlačovú besedu po stretnutí predsedu vlády Petra Pellegriniho a ministra hospodárstva Petra Žigu s predstaviteľmi priemyslu v súvislosti s koronavírusom.

13:10 Predstavitelia Slovenskej lekárnickej komory vyzývajú kompetentné orgány, aby zabezpečili bezproblémovú dostupnosť ochranných a dezinfekčných prostriedkov. V rámci svojich kompetencií majú urobiť regulačný zásah v záujme bezpečnosti zdravotníckych pracovníkov verejných lekární, ale aj bezpečnosti pacientov v priestoroch lekární.

13:05 Peter Pellegrini chce na krízovom štábe navrhnúť, aby sa na Slovensku aspoň na dva týždne zrušili všetky podujatia, ktoré sa dajú zrušiť.

12:53 Dopravný podnik Bratislava vykonáva prostredníctvom vysúťaženej dodávateľskej firmy intenzívnu a dlhotrvajúcu hĺbkovú dezinfekciu všetkých vozidiel. Všetky vozidlá vo vozovom parku budú dezinfikované od pondelka 9. marca. Už v predchádzajúcich dňoch bola zavedená zvýšená dezinfekcia dopravných prostriedkov účinnými látkami na báze alkoholu a liehu počas každodennej údržby vozidiel. Ďalším opatrením je zavedenie dezinfekcie polymérovým prostriedkom cez elektrostatický postrekovač, ktorý znásobí virucídny účinok predchádzajúcich opatrení.

12:50 Všetky lety zo Slovenska do Talianska a späť sú v rámci preventívnych opatrení proti ochoreniu koronavírus od polnoci 9. marca zakázané až do odvolania. Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair tak musela zrušiť od pondelka spoje na svojich pravidelných linkách medzi Bratislavou a talianskymi mestami Bologna a Miláno a od utorka aj v prípade Alghera a Ríma - Ciampino. Bratislavské letisko informovalo, že cestujúcim prilietajúcim do hlavného mesta SR merajú hygieničky v príletovej hale telesnú teplotu, na palubách vypĺňajú dotazníky.

12:40 Zdravotnícke zariadenia združené v Asociácii štátnych nemocníc SR majú nateraz dostatočný počet rúšok, dezinfekcií a iných osobných ochranných pracovných prostriedkov. Informovala o tom hovorkyňa AŠN Ivana Vaněková.

12:36 Ďalším človekom, u ktorého v Bratislave potvrdili koronavírus, je zamestnanec Slovenského národného divadla. SND do 23. marca ruší celý program. Nákazu potvrdili u kostymérky SND po návrate zo zájazdu v Bruseli.

12:33 Končiaci premiér Peter Pellegrini oznámil, že Ústredný krízový štáb zasadne znovu a prijme ďalší sumár opatrení, ktoré by mali spomaliť alebo zmierniť nástup nákazy na Slovensku.

"Musíme brať na zreteľ aj ekonomické dopady. Pozvali sme predstaviteľov všetkých najdôležitejších automobiliek na Slovensku, zavolali sme predstaviteľov Združenia automobilového priemyslu ako celku, bol tu predstaviteľ Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, zamestnávateľských zväzov a Klubu 500, aby sme prediskutovali, ako vníma slovenský priemysel a zamestnávatelia celú túto situáciu a kde vidíme možné riziká," vysvetlil Pellegrini.

12:25 Krízový štáb Trnavskej univerzity v Trnave rozhodol o prerušení bežného režimu výučby na dva týždne až do 24. marca. Študenti majú využiť e-learning a samoštúdium, podrobnosti im určia dekanky a dekani jednotlivých fakúlt.

12:15 Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje vodičov kamiónov, že ich pohyb v uzavretých regiónoch Talianska je obmedzený na činnosť súvisiacu s dodaním alebo prevzatím tovaru. Vďaka najnovšiemu dekrétu talianskej vlády je uzatvorený región Lombardsko a provincie Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia a Rimini (v regióne Emilia Romaňa), Pesaro a Urbino (v regióne Marche), Benátky, Padova a Treviso (v regióne Benátsko) a Asti a Alessandria (v regióne Piemonte).

12:09 Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre prerušila od pondelka výučbu. Toto prerušenie potrvá do 22. marca a platí pre študentov na všetkých stupňoch a formách štúdia. Univerzita súčasne ruší aj ostatné vzdelávacie aktivity, ako sú kurzy celoživotného vzdelávania či Univerzita tretieho veku.

Aj Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre z obavy zo šírenia nákazy od pondelka až do nedele 22. marca prerušila prezenčnú formu výučby. Ako UKF zverejnila na svojej webovej stránke, vzdelávanie sa bude uskutočňovať inými vhodnými metódami podľa pokynov dekanov fakúlt. „Toto opatrenie sa týka aj praktickej výučby a praxí v zmluvných zariadeniach,“ upozorňuje vedenie UKF.

12:05 Na novej infolinke Národného centra zdravotníckych informácií evidujú enormný nárast záujmu o informácie o novom koronavíruse. Uviedol to hovorca NCZI Boris Chmel. "Prosíme občanov, aby si uvedomili, že linka neslúži na medicínske informácie, neobsluhujú ju lekári. Pracovníci nášho call centra poskytujú na linke informácie, ako postupovať, na koho sa obrátiť, čiže všeobecné organizačné usmernenia," uviedol Chmel.

Na novej infolinke NCZI odborníci na čísle 0800 221 234 odpovedajú na otázky 24 hodín denne, 7 dní v týždni. K dispozícii sú aj ďalšie kontakty, a to v rámci Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na čísle 0917 222 682, novykoronavirus@uvzsr.sk a jeho regionálnych pracovísk.

Na novej infolinke NCZI odborníci na čísle 0800 221 234 odpovedajú na otázky 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

12:00 Dopravný podnik Bratislava ubezpečuje verejnosť aj svojich zamestnancov, že je šanca na nákazu od jeho vodičky, ktorej potvrdili nákazu novým koronavírusom, minimálna. Vodička električky sa podľa informácií DPB nakazila počas jej súkromného pobytu mimo Slovenska koncom februára.

11:50 Nový koronavírus môže zasiahnuť aj do organizácie písomných maturít v Bratislavskom kraji. V súvislosti s termínom skúšok, ktoré sa majú začať budúci týždeň, to nevylúčil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Zároveň zdôraznil, že zatiaľ sa žiadne opatrenia v tomto smere nerealizujú.

11:45 Nitrianska radnica pre hrozbu koronavírusu zrušila zahraničné cesty žiakom i pracovníkom viacerých škôl.

11:37 Galéria mesta Bratislavy bude pre koronavírus do odvolania zatvorená. Ide o nariadenie Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy.

11:35 Mesto nemôže zakázať organizovanie športových a kultúrnych podujatí, ktoré neorganizuje samospráva, môže len odporučiť zváženie ich usporiadania. Na sociálnej sieti o tom informoval trenčiansky primátor Richard Rybníček po tom, ako mesto v súvislosti so zabránením šírenia nového koronavírusu zrušilo v nedeľu všetky mestské akcie a zatvorilo kultúrne strediská a centrum seniorov.

11:25 Na koronavírus reaguje aj Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici.

11:16 Český premiér Andrej Babiš dnes po zasadnutí Bezpečnostnej rady štátu oznámil zákaz návštev v nemocniciach. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch uviedol, že zákaz sa netýka detských oddelení, pôrodníc, pacientov s obmedzenou svojprávnosťou, pacientov v hospicoch a nevyliečiteľne chorých pacientov. "Zákaz je koncipovaný tak, že cielime na zariadenia, kde môže dôjsť k riziku nákazy a k ohrozeniu najpostihnutejších," povedal Vojtěch.

Do nedeľného večera potvrdili v Česku 32 pacientov s ochorením COVID-19.

11:10 Banskobystrický kraj po dnešnom zasadnutí krízového štábu prijal opatrenia proti koronavírusu. Krízový štáb odsúhlasil uzatvorenie všetkých kultúrnych inštitúcií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti až do odvolania. Ide o knižnice, múzeá, galérie, divadlá, osvetové strediská a podobne. Všetky plánované stretnutia s počtom účastníkov vyšším ako 10 sú až do odvolania zrušené. Výučbu na všetkých stredných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti prerušia okamžite po zistení prvého potvrdeného prípadu koronavírusu v Banskobystrickom kraji.

11:03 Výsledky testov na nový koronavírus boli u dvoch Sloveniek, ktoré boli na pozorovaní v nemocnici na Bali, negatívne. Informoval o tom riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Tomaga. "Obe slovenské turistky, ktoré boli na Bali hospitalizované pre zhoršený zdravotný stav, boli v nedeľu 8. marca prepustené. V oboch prípadoch boli výsledky testov na ochorenie COVID-19 negatívne," povedal Tomaga. Zdravý je podľa jeho slov aj Slovák, ktorý sa nachádza na palube japonskej výletnej lode Diamond Princess.

11:00 Prenos koronavírusu potravinami je podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR nepravdepodobný a neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by sa tak udialo u nového koronavírusu. Vo svete však pokračuje výskum zameraný na identifikáciu zdroja ohniska, rozsahu šírenia infekcie a spôsobu prenosu. Informovala o tom ŠVPS na svojej internetovej stránke.

10:57 Trnavský samosprávny kraj zatvára od utorka do konca týždňa všetky stredné školy vo svojej pôsobnosti, do konca týždňa ruší predstavenia v Divadle Jána Palárika v Trnave a hromadné podujatia v ďalších kultúrnych inštitúciách. Dezinfikované budú autobusy, ktoré jazdia v prímestskej doprave, ale aj priestory škôl.

10:55 Košický samosprávny kraj prerušil v pondelok a v utorok vyučovanie na všetkých župných stredných školách. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková s tým, že zatvorené zostali aj školské internáty.

10:44 Prípadov nákazy novým koronavírusom je už v Nemecku viac ako 1000. Informovala o tom agentúra AFP. V najväčšej európskej ekonomike hlásia v súčasnosti 1112 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Najviac prípadov, a to 484, hlási naďalej spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko.

10:38 S okamžitou platnosťou sa rušia všetky zájazdy, exkurzie a študijné pobyty žiakov a študentov do zahraničia a návštevy v reedukačných výchovných zariadeniach. Ako informovalo ministerstvo školstva, toto nariadenie bude platné do odvolania. Usmernenie sa rozosielalo školám dnes ráno.

10:33 Vodička električky a učiteľka v škôlke sú potvrdené prípady z víkendu, spresňuje ministerstvo zdravotníctva. "Naďalej platí, že na Slovensku je potvrdených 5 prípadov v súvislosti s ochorením COVID-19 (koronavírus)," uviedlo.

10:25 Primátor Bratislavy Matúš Vallo spolu so starostami mestských častí oznámili, že pre šíriacu sa nákazu od utorka do konca týždňa preventívne zatvárajú základné, umelecké i materské školy v Bratislave.

Vallo uviedol, že koronavírus potvrdili pri vodičke električky a učiteľke v materskej škôlke v Bratislave.

10:20 V bratislavskej hromadnej doprave vodiči postupne dostávajú dezinfekčné prostriedky, gél na ruky spolu s utierkami, a tiež dezinfekčný prostriedok na madlá i dopytové tlačidlá, ktorý môžu využívať počas služby. Dezinfekciou sú vybavení aj revízori.

10:15 Bratislavská zoo informovala, že sa pre nákazu celá uzatvára pre verejnosť a zároveň sa rušia všetky podujatia až do odvolania.

10:00 Vyučovanie môžu prerušiť aj na gymnáziách a špeciálnych školách v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva vnútra. Okresný úrad Bratislava na základe vyjadrenia Úradu verejného zdravotníctva SR a Regionálneho ÚVZ Bratislava ponecháva v kompetencii riaditeľa školy rozhodnúť o preventívnom prerušení vyučovania od 9. marca do 15. marca. Informoval o tom hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

9:55 Jednou z nakazených je podľa starostu bratislavského Ružinova Martina Chrena aj učiteľka z materskej školy Palkovičova v Bratislave. Škôlku na základe pokynu Úradu verejného zdravotníctva uzatvorili.

9:52 Antifašistickú demonštráciu Solidaritou proti tmárom, ktorá sa mala konať 10. marca v Bratislave, zrušili pre hrozbu nákazy. Informujú o tom organizátori podujatia, a to iniciatívy Povstanie pokračuje, Bratislava bez náckov a Naše Slovensko.

9:50 V Česku je po víkende 32 potvrdených prípadov nákazy. V karanténe je vyše tisíc ľudí.

9:45 Bratislavské Staré Mesto rozhodne o tom, či uzatvorí základné a materské školy, informovala o tom starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

9:15 S vážnymi dýchacími ťažkosťami prijali do Nemocnice Košice-Šaca 86-ročného pacienta, ktorého vnuk má pozitívnu cestovateľskú anamnézu. Nemocnica preto v nedeľu dočasne fungovala v obmedzenom režime, uviedla Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel, ktorá nemocnicu spravuje.

9:10 Ceny ropy zaznamenali v pondelok prepad takmer o 30 %, pričom cena Brentu sa nakrátko dostala pod 32 USD za barel (159 litrov). Je to najväčší prepad od vojny proti irackému diktátorovi Saddámovi Husajnovi na začiatku 90. rokov.

9:05 Zdravotný stav 52-ročného muža z obce Kostolište, ktorý bol prvým Slovákom s potvrdenou nákazou, je vážny ale stabilizovaný, uviedla to hovorkyňa Eva Kliská z Univerzitnej nemocnice Bratislava.

9:00 Na Slovensku je päť ľudí nakazených novým typom koronavírusu. Ďalšie dve osoby pochádzajú z Bratislavy a zo Senca. Hygienici a epidemiológovia pracujú v pohotovostnom režime a ohnisko nákazy majú podchytené.

8:50 Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali aj v nedeľu. Pozrite si článok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok