Viac ako komunistický sviatok. Pripomíname si Medzinárodný deň žien

TA3 SITA
8.3.2020 08:47

Medzinárodný deň žien, ktorý sa každoročne slávi 8. marca, sa stal oficiálnym sviatkom uznaným Organizáciou spojených národov v roku 1975, ako deň medzinárodnej solidarity žien za rovnoprávnosť, spravodlivosť, mier a rozvoj. História dňa, ktorý pripomína solidaritu žien a ich viac ako sto rokov trvajúci zápas o politické, sociálne a spoločenské zrovnoprávnenie, sa však začala už oveľa skôr.

Viac ako komunistický sviatok. Pripomíname si Medzinárodný deň žien
SITA/Kancelária prezidenta SR (ilu)

Začalo to protestom

Dátum 8. marec je spomienkou na prvé organizované vystúpenie žien v New Yorku v roku 1857. Do newyorských ulíc vtedy vyšli robotníčky z miestnych textilných továrni a žiadali zlepšenie svojich pracovných podmienok a zvýšenie platov. Proti demonštrujúcim ženám zasiahla polícia a rozohnala ich. O dva mesiace neskôr vzniklo v New Yorku prvé odborové združenie továrenských šičiek a ďalšie protestné pochody začali postupne nadobúdať oveľa väčšiu silu.

V roku 1908 už v tento marcový deň kráčalo ulicami New Yorku 15-tisíc žien. K žiadostiam o skrátenie pracovného času a vyššie platy pribudli aj politické požiadavky, predovšetkým získanie volebného práva. Prvý Deň žien vyhlásili členky Socialistickej strany Ameriky na 28. februára 1909 a v nasledujúcich rokoch to mala byť vždy posledná februárová nedeľa.

O rok neskôr v roku 1910 na prvej medzinárodnej ženskej konferencii Socialistickej internacionály v Kodani nemecká socialistka Clara Zetkinová navrhla, aby si Deň žien pripomínali aj v ostatných štátoch. Delegátky konferencie sa dohodli, že Medzinárodný deň žien podporia aj vo svojich krajinách. Na pevnom dátume sa však nedohodli. Už v roku 1911 sa na oslavách, ktoré sa v Rakúsko-Uhorsku, Dánsku, Nemecku a vo Švajčiarsku konali 19. marca, zúčastnilo vyše milióna žien a mužov. K požiadavkám pribudlo právo žien vzdelávať sa v učňovských školách a právo na rovnaký plat za rovnakú prácu.

Propaganda režimu

Dátum 8. marec sa pre MDŽ ustálil až po 1. svetovej vojne, najmä pod vplyvom veľkej demonštrácie v Petrohrade v roku 1917, ktorá sa podľa juliánskeho kalendára konala poslednú februárovú nedeľu, čo pripadalo na 8. marca podľa kalendára gregoriánskeho. Sviatok sa rýchlo rozšíril. V bývalom Československu sa MDŽ prvýkrát pripomínal v roku 1921 a o rok neskôr už nadobudol masový charakter. Pred druhou svetovou vojnou sa Medzinárodný deň žien už nepripomínal. Posledný sa u nás konal v roku 1938. Zmena nastala až po skončení vojny.

V tomto období sa v bývalých socialistických krajinách stali oslavy MDŽ súčasťou oficiálneho kalendára sviatkov. Nadobudol však skôr prorežimný propagandistický charakter a čiastočne nahrádzal Deň matiek, ktorý komunistická moc zrušila. V krajinách mimo komunistického bloku jeho pôvodný obsah oživila predovšetkým vlna feminizmu v 60. rokoch 20. storočia, čo napokon smerovalo aj k jeho uznaniu na pôde OSN v roku 1975.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok