Nákaza sa u susedov šíri. Nechoďte do Talianska, vyzval Babiš

TA3 ČTK TASR
6.3.2020 10:49

Český premiér Andrej Babiš vyzval obyvateľov ČR, aby pre koronavírus nejazdili nikam do Talianska. Ľudia, ktorí sa odtiaľ vrátia, majú zostať 14 dní doma. Ďalších nakazených hlásia v Maďarsku. Prvý prípad nákazy potvrdili už aj vo Vatikáne a Srbsku.

"Toto opatrenie je nevyhnutné, aby sme sa vyhli nekontrolovateľnému šíreniu koronavírusu v Českej republike," uviedol Babiš k výzve, aby Česi nechodili do Talianska. Česko doteraz neodporúčalo len cestovanie do niekoľkých talianskych miest.

Počet nakazených novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku stúpa, štvrtým infikovaným pacientom je priateľka nakazeného študenta z Iránu. Obaja sú v karanténe v budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava. Test vzoriek priateľky Iránčana vykonaný v certifikovanom laboratóriu Centra národného zdravia bol pozitívny, preto začali príslušné orgány preverovať kontakty nakazenej osoby.

Tretím infikovaným je muž z východomaďarského Debrecína, ktorý pracuje v Miláne. Ide o Maďara, ktorý 29. februára pricestoval z Talianska, pričom kontrolou na debrecínskom letisku ešte prešiel bez teploty. Neskôr však dostal horúčku a sanitkou ho vzali do nemocnice, kde ho dali do karantény a odobrali mu vzorky. Tie potvrdili nákazu novým typom koronavírusu. Prvé dva prípady infekcie týmto vírusom v Maďarsku oznámil v stredu predseda vlády Viktor Orbán prostredníctvom Facebooku. Ide o dvoch občanov Iránu, ktorí študujú na maďarských univerzitách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok