Koronavírus ako nástroj moci. Čína posilňuje kontrolu nad ľuďmi

TA3 ČTK
7.3.2020 10:25

Čínske úrady posilňujú masový dohľad nad obyvateľstvom a rozširujú opatrenia, ktoré obmedzujú slobodu ľudí, pričom sa odvolávajú na koronavírus. Vzniká tak obraz sveta, ktorý pripomína skôr román 1984 a dohľad Veľkého brata než modernú veľmoc na vzostupe, píše francúzsky denník Le Monde.

Koronavírus ako nástroj moci. Čína posilňuje kontrolu nad ľuďmi
SITA/AP

Zatýkanie predstaviteľov opozície

Represie v čase epidémie pokračujú. Nedávne zatknutie dvoch popredných predstaviteľov čínskej opozície potvrdzuje názory mnohých expertov, ktorí sa obávajú, že režim Si Ťin-pchinga využije strach vyvolaný vírusom a posilní kontrolu nad čínskou spoločnosťou natrvalo.

Univerzitný profesor Sü Č'-jung, známy bojovník za právny štát v Číne, ktorý bol väznený v rokoch 2014 až 2017, bol v polovici februára opäť zatknutý v Kantone u advokátky, ku ktorej sa uchýlil. Podľa britských novín The Guardian bol odsúdený k domácemu väzeniu v Pekingu ďalší univerzitný profesor, Sü Čang-žun, ktorý nesmel od roku 2018 prednášať, pretože kritizoval reformu ústavy umožňujúcu Si Ťin-pchingovi stať sa doživotným prezidentom.

V čase boja proti koronavírusu posilňujú čínske úrady pod pláštikom mimoriadnej situácie dohľad nad obyvateľstvom a rozširujú opatrenia, ktoré obmedzujú slobodu. Obyvatelia čínskych miest panikária a sú vydesení a tak podporujú systematickú prax izolácie, ktorú zaisťujú nielen početní dobrovoľníci, ale aj moderné technológie vrátane umelej inteligencie. Táto prax sa však zmenila na postupy, ktoré už dávno odporujú právnemu rámcu.

Kontrola verejnej mienky

Dochádza k totálnej blokáde prístupových ciest, ľudia majú zákaz vracať sa domov, šíria sa osobné údaje pacientov. Po prvom období, keď bola určitá kritika týkajúca sa zvládania krízy povolená, teraz opäť vzrastá cenzúra. Začiatkom februára úrady oznámili zvýšenú kontrolu sociálnych sietí. Propagandistický aparát komunistickej strany vyzval k usmerňovaniu verejnej mienky a k silnejšej kontrole nad informáciami.

Podľa údajov organizácie China Human Rights Defenders z februára bolo 351 osôb potrestaných za "šírenie lživých informácií" o koronavíruse. Vykázanie troch korešpondentov The Wall Street Journal, ktoré oznámili 19. februára, túto tendenciu potvrdzuje.

Zlých znamení pribúda

Rozpor medzi nedávnym zlepšením situácie okolo epidémie a posilnením dohľadu nás núti premýšľať nad skutočnými cieľmi posilnenej kontroly. Má len chrániť zdravie obyvateľstva alebo umožňuje ešte viac obmedzovať slobodu občanov? Zmiznú tieto obmedzenia spolu s epidémiou, alebo sa zmenia na všednú vec? Nič dobré neveštia stále početnejšie zhora diktované kroky, nové varovania pre lekárov ani kurzy "prevýchovy" tých, ktorí sa odvážia opustiť svoje domovy bez povolenia v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom epidémie.

Znepokojenie posilňujú nedávne zistenia médií, vrátane Le Monde, o rozsahu represií voči ujgurským moslimom v provincii Sin-ťiang, ktoré sa vedú pod zámienkou rozsiahleho programu, ktorého cieľom je údajne zabrániť radikalizácii. Rozsiahle využívanie databázy na sledovanie obyvateľov s cieľom internovať zhruba milión osôb v Sin-ťiangu spolu s masovou kontrolou v súvislosti s koronavírusom vyvoláva predstavu ponurej dystopie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok