Podľa SaS už nejde o euroval, ale o demisiu Ivety Radičovej

TA3, TASR
10.10.2011 15:28

Diskusia o eurovale je len zástupnou témou a primárne ide o to, donútiť premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS) k podaniu demisie. Na dnešnej tlačovej konferencii krátko pred rokovaním Koaličnej rady to vyhlásil líder SaS Richard Sulík s tým, že SaS za to odmieta prevziať zodpovednosť.

Kto stojí za takýmito snahami, nepovedal. "Pre nás je podstatné, že celé to k tomuto smeruje," uviedol. Sulík zdôraznil, že postoj liberálov k eurovalu je rovnaký niekoľko mesiacov. Zároveň uviedol, že na druhé hlasovanie o eurovale, v prípade, že na prvý pokus neprejde, nevidí dôvod. "Snáď nebudeme hlasovať dovtedy, kým sa výsledok nebude páčiť Bruselu. My protestujeme proti druhému hlasovaniu," zdôraznil.

SaS podľa Sulíkových slov odmieta prebrať zodpovednosť za rozklad vlády a za návrat Roberta Fica (Smer-SD). "Apelujem na rozvahu a zodpovednosť partnerov a vyzývame premiérku, aby sa nedala vtiahnuť do takýchto mocenských hier," povedal s tým, že ak partneri neprijmú ich kompromis, SaS nebude v utorok (11.10.) hlasovať za euroval.

Sulík zopakoval, že euroval je príbeh o stratenom čase. "Namiesto toho, aby Európa problém riešila, vymyslela si model, ktorý situáciu len zhoršuje. Vyše roka sme stratili na to, aby Európa našla skutočné riešenie na dlhovú krízu. Premiérka prebrala zodpovednosť za výsledok rokovaní s SaS. Slovensko malo šancu to vyriešiť tak, aby na jednej strane sme nezablokovali ostatné krajiny, no zároveň aby zo Slovenska neodišiel ani cent," pripomenul.

Radičová SaS informovala, že túto možnosť mala predrokovanú aj s kľúčovými európskymi aktérmi. Jej diplomatické úsilie bolo na dobrej ceste. "Medzitým však na rokovaní európskej skupiny zaznela informácia, že Slovensko euroval podporí, čo znamenalo, že nám nebude poskytnutá žiadna výnimka. To zmarilo Radičovej šancu uspieť vo vyjednávaní lepších podmienok pre Slovensko," popísal genézu rokovaní Sulík.

Pozrite si celú tlačovú besedu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok