Ľudia chceli zmenu. Podľa Radičovej malo OĽANO jasnú ponuku

TA3 SITA
8.3.2020 14:45

Prevládajúca atmosféra v spoločnosti na Slovensku bola v čase parlamentných volieb túžba po zmene. V našej diskusnej relácii V politike to na margo výsledkov parlamentných volieb uviedla bývalá predsedníčka vlády a profesorka sociológie Iveta Radičová. Zmena podľa Radičovej bola pritom v ponuke celého spektra politických strán, mali však o nej rôzne predstavy.

"Na vlne zmeny sa predsa chcel niesť a niesol aj samotný Smer-SD," povedala Radičová, pričom pripomenula slogan "Zodpovedná zmena". S jasnou ponukou zmeny však podľa Radičovej prišlo práve víťazné hnutie OĽANO. "Ich protivník bol jasne zadefinovaný s hlavnou témou boja proti korupcii," zdôraznila Radičová. Predseda hnutia Igor Matovič navyše podľa nej niekoľko mesiacov pred voľbami zmenil taktiku z pôvodnej "politiky hnevu" a viac artikuloval pozitívne témy.

Bývalá premiérka tiež poznamenala, že pevnosť novej potenciálnej koalície vedenej Matovičom sa ukáže hneď na prvom zasadnutí parlamentu. "Pretože budú mať v opozícii veľmi skúsenú, veľmi zdatnú a v mnohom veľmi agresívnu opozíciu v podobe Smeru-SD s prítomnosťou pravicového extrémizmu Ľudovej strany Naše Slovensko," povedala Radičová. "To bude test," zdôraznila.

Podľa Radičovej bude z pohľadu stability budúcej koalície nesmierne dôležité napríklad mať záväznú dohodu o zahraničnopolitickej orientácii. "A hlavne o tom, kto bude reprezentovať SR tak v rámci EÚ, v rámci NATO, ale aj v ďalších medzinárodných štruktúrach," dodala s tým, že "dvojkoľajnosť" zahraničnej politiky bola destabilizujúcim prvkom aj v predošlých vládnych koalíciách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok