Vzniká štvorkoalícia. Kiskovci sa rozhodli, či idú s Matovičom

TA3 TASR SITA
5.3.2020 15:41

Rozhodli sa. Predsedníctvo strany Za ľudí rokovalo o tom, či vstúpiť do rodiacej sa koalície Igora Matoviča. Kiskovci jednomyseľne schválili, že do rokovaní o novej koalícii idú.

Strana Za ľudí vstúpi do rokovania o možnom vstupe do štvorkoalície. Odsúhlasilo to štvrtkové predsedníctvo strany. O výsledku  informoval líder strany Andrej Kiska. "Pred voľbami sme hovorili, že našimi najbližšími partnermi sú PS/Spolu, KDH, SaS i OĽANO," začal Kiska. Voľby však podľa neho "žiaľ" dopadli tak ako dopadli. Strana podľa Kisku cíti zodpovednosť za krajinu a preto sa jednomyseľne rozhodla, že začne rokovania o vstupe do koalície s OĽANO, SAS a Sme rodina. So stranou Borisa Kollára majú pritom kiskovci dlhodobo problém.

"Pre nás je podstatné, aby sa podarilo presadiť náš program v oblasti boja proti korupcii, pomoci regiónom, pomoci sociálne slabším a pevne ukotviť Slovensko v zahranično-politickej orientácii. Je dôležité, aby mala celá vláda vysoký morálny a odborný kredit. O tom všetkom oddnes začnú rokovania s našimi potenciálnymi partnermi budúcej vládnej koalície," vyhlásil Kiska. Koaliční partneri si zrejme podelia vládne posty v pomere osem OĽaNO, tri Sme rodina, dva SaS a dva Za ľudí.

Nová koalícia obsadí v parlamente 95 kresiel zo 150-člennej poslaneckej snemovne. Môže tak prijať aj ústavné zmeny. Na ich prijatie je potrebných aspoň 90 hlasov. O ústavnú väčšinu sa usiloval líder OĽaNO a budúci premiér Igor Matovič. Zdôvodňoval to najmä zámerom zaviesť bezpečnostné previerky sudcov.

Andrej Kiska nechcel konkretizovať, či ostane pôsobiť v parlamente alebo pôjde do exekutívy, jeho pôsobenie v politike bude predmetom ďalších rozhovorov. "Najdôležitejšie z celého toho, o čom sa dnes rozprávame, je, čo je dobré pre krajinu, potom, čo je dobré pre našu stranu a pre hodnoty, ktoré zastupujeme. Z pohľadu priorít je na celkom najnižšej priorite moja maličkosť," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok