Zatvoria školy i univerzity, študenti na internátoch majú ísť domov

TA3 TASR SITA
8.3.2020 18:13

Bratislavský samosprávny kraj prijal pre koronavírus mimoriadne opatrenia. Predseda BSK Juraj Droba informoval o tom, že sa rozhodli preventívne prerušiť výučbu na všetkých stredných školách. Svoje brány sa rozhodli zatvoriť aj viaceré slovenské univerzity, niektoré vyzvali študentov na internátoch k tomu, aby odišli domov.

Ozvali sa samotní riaditelia

Bratislavský samosprávny kraj prerušuje pre nový koronavírus od pondelka na týždeň vyučovanie na všetkých stredných školách vo svojej pôsobnosti. Zatvorenie sa týka aj osemročných gymnázií a základných škôl na Dunajskej, Teplickej ulici v Bratislave a aj základnej školy v mestskej časti Staré mesto na Hlbokej ceste, rovnako tak aj strednej odbornej školy v Malinove. Uviedol to predseda BSK Juraj Droba na brífingu po zasadnutí krízového štábu.

"Za posledné dni sa nám ozvali riaditelia viacerých škôl, že majú žiakov, ktorí prišli do priameho kontaktu s infikovanými. Takže sme sa rozhodli prerušiť vyučovanie na všetkých stredných školách v Bratislavskom kraji, ktoré patria pod BSK. Vyučovanie bude prerušené zatiaľ na päť dní," skonštatoval Droba s tým, že zatvorené budú zároveň aj plavárne Na Pántoch, na Drieňovej a na Tomášikovej ulici.

Šéf Bratislavského kraja v tejto súvislosti prosí zamestnávateľov o ústretovosť k zamestnancom so školopovinnými deťmi, aby mohol aspoň jeden z rodičov ostať doma. "Napríklad umožniť prácu z domu alebo nejaké iné riešenie, ktoré si mimoriadna situácia vyžaduje, aj keď možno nie je presne upravené v Zákonníku práce,"poznamenal.

Rušia podujatia i návštevy

Preventívne opatrenia sa týkajú aj sociálnej oblasti, v tomto prípade sa kraj riadi rozhodnutím Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorým zakázal návštevy na všetkých lôžkových oddeleniach. Zároveň je nariadené dodržiavanie hygienicko-epidemiologického režimu. Zákaz návštev sa týka aj zariadení sociálnych služieb. Kultúrne zariadenia rušia svoje predstavenia, kraj rovnako neodporúča organizovanie akýchkoľvek podujatí na jeho území.

Opatrenia sa nevyhli ani doprave a prímestským spojom, ktoré sú dezinfikované, prioritou sú tie spoje, ktoré boli v inkriminovanej oblasti, kde už sa COVID-19 potvrdil. Úrad BSK zároveň obmedzuje priamy kontakt s verejnosťou na minimum, preferuje komunikáciu elektronicky, e-mailom alebo cez telefón. K dispozícii však bude podateľňa úradu.

Odporúčania univerzít sa týkajú aj internátov

Výučbu prerušia aj na univerzitách na Slovensku – Univerzite Komenského v Bratislave, Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave i Ekonomickej univerzite v BA. Na koronavírus reaguje aj Vysoká škola múzických umení v Bratislave, ktorá taktiež prerušila výučbu.

"Od pondelka 9. marca do soboty 21. marca prerušujeme na dva týždne prezenčnú výučbu. Pedagogický proces bude prebiehať formou samoštúdia alebo inou vhodnou metódou. Podrobnosti stanovia dekanky a dekani fakúlt a nimi poverené osoby," uvádza sa vo vyhlásení rektora UK Mareka Števčeka a rektora STU Miroslava Fikara. Zároveň vyzvali všetkých zamestnancov zapojených do vzdelávacieho procesu, aby študentom poskytli všetky potrebné informácie a podklady, aby sa mohli počas prerušenia prezenčnej výučby venovať samoštúdiu.

Rektori obidvoch univerzít odporúčajú študentom bývajúcim na internátoch, aby počas prerušenia prezenčnej výučby odišli domov. "Upozorňujeme, že v prípade výskytu nákazy na internátoch sa ubytovaní budú musieť podvoliť karanténnemu režimu. V prípade, ak internáty do 11. marca neopustí nadkritické množstvo študentov, môžu byť rektori nútení nariadiť uzatvorenie internátov," uvádza sa v ich spoločnom vyhlásení. Zároveň boli zrušené všetky zasadnutia samosprávnych akademických orgánov, ako sú vedecké rady či akademické senáty, a všetky hromadné podujatia v priestoroch oboch univerzít.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok