Na koronavírus neúčinkujú antibiotiká. Ako sa nákaza prejavuje?

TA3 TASR
6.3.2020 12:04

Na Slovensku potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Nebezpečné ochorenie, ktoré sa šíri po celom svete, sa prejavuje viacerými príznakmi podobnými chrípke.

Na koronavírus neúčinkujú antibiotiká. Ako sa nákaza prejavuje?
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Suchý kašeľ, horúčka či dýchavičnosť

Ochorenie sa prejavuje najmä suchým kašľom, dýchavičnosťou, horúčkou, zápalom pľúc, v prípade komplikácií môže skončiť úmrtím. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu je dva až 14 dní, priemerne šesť dní. Nový koronavírus sa prenáša z človeka na človeka.

Ministerstvo zdravotníctva ešte pred potvrdením prvého prípadu pripravilo súhrn základných informácií o nákaze:

Na vírusové ochorenie COVID-19 neúčinkujú antibiotiká. Overená očkovacia látka zatiaľ neexistuje. Liečba je symptomatická. U ľudí infikovaných novým koronavírusom sa začala podporná liečba bežne dostupnými liekmi, ktorá zmierňuje príznaky infekcie, približuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Premiér Peter Pellegrini ešte vo februári vyhlásil, že Slovensko je na nový koronavírus pripravené. Vo všetkých regiónoch fungujú nepretržite call centrá, poskytujúce informácie týkajúce sa situácie na Slovensku, ale i odporúčania pre osoby, ktoré sa vrátili, či sa chystajú do krajín, v ktorých sa nákaza potvrdila. Rovnako je k dispozícii emailová adresa novykoronavirus@uvzsr.sk.

Šíri sa vzduchom

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Vo svete k dnešnému dňu zaznamenalo 98.171 prípadov nákazy novým koronavírusom, 3385 ľudí zomrelo. V európskych krajinách bolo doteraz 5544 potvrdených prípadov, zomrelo 159 ľudí. Najviac prípadov aj úmrtí hlási Taliansko.

Koronavírus je nebezpečný tým, že sa šíri z človeka na človeka vzdušnou cestou, čo je najťažšie kontrolovateľný spôsob šírenia infekčnej nákazy. Dôležité je dodržiavania základných hygienických pravidiel. Pokiaľ ide o používanie rúšok a respirátorov, má to podľa ÚVZ SR význam u chorej osoby s respiračným ochorením alebo u zdravej osoby, ktorá sa zdržuje v blízkosti človeka s respiračným ochorením.

Dôkladné umývanie rúk

Dôkladným umývaním rúk a dodržiavaním základných hygienických návykov môžu ľudia zabrániť šíreniu nového koronavírusu COVID-19. Úrad verejného zdravotníctva SR o tom informuje na svojej webovej stránke. Každé umývanie rúk by malo trvať 40 až 60 sekúnd. Ruky by sa podľa hygienikov mali navlhčiť teplou vodou a nabrať si treba dostatočné množstvo mydla. Ruky si treba potierať podľa ÚVZ spôsobom dlaň o dlaň. "Pokračujte preložením dlane pravej ruky na chrbát ľavej ruky s čistením vnútorných strán prstov a opačne. Trením čistite spojené prsty pravej ruky proti ľavej ruke a opačne, následne zovrite prsty jednej ruky do dlane a potierajte si ich oproti druhej dlani," vysvetľuje ÚVZ. Uvádza tiež, že ruky si následne treba opláchnuť vodou a dôkladne utrieť jednorazovou utierkou alebo čistým uterákom.

Ruky by si ľudia mali umývať po každom návrate domov či do práce z vonkajšieho prostredia. Taktiež pri akomkoľvek pocite nečistých rúk, po ceste v hromadnej doprave, pred, počas a po príprave jedla, po každom použití toalety, pred zaobchádzaním s bábätkom a po výmene plienky, po manipulácii s odpadom či so zvieraťom a jeho krmivom. Ľudia by si ruky mali umývať aj pred a po návšteve nemocnice a lekára, uvádza ÚVZ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok