Počet nakazených na celom svete prekročil magickú hranicu

TA3 TASR
6.3.2020 14:49

Celkový počet ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete prekročil hranicu 100.000. V piatok o tom informovala televízia Sky News, ktorá sa odvolala na bilanciu Johns Hopkins University sídliacu v americkom štáte Maryland. Podľa nej koronavírusu celkovo podľahlo 3398 ľudí a vyliečilo sa 55.991 osôb.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vo štvrtok varoval, že príliš veľa krajín neprijíma všetky potrebné kroky v boji proti šíreniu nového typu koronavírusu. Tedros pred novinármi v Ženeve uviedol, že sa obáva, že veľa krajín nepreukazuje také politické úsilie, ktoré by "zodpovedalo rozsahu hrozby, ktorej všetci čelíme". "Toto nie je cvičenie," povedal Tedros.

Vyzval vedúcich predstaviteľov všetkých krajín, aby koordinovali všetky súčasti vlády, nielen ministerstvo zdravotníctva, ale aj bezpečnostné zložky, diplomaciu, financie, obchod, dopravu, obchod, informácie a ďalšie. "Mala by byť zapojená celá vláda," uviedol. Najviac obetí a nakazených evidujú v Číne, kde sa vírus prvýkrát objavil koncom decembra 2019 a odkiaľ sa postupne rozšíril do viac ako 90 krajín sveta.

Odborníci pre oblasť verejného zdravia sa domnievajú, že novovznikajúce centrá nákazy v Európe a na Strednom východe by mohli urýchliť globálne šírenie choroby. India doteraz identifikovala 31 prípadov nákazy, pričom najmenej 17 z nakazených bolo v kontakte s ľuďmi cestujúcimi z Talianska. Táto situácia vedie k obavám, že druhá najľudnatejšia krajina na svete by v najbližších dňoch mohla zaznamenať prepuknutie choroby COVID-19 spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-19. V iných krajinách sveta sa zasa objavili prípady nakazenia súvisiace s Iránom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok